392774560 640033584882900 5533703567373988870 n

В Україні у вересні ц.р. стартував проект «Візія-2033»: збереження та розвиток трудових ресурсів України в найближче десятиріччя», який присвячений збереженню та розвитку трудових ресурсів України.

 

Мета проекту «Візія – 2033» – примножити трудовий потенціал України, повернути українських біженців на батьківщину, залучити іноземців, які мають компетенції, потрібні українській економіці. Реалізацією проекту будуть займатися провідні українські вчені-демографи за підтримки міжнародного фонду «Відродження». 

Проте уже сьогодні потрібно докласти зусилля, аби значно скоротити виїзд українців на роботу за кордон, шляхом лібералізації податкової політики, стимуляції підприємницької діяльності та власне створенню «моди» на Україну в світі.

Саме питання як зробити Україну «модною» для українців обговорювали учасники круглого столу в Укрінформі.

До обговорення долучилися – Дарина Марчак, перша заступниця міністра соціальної політики України; Таміла Ташева, Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим; Ольга Чабанюк, заступниця голови Профспілки працівників освіти і науки України; Світлана Калініна, завідувач кафедри економіки праці Маріупольського державного університету (м. Київ), Олексій Позняк – завідувач сектору міграційних досліджень Інституту демографії і соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ; Олесь Доній – ГО «Центр досліджень політичних цінностей»; Олексій Буряченко – кандидат політичних наук, виконавчий директор «Міжнародної асоціації малих громад»; Олексій Орловський – директор Програми «Демократія і належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Про швидку переорієнтацію та адаптацію освітнього сектора до складних умов воєнного стану та продовження процесу навчання майбутнього України – школярів та студентства – розповіла заступниця Голови Профспілки Ольга Чабанюк. 

Зокрема, вона наголосила на важливості повернення талановитих, розумних та креативних молодих людей до життя та праці саме в Україні. І це є викликом для усіх – влади, бізнесу, суспільства. Ольга Чабанюк також зауважила, що важливим також є напрям підвищення чи зміни кваліфікації фахівців на ті, які будуть потрібні для відбудови країни. 

«Залучення молоді до трудової активності є стратегічною інвестицією в суспільний розвиток. Тому, в період повномасштабної війни та повоєнного відновлення, важливо реалізувати активну політику молодіжної зайнятості. Це може бути досягнуто за допомогою прозорих механізмів стимулювання роботодавців для працевлаштування молоді, мотивації молодих людей до трудової активності та подолання стереотипів про їхній професійний рівень. Ці заходи повинні стати пріоритетами державної політики в цій сфері у найближчій перспективі», – відзначила Ольга Чабанюк.

Детальніше: https://pon.org.ua/novyny/10714-yak-zrobyty-ukrainu-modnou-dlia-ukrainciv-kruglyi-stil-v-ukrinformi.html

 ukrinform 22 of 48

Профспілка працівників освіти і науки України