395383914 07112323

9 листопада –  це особливий день. Ми відзначаємо Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Ця дата є святом творчих душ, які незмінно присвячують своє життя розвитку мистецтва і культури.

Професійне свято –  це можливість нагадати про роль культури в нашому житті та висловити вдячність працівникам культури за їхню надзвичайно важливу роботу.

Це свято нагадує про те, як важливо підтримувати культурні цінності та об'єднувати силу мистецтва навіть у найскладніші часи.

У Вінницькій області в галузі культури реалізацію державної політики забезпечують  бібліотечні установи, музейні, клубні та театрально-видовищні заклади, заклади мистецької освіти, кінотеатри.

Профспілка, як надійний соціальний партнер постійно переймається турботою про долю кожного свого колективу та кожного працівника окремо.

На територіальному рівні соціальний діалог діє більше 20 років. Свідченням цього є підписання Угоди з органом управління у сфері культури, що реалізовує регіональну політику в галузі культури. Така Угода підписана між Департаментом гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницькою обласною організацією профспілки працівників культури на 2023- 2025 роки.

Угода діє як нормативно - правовий акт, який встановлює засади соціального партнерства, визначає узгоджені позиції і дії сторін, спрямовані на їх співробітництво, створення умов для підвищення ефективності роботи, реалізацію на цій основі професійних, трудових і соціально- економічних гарантій, забезпечення конституційних прав працівників, досягнення згоди в трудових колективах сфери культури у Вінницькій області.

Мережа закладів культури Вінниччини становить 2017 установ. Діяльність галузі забезпечують 6,4 тисячі працівників.

Від початку злочинного повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну до лав Збройних Сил України пішли 108 працівників закладів культури області. З них п’ятеро вже ніколи не повернуться до рідного дому, ще один Герой зник безвісти.

Життя змінилось назавжди.

Попри все заклади культури працюють віддано, плідно, результативно. Праця великої, дружної, культурної, профспілкової родини на видноті і залишає вагомий слід у житті жителів громад.

Просвітницька та дозвіллєва діяльність бібліотек відзначається різноманітністю тематики та формами проведення заходів. Серед культурно-просвітницьких та мистецьких заходів актуальний флешмоб до Дня єднання «Наше єднання – найкраща зброя» з колективного виконання Гімну України та популярної нині пісні «Ой, у лузі червона калина».

Бібліотеками запроваджено цикл бібліотерапевтичних студій «Зігрійся книгою», реалізовано заходи з національно-патріотичного виховання підростаючого покоління та вшанування пам’яті захисників України «Сильні. Вільні. Незламні», культурно-освітнього проєкту «Мова – код нації».

Бібліотеками організовано проведення низки соціологічних та моніторингових досліджень, опитувань, анкетувань: «Національно-патріотичне виховання користувачів-дітей у бібліотеках для дітей України», «Повоєнне українське суспільство: молодіжний градієнт».

За участі первинних організацій Профспілки ведеться роботу з обслуговування дітей-переселенців в Центрі підтримки переселенців «Я – Маріуполь», співпраця з Благодійним фондом «Посмішка. UA». Для дітей, які вимушено покинули свої домівки, організовано низку культурно-дозвіллєвих заходів, що направлені на покращення їх ментального здоров’я, серед яких різноманітні розважальні програми, майстер-класи, творчі майстерні, сміхотайми тощо.

Обласною організацією Профспілки приділяється значна увага роботі з внутрішньо переміщеними особами, військовослужбовцям ЗСУ та тими, які перебувають на лікуванні й проходять реабілітацію у шпиталях обласного центру.

Спільно з центром підтримки «Я – Маріуполь. Вінниця», у рамках клубу «Єдині» проводиться  ряд тренінгів з психологами, майстер-класів, творчих майстерень для жінок внутрішньо переміщених осіб.

Кінотеатрами області проводились благодійні сеанси для інвалідів, дітей з багатодітних та малозабезпечених родин, учасників ООС та членів їх сімей.

Співробітники музеїв продовжують активну діяльність зі збору матеріалів щодо подій російсько-української війни, роботи волонтерських центрів, життєвих історій внутрішньо переміщених осіб.

За участі представників громадських організацій в музеї відкрито виставки: «Кривавий бій під Терновими Подами: механізована рота 11-го мотопіхотного батальйону «Київська Русь», що вшановує пам'ять Героїв-земляків, які віддали своє життя у кривавому бою біля с. Тернові Поди Миколаївської області  та оновлену виставку «УКРАЇНИ ЩИТ», що висвітлює події російсько-української війни та присвячена вінничанам, які віддали життя за Україну.

З метою забезпечення культурно-мистецького розмаїття мешканців територіальних громад області закладами клубного типу області проведено концертні заходи (акції) на допомогу ЗСУ (із збором коштів) та благодійні концерти (безкоштовні), в тому числі для внутрішньо переміщених осіб.

У ході культурно-мистецьких заходів патріотичного спрямування були задіяні творчі колективи області та  окремі виконавці. Сума коштів зібраних для ЗСУ під час акцій склала понад 8,0 млн. грн. Територіальними громадами області передано на потреби ЗСУ: автомобілі, БПЛА, дрони, радіостанції, генератори, військова амуніція, тепловізори, мобільні телефони, продукти харчування, карімати, медикаменти.

Поряд із вищезазначеними культурно-мистецькими заходами значне місце займають виставки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, які проводяться з метою популяризації творчості майстрів народного мистецтва Вінниччини.

Для утвердження національної самобутності на основі духовних цінностей українського народу, відродження українських народних традицій,  проводилось ряд обласних культурно-мистецьких заходів: онлайн-фестиваль Великодніх гаївок «Веснянки співаємо – Перемогу закликаємо»; обласні виставки народного мистецтва – «З Україною в серці»,  творча акція урочистої передачі рушника єднання до Вінниччини в рамках мистецько-патріотичного проєкту створення Міжнародного вишитого рушника єднання  «Цвіт вишиванки».

0 02 05 1c5a6bade62df480b844dcd592db8 0711232324

Діти-переселенці мали можливість взяти участь у майстер-класах із виготовлення традиційної керамічної іграшки, декоративного розпису та ручної вишивки.

У період воєнного стану театри одними із перших долучилися до волонтерського руху та стали аренами підняття морального духу для військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб та інших мешканців області.

Галузь культури несе у собі глибокий символізм. Він дозволяє відвідувачам закладів культури розповісти про те, як змінилася робота в культурних установах в умовах війни. Це нагадує нам про важливість культури в житті суспільства, про її об'єднуючу силу та роль у зміцненні національного суверенітету.

Сьогодні кожен з нас робить все можливе, щоб врятувати нашу країну, те місце де ми народились, де ростуть наші діти.

Найкраща пісня ПЕРЕМОГИ – пишеться!

Вінницька обласна організація Профспілки працівників культури України