IMG 0734

На першому цього року засіданні обласної тристоронньої соціально-економічної ради, яке відбулося минулого вівторка в Будинку профспілок, соціальні партнери – влада, роботодавці та профспілки обговорили цілий комплекс питань, пов’язаних зі збереженням  в умовах війни трудового потенціалу, наданням працюючим (особливо – в зоні ворожих обстрілів), вимушено переміщеним робітникам психосоціальної підтримки.

 

Передував цьому заходу інтерактивний івент в приміщенні облпрофцентру «Подорож до ментального здоровя», який є складовою реалізації започаткованої першою леді України Оленою Зеленською всеукраїнської програми  ментального здоров’я «Ти Як?». Психологи ознайомили присутніх з системою соціальних сервісів і послуг, які можуть допомогти людям пережити нинішні життєві складнощі.

        Присутня на цьому заході заступник голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Надія Задорожна підкреслила важливість у цих складних умовах посилення впливу всіх сторін соціального діалогу на ситуацію в економіці, на ринку праці, підтримки ментального здоров’я працівників.

        Про необхідність посилення турботи про тих, хто зайнятий на економічному фронті, говорив і  представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Карпенко.

IMG 0777

         Заслухавши доповідь голови обласної соціально-економічної ради, очільника Федерації організацій роботодавців  Віктора Сергєєва про позитивні зміни у веденні соціального діалогу в Дніпропетровській області у 2017-2023 рр. в рамках реалізації українсько-німецького проєкту розвитку  соціального партнерства, а також виступи в.о. директора Навчально-методичного центру профтехосвіти Олени Гришаєвої  і директора обласного Центру зайнятості Вікторії Кузнецової, у прийнятій постанові зазначила, що повоєнна відбудова України може бути успішною за умови її забезпечення кваліфікованими працівниками під реальні потреби роботодавців. А для цього необхідно активніше реалізовувати такі напрацьовані з європейськими партнерами напрями, як посилення всебічної підтримки закладів профтехосвіти та  їх контактів з роботодавцями, впровадження   дуальної системи, розвиток наставництва,  профорієнтації школярів та інше.

         У цьому контексті заслуговує на увагу звернення з трибуни ради  голови обласної профорганізації будівельників Олени Сови, яка просила допомоги у вирішенні питання надання передбаченої урядом доплати за роботу в умовах воєнних дій працівникам Нікопольського професійного ліцею, які її чомусь вже кілька місяців не отримують.

         Під час обговорення питання підтримки соціальними партнерами ментального здоровя працюючих зазначалось, що від нього багато в чому залежить працездатність людей і якість їхньої роботи. Тим більше, що деяким доводиться працювати в умовах ворожих обстрілів.

IMG 0744

         Про реалізацію в області програми «Ти Як?» учасників засідання поінформували заступник директора департаменту соціального захисту населення ОВА Юрій Петренко та керівниця Центру компетенцій Федерації організацій роботодавців Оксана Бутурліна.

         Важливу роль у цій роботі відіграють і профспілки, зазначив голова  облпрофоб’єднання Анатолій Яловий. В нинішніх непростих умовах роботи в них додалося, причому, в усіх напрямах соціального і правового захисту, бо, на жаль, в області є значні борги по зарплаті, зростання кількості порушень трудового законодавства і нещасних випадків на виробництві. Зрозуміло, працівники сподіваються на підтримку з боку профспілок.  Крім їх постійної боротьби за забезпечення зайнятості, гідної оплати та безпеки праці, вона  проявляється   зараз, зокрема, в наданні юридичної  підтримки, забезпеченні здорового психологічного клімату в колективах, протидії мобінгу, організації відпочинку і оздоровлення, культурно-спортивних заходів. Особливо відзначалась у цьому плані робота обласної  організації харчової промисловості профспілок працівників АПК (голова – Світлана Тіницька).  «Працюємо зараз  в складних умовах, під звуки сирен, - каже С.Тіницька. - Багато технологічних процесів на підприємстві не можна зупиняти. Тому  дуже  актуальним є  збереження ментального здоровя працівників, особливо зараз, під час війни».

IMG 0795

         В прийнятій з цього питання постанові ради  передбачена розробка додаткових заходів по збереженню життя та здоров’я працівників, усуненню психосоціальних небезпек при виконанні ними своїх обов’язків.

Джерело: http://www.doop.dp.ua/news/1038-zberezhennya-i-pidtrimka-trudovikh-resursiv-spilna-sprava

 

                          Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання