20231031 092245 09

В останню декаду жовтня 2023 року в Одесі під головуванням Голови Одеської обласної організації Профспілки працівників культури України Віктора Бабченка відбулися V Пленум Одеської обласної та V Пленум Одеської міської організацій Профспілки працівників культури України.

Дані заходи були присвячені розпочатій Профспілкою звітно-виборній кампанії.

Розглядаючи питання проведення звітно-виборних зборів та конференцій у період воєнного часу, виступаючими зазначалося, що Одеська область залишається однією з прифронтових зон, яка постійно зазнає ворожих обстрілів.

На жаль, постійно зростає кількість зруйнованих та пошкоджених окупантами закладів культури. За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, в період з 24 лютого 2022 р. по вересень 2023 р. на Одещині вона становила більше 103 обʼєктів культурної спадщини. Серед них: літературний, історико-краєзнавчий, археологічний музеї, театр музичної комедії імені Водяного, виробничі будівлі Одеської опери, обласний центр юного глядача, державний музичний ліцей імені Столярського, Повстанський, Мирненський, Дачний сільські будинки культури, школа мистецтв, будинок культури та бібліотека в смт. Чорноморськ, тощо.

Протягом вересня-жовтня 2023 року артилерійські обстріли продовжувалися. Лише за одну ніч 25 вересня 2023 року, від ворожих бомбардувань постраждали 9 обʼєктів культурної спадщини ЮНЕСКО.

Зрозуміло, що це не тільки пошкоджені культурні споруди, це передусім, зруйновані людські долі, адже, це втрата життя, здоровʼя й місць роботи для працівників закладів культури, це біль, розпач та страждання, яких зазнають наші колеги та члени їхніх сімей.  5339561990621877432 120 09821211

Саме в таких надскладних умовах продовжує свою діяльність Одеська обласна організація галузевої Профспілки, вирішуючи соціально спрямовані питання у тісній співпраці з Департаментом культури, національностей, релігій та  охорони обʼєктів культурної спадщини Одеської ОДА.

В полі зору обкому Профспілки, в першу чергу, знаходяться питання оплати праці, дистанційної роботи, відпусток працівників культури, атестації педагогічних працівників освітніх закладів сфери культури, колективно-договірного регулювання трудових відносин з урахуванням нещодавніх законодавчих змін, фінансування галузевих закладів з бюджетів усіх рівнів, збереження організаційної структури профорганізацій на рівні територіальних громад та інші.

За підсумками роботи Пленумів Одеської обласної та міської організацій Профспілки, профспілковому активу були надані інструктивні і методичні матеріали щодо проведення звітів та виборів під час воєнного стану. Крім того, керівним складом профорганізацій були визначені конкретні дії з підготовки чергових звітно-виборних конференцій та затверджені звітні документи про підсумки їх проведення.

Наразі в Одеській обласній організації Профспілки триває робота з напрацювання пропозицій до нової редакції Статуту та інших нормативних документів Профспілки працівників культури України.

 Профспілка працівників культури України