20231116 092147

Форум відкрився сьогодні, 16 листопада, у Києві. Для участі у ньому зареєструвались понад 2 тис. осіб з України та усього світу.

Захід організовано Національним Агентством кваліфікацій за підтримки проєкту Skills4Recovery, який реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

На ньому обговорюватимуться найактуальніші питання професійного розвитку та навчання. Зокрема, навички для майбутнього, загальноєвропейський кваліфікаційний простір, професійні стандарти та важливість самоосвіти в Україні. Тема кваліфікацій у сфері безпеки та оборони також буде на порядку денному.

На початку роботи з вітальним словом до учасників звернулись: Руслан СТЕФАНЧУК, Голова Верховної Ради України, Ніколас ШМІТ, Європейський комісар з питань зайнятості та соціальних прав, Олексій ДНІПРОВ – заступник Керівника Офісу Президента України, Оксен ЛІСОВИЙ - Міністр освіти і науки України, Дмитро ОЛІЙНИК - Голова Ради Федерації роботодавців України, Міхаель ПАУЛО, Керівник проєкту Skills4Recovery, за підтримки якого організовано Форум, який реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням Федерального Уряду Німеччини.

20231116 091004

Голова Федерації профспілок України Григорій ОСОВИЙ у своєму виступі зокрема зазначив,

Вітаю учасників Форуму і команду Національного агентства кваліфікацій, яка не зважаючи на військовий стан в країні, послідовно, вже вчетверте проводить таке представницьке зібрання за участі міжнародних партнерів і сторін соціального діалогу.

І знову в центрі увагу і обговорення буде тема: «збереження і розвитку людського капіталу».

Весь світ зараз полює за людським капіталом і зрозуміло, що  наша країна  для повоєнного відновлення і досягнення нової якості життя потребує досвідчених і висококваліфікованих працівників.

Водночас Україна все більше  інтегрується в глобальний економічний простір, який висуває високі конкурентні вимоги до якості праці. І те, що робить НАК є реакцією на  виклики ринку праці. А саме, - це розроблення професійних стандартів та наближення їх до європейської рамки кваліфікацій. Кожна людина має зважити власні професійні навики і вимоги, які висуває роботодавець до її кваліфікації.

 

Наразі   НАК розроблено майже 300 нових інноваційних професійних стандартів. Водночас динамічний процес технологічних змін, вимагає також оновлення вже діючих профстандартів відповідно до запитів від роботодавців.

 

Чому ми, профспілки зацікавлені в проведенні цієї роботи?

    До прикладу,  Федерація профспілок представляє і захищає інтереси майже 3 мільйонів працівників та студентську молодь.. Бере участь в розробленні професійних стандартів та освітніх програм.

       Щоб відповідати мінливим  вимогам ринку праці і бути витребуваною як професіонал, кожна людина має працювати над самовдосконаленням практично протягом усього трудового життя.

   Ми працюємо з членами профспілок над усвідомленням цієї реальності. І проводимо  таку інформаційно-роз’яснювальну роботу. Кожна людина має усвідомити, щоб мати якісне робоче місце, гідну заробітну плату, кар’єрне зростання потрібно в професійному плані постійно йти вперед..

Хотів би відзначити унікальність самого НАК, як колегіального органу, де рішення приймається за участі представників держави, роботодавців і профспілок.

Ми делегуємо фахівців до робочих груп, надаємо конкретні пропозиції до трудових функцій, проводимо експертизу нормативно-правових актів, громадське обговорення проектів професійних стандартів та їх погодження  профспілками на галузевому рівні. У поточному році за нашої участі, опрацьовано більше 230 проектів профстандартів, зокрема і військових спеціальностей для потреб ЗСУ.

Отже, ми вважаємо, що в цілому діяльність НАК є корисною та витребуваною учасниками ринку праці. .Про це засвідчила нещодавна зустріч членів правління НАК з Спільним представницьким органом профспілок на національному рівні..

     Однак науково-технічний прогрес, автоматизація, роботизація виробництва, запровадження у виробничі процеси елементи штучного інтелекту й надалі будуть мотивувати до розроблення нових професійних стандартів на вимогу часу.

  Бажаю учасникам Форуму креативних ідей і практичних рішень!

 

У вступній сесії «Навички для майбутнього» виступив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

Він зробив ґрунтовний аналіз ситуації щодо розробки і запровадження сучасних професійних стандартів, позитивно відзначив роботу Національної агенції кваліфікацій. Він, зокрема сказав, – «що життя продемонструвало, що ми здатні швидко змінюватися навчаючись новому. Варто сказати, що мабуть головне на чому нам варто зосередитись, це на тому, щоб навчити наших дітей і наступні покоління навчатися, тому що ключовою навичкою для майбутнього дійсно є вміння самостійно знаходити інформацію, самостійно її опановувати і мабуть ті люди, які не готові до цього, вони не завтра застаріють, вони вже застаріли для сучасного суспільства, а ті роботодавці які не будуть сприяти самонавчанню, працівників, які не будуть сприяти обміну досвідом мабуть є застарілими вже і вони поступово залишать ринок для більш ефективних і більш гнучких колег».

IMG 20231116 141305

І, якщо говорити про професійні стандарти і прогноз ринку, на думку О.Шубіна, коли кількість прийнятих професійних стандартів стане більше 1000, тобто перетне десяту частину позицій Національного класифікатора, то ми вже почнемо прогнозувати наступний розвиток ринку і галузей відповідно до тих професійних стандартів, в розробку яких вкладається бізнес – це середньострокова перспектива, це те, в що готові інвестувати, і це те, чому потрібно навчатися ближчим часом. І можливо найближчим часом молоді люди будуть послуговуватися не порадами батьків і друзів а будуть заходити на сайт Національного агентства і дивитися, а розробка яких професійних кваліфікацій почалася. Це означає, що приблизно через рік буде освітній стандарт, а приблизно через два роки, - це буде однією з  найбільш затребуваних професій на ринку з відповідною оплатою та умовами праці.

«А ми як профспілки, - продовжив О.Шубін, - будемо супроводжувати ці процеси і ретельно спостерігати за тим, щоб роботодавці давали якомога більше можливостей за рахунок робочого часу працівникам розвиватись, для того, щоб ми змогли створити належні умови праці і змогли належно заохочувати компенсаційну, мається на увазі, висококваліфіковану працю людей, які постійно змінюються та постійно самовдосконалюються, і спільно будемо будувати суспільство, яке буде зручним для життя бо безумовно і вчитися і реалізувати себе професійно потрібно в тих умовах, де є все необхідне для цього. Ми абсолютно позитивно дивимося на наше майбутнє, віримо в ЗСУ, дякуємо їм ще раз за те, що можемо вільно обмінюватися думками і переконані, що наше європейське майбутнє не за горами, і правильно сказав Ю. Баланюк: не ми Україну ведемо в Європу, ми Європу ведемо в Україну, і створюємо її тут».    IMG a0887ad54c8b732a79fb56d2070fb2a3 V

20231116 093938

 20231116 094940

Трансляція за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=FiZqnsJ6mrc

Програма Форуму "ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ: НАВИЧКИ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО" додається.

Пресцентр ФПУ