20231102 101452 09 

Не зважаючи на воєнний стан, запроваджений в Україні, профспілкове життя триває. Так в прифронтовому м. Харкові відбулась звітно-виборна конференція Харківської обласної профспілкової організації профспілки працівників культури.

В ній взяли участь делегати від територіальних та первинних організацій профспілки працівників культури м. Харкова та області, Голова Центрального комітету профспілки працівників культури України Гайдук Г.М. (в онлайн-форматі), Голова Об’єднання профспілок – Харківської області Тесленко С. А., Директор департаменту культури і туризму ХОВА Павленко Е.Є., директорка Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка Петренко Н.В., директорка  Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки Шостко Н.І.

Голова Профспілки працівників культури України Гайдук Г.М., привітала всіх учасників звітно-виборної конференції, висловила слова великої вдячності кожному профспілковому активісту за роботу у такі надзвичайно важкі часи, та від імені усієї Профспілки подякувала голові Харківської обласної профспілкової організації Ігнатенко З.В. (1988-2023р..), як людині, яка була локомотивом змін та фундатором нових ідей і прагнень Профспілки. Враховуючи багаторічну профспілкову діяльність та досвід   ЦК Профспілки спрямував їй адресну папку подяки. Голова ОПХО Тесленко С.А. також нагородив Ігнатенко З.В. Почесною Грамотою Об’єднання профспілок Харківської області за багаторічну плідну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок в становлення та розвиток профспілкового руху України, у захисті соціально-економічних прав і інтересів працівників галузі  та у зв’язку з виходом на заслужений відпочинок.

20231102 101030 09

 В звітній доповіді заступник голови Харківської обласної профспілкової організації профспілки працівників культури Юшина Н.В. висловила слова  вдячності  тим, хто тримає небо над нашими містами, даючи можливість уцей час  працювати, розвивати соціальні ініціативи.

Одночасно, вона зазначила, що навіть у таких воєнних умовах обласній організації Профспілки вдалося зберегти дієвий соціальний діалог, а захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки набув сильнішого забарвлення. Первинні профспілкові організації є активними учасниками колдоговірного регулювання, ними постійно проводиться робота по укладанню, виконанню та контролю умов колективних договорів. Слід зазначити, що 16 грудня 2022р. Харківську обласну профспілкову організацію профспілки працівників культури визнано такою, що відповідає критеріям репрезентативності на територіальному рівні для участі у колективних переговорах та укладання територіальних угод та для делегування представників до органів соціального діалогу. На сьогодні ведеться активна робота з укладання нової територіальної Угоди на 2024-2029роки.

Належна увага приділялась питанням громадського контролю за дотриманням трудового законодавства, своєчасного вжиття заходів для усунення виявлених порушень, представництва інтересів спілчан у судах, органах державної влади та місцевого самоврядування.

На звітно-виборній конференції було піднято ряд болючих питань, що стосуються  роботи на неповні ставки, відпусток без збереження заробітної плати, призупинення трудових відносин, роботи театрів м. Харкова у воєнний час та їх фінансування у цей період.

В своєму виступі Директор департаменту культури і туризму ХОВА Павленко Е.Є. підкреслив, що в рамках соціального діалогу буде продовжена робота по укладанню нової Угоди на 2024-2029 роки. Питання щодо діяльності театрів в період воєнного часу будуть вирішуватись зважаючи на безпеку та рішення військової адміністрації.

20231102 114114 09

За період війни в  м. Харкові та області  пошкоджено або зруйновано російськими загарбниками 2 вищі навчальні заклади культури, 110 будинків культури, 83 бібліотеки, 16 шкіл мистецтв, 8 музеїв, 6 театрів, 39 закладів спорту . В тому числі і Харківська державна наукова бібліотека ім. Короленка, весною 2022 р. внаслідок російських обстрілів зазнала значних руйнувань і була вписана в скорботний перелік ЮНЕСКО пошкоджених культурних об’єктів України.

            Пошкоджений  і Харківський будинок профспілок - Палац Праці. В результаті попадання ракет  він зазнав тяжких руйнувань. В епіцентрі вибуху опинились кабінети обласного комітету профспілки: зруйновано повністю приміщення, втрачено все обладнання, офісну техніку та документацію.

Але найтрагічніше – це людські жертви, в тому числі й серед працівників культури та членів їх сімей, які, на жаль, зростають. Крім того, багато членів профспілок залишились без житла та без засобів до існування. Тож, вкрай потребують сторонньої допомоги.

За рахунок власних коштів, коштів Гуманітарного штабу ФПУ,  адресної благодійної допомоги від міжнародних організацій обкомом профспілки за період воєнного часу надано матеріальну допомогу 52 членам нашої профспілки.

Після обговорення доповіді обласної організації профспілки, виступів учасників конференції делегати ухвалили відповідну постанову, в якій роботу Харківської обласної профспілкової організації профспілки працівників культури визнано задовільною.

20231102 120246 09

За результатами одноголосного голосування головою Харківської обласної організації Профспілки обрано ЮШИНУ Надію Василівну, яка до цього часу обіймала посаду заступника голови обкому.

Голова Обєднання профспілок Харківської області привітав Надію Василівну з обранням на посаду та багато уваги у своєму виступі приділив соціальному діалогу та необхідності виведення його на новий якісний, ефективний рівень. Він підкреслив, що Постанова Харківської обласної звітно-виборної конференції чітко окреслила напрями діяльності профспілкової організації та побажав подальшої плідної роботи у захисті соціально-економічних та трудових прав працівників.

 

                                                             Харківська обласна профспілкова організація профспілки працівників культури