IMG 20190507 122016

17 жовтня 2023 року перестало битися серце автора Гімну Федерації профспілок України Заброди Григорія Климовича.

Народився Григорій Заброда 14 лю­того 1936 року в с. Трипіллі Обу­хівського району на Київщині. Після школи і військової служби закінчив театральну студію при Україн­ському академічному драматичному теа­трі ім. І. Франка та Вищу Ленінградську школу культури.

Працював актором в столичному театрі ім. І. Франка та Хмельницькому обласному музично-драматичному театрі ім. Г. Пе­тровського, директором будинку культури Київського трамвайно-тролейбусного управління, заступником директора облас­ного будинку художньої самодіяльності профспілок, завідувачем відділу Київської облпрофради.

У 1981 році став заступником голови Київського обласного комітету профспіл­ки працівників агропромислового комп­лексу, і більше 20 років його життя, праця і творчість були тісно пов’язані із селом та його нелегкими соціальними пробле­мами. Григорій Заброда очолював облас­ний штаб профспілкових організацій пра­цівників АПК із ліквідації аварії на ЧАЕС, безпосередньо брав участь у лікві­дації її наслідків.

Вірші Григорія Заброди друкувалися в альманасі «Пам’ять серця», газетах «Сіль­ські вісті», «Сільський час», «Профспілко­ві вісті», «Товариш», «Обухівський край», декламувалися ним по радіо в творчих пе­редачах «В суботній гостині», «Рідний край» та ін.

1999 року вийшла його перша збірка поезій «Пам’ять», 2005-го – збірка пісень «Я милішого краю у світі не знаю».

На вірші Григорія Климовича написа­но більше 50 пісень, які широко ввійшли до репертуару аматорських хорових ко­лективів Київщини та окремих виконав­ців, лунали на обласних та Всеукраїн­ських фестивалях самодіяльної народної творчості, включалися до збірки «Співає Київщина», яку видає обласний центр на­родної творчості Управління культури Київської обласної держадміністрації.

Григорій Заброда нагородже­ний грамотою Президії Верховної Ради Укра­їнської РСР та вищими нагородами Федера­ції профспілок України: нагрудними знака­ми «Профспілкова відзнака» та «Заслужений працівник профспілок України», Подяками Голови Федерації профспілок України, голо­ви Київської облпрофради та голови профко­му ППО апарату ФПУ, багатьма грамотами.

Після виходу на пенсію ще 8 років пра­цював в обласній виконавчій дирекції Фон­ду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Загальний трудо­вий стаж сягає більше 50 років, з яких 40 пов’язані з профспілками.

Вічна пам'ять!

 

ФПУ