P31018 145145

Однозначно, немає нічого ціннішого за життя людини і його безпеку. Справжніми оберегами життя цивільних сьогодні стали захисники України, а ось про безпеку маємо подбати самі.

 

Цю актуальну на сьогодні безпекову тему обговорювали на своєму засіданні члени Молодіжної ради Федерації профспілок Кіровоградської області. Захід пройшов на одному диханні – активно, креативно і жваво, адже його організатори давно відійшли від усталеного формату: лектор – слухачі. Усі члени молодіжки були задіяні в ігри, тренінги, дискусії, виконання міні-завдань, тож кожному доводилося проявляти дотепність та кмітливість.

Засідання проходило у будівельному фаховому коледжі, зал якого люб’язно надала дирекція закладу, за що їй велика вдячність. Відповідно директорка Інна Чернишова стала заспівувачем заходу. Вона, із сподіванням на подальшу співпрацю, радо привітала присутніх із черговим зібранням, побажала плідної, результативної роботи, щоб кожен учасник поніс у свої колективи нові знання та ідеї, а також зробила експрес-презентацію закладу, двері якого завжди відкриті для юнаків та дівчат.

Під час заходу часто звучали побажання мирного неба і здоров’я. (Вони, звісно, лунають не тільки під час конкретного заходу, а  постійно). Що таке психічне або ментальне здоров’я і як його підтримувати, розповіли представники обласної організації Товариства Червоного Хреста, волонтерки Ольга Сліпченко та Наталія Собінова. Вони підкреслили, що психо-соціальне здоров’я – це такий напрямок, яким пронизані усі сфери життя, тобто сьогодні усі потребують психологічної підтримки. Волонтерки саме й навчали, як надавати таку допомогу собі та рідним чи близьким. А для розминки запропонували кожному присутньому описати свій стан, асоціюючи з певним звірком. Відповіді були напрочуд влучними. В якому тільки образі не почувалися юнаки та дівчата: і котиком, якому хочеться скрутитися клубочком і спокійно подрімати, і тигриням – настрій такий, який спонукає йти в наступ, і білочкою в колесі, бо багато справ, і рибкою –  попливти за течією, і баранчиком – саме завдяки впертості вдалося вирішити сьогодні багато питань, і гіперактивним цуценям, і пандою, і їжаком, і ведмедиком, і совою, і ящіркою…

Далі присутні описували стан стресу та емоції, які його супроводжують, виконували вправи для подолання психологічних розладів. Пропонувалося через малюнок зобразити ті заняття, які допомагають справитися з негативними відчуттями.  Кожен поділився своїм досвідом: одних рятують від стресів перегляд фільмів, читання книг, безсистемне малювання, інших - чашка чаю, фізичні вправи… Усі ці малюнки присутні прикріпили на плакат із зображенням монстра, який асоціюється зі стресом. Гуртом здолали його. Дехто готував колективний малюнок, переконуючи, що боротися зі стресом краще разом, у колективі – відчуття ліктя колеги чи близької людини, дійсно, рятує.

P31018 145828

Напрямок психічне здоров’я і психо-соціальна підтримка з’явився в області у 2014 році. З часом запит на нього зменшився, а зараз знову є потреба, і вона ще збільшилася. Крім цього напрямку, обласна організація ТЧХ у форматі тренінгів, майстер-класів навчає надавати першу допомогу, видає гуманітарну, проводить базове консультування, обслуговує самотніх престарілих (догляд вдома), в ній працюють медичні мобільні бригади…  До речі, в організації ТЧХ є напрямок молодіжна політика – його реалізація передбачає підготовку молоді до життя, уміння готувати проекти. Рушійною силою можна назвати майже всеохоплююче волонтерство… Усі напрямки круті та украй необхідні.

Актуальну тему «Мінна безпека» розкрила голова Молодіжної ради ФПО, вчителька міжшкільного ресурсного центру (він орієнтує старшокласників у виборі професії) Олена Пирогова. Що вона підмітила: якщо раніше діти хотіли бути космонавтами, то сьогодні їхні пріоритети змінилися – або поліцейським, або військовослужбовцем, тому вони залюбки відвідують уроки безпеки. І у нашій, відносно спокійній області треба говорити про мінну безпеку. Олена Пирогова назвала види і ознаки вибухонебезпечних предметів: це вибухові речовини, боєприпаси, піротехнічні засоби, заборонені вибухові пристрої і міни-сюрпризи. Чому цю інформацію потрібно знати, бо інколи ці предмети можуть бути заховані у будь-яких речах, наприклад, іграшках (діти дуже вразливі, тому через них найлегше діяти). Були знайдені «сюрпризи» і в цукерках, і в деталях конструкторів, і в ручках… Найбільше зараз заміновують телефони, планшети, ноутбуки. Голова МР закликала бути обережними і не торкатися до підозрілих предметів. Краще хай із цими предметами працюють сапери…

Упродовж двох годин присутні перебували у полоні цікавої і потрібної інформації, обмінювалися думками і складали плани надалі. Варто відзначити активність буквально всіх членів Молодіжної ради:  і з коледжу харчування та торгівлі, і медичного, і музичного, і будівельного, і з бібліотеки для юнацтва імені Маланюка, і ЦНТУ, і з ЄППО «Гідросила», і обласного центру дитячо-юнацької творчості, і школи-ліцею №19. А слова вдячності адресуємо директору будівельного коледжу Інні Чернишовій – за підтримку профспілкового молодіжного руху, а також організатору заходу голові студпрофкому будколеджу Наталії Кур’яновій.

P31018 145541

Джерело: https://m.facebook.com/profile.php?id=100036252225754&lst=100041534931773%3A100036252225754%3A1698056063&eav=AfZ2_SChseh7jmjJFjJCKJWw9IvE6aBmsjzDniA4QtGGG9rPv0NIGUQNF7fV9qI2AOE&paipv=0

Марія Іванова, пресцентр ФПО