1 171123

16 листопада поточного року в України - в День працівників радіо, телебачення і зв'язку, в рамках соціального діалогу у форматі живої розмови відбулася дружня зустріч Профспілки працівників культури України з керівництвом АТ «НСТУ». Від НСТУ у зустрічі взяли участь - голова правління Суспільного мовника Микола Чернотицький та директорка з управління персоналом Компанії  Вікторія Сидоренко. Профспілкову сторону представили – голова Профспілки працівників культури України Галина Гайдук, заступник голови Профспілки Тетяна Побережна, голова Київської міської Профспілки Лідія Колодко.

 

У своєму вітальному слові голова Профспілки, зокрема, зазначила, що Суспільне мовлення відносно молода інституція, проте, не зважаючи на виклики, що стоять перед організацією, постійно вдосконалюється, впроваджує інноваційні рішення, відстоює власну незалежність і свободу слова. А цінності, які сповідуються мовником – незалежність, надійність, якість, відкритість, розмаїття привернули серця мільйонів глядачів та слухачів. Ми пишаємося та схиляємо голову перед журналістами та співробітниками Суспільного, які ризикують, щоб надати рятівний круг для всіх, хто опинився під перехресним вогнем цієї жахливої війни.

Голова Профспілки підкреслила, що перед керівництвом та медійниками Компанії постало складне завдання – виробляти якісний та цікавий продукт, забезпечувати своєчасну виплату заробітної плати, створювати безпечні умови праці, впроваджувати нові програми навчання та підвищення кваліфікації працівників в умовах недостатнього фінансування. Незважаючи на це, Компанія переймається проблемами людини праці. Тільки за 2022 рік було надано матеріальної допомоги на загальну суму – 1 087 150 гривень. Тож, соціальний напрям роботи Компанії є одним з пріоритетних у діяльності Суспільного.

Голова правління мовника Микола Чернотицький розповів про виклики, з якими зіткнулися під час повномасштабного вторгнення. Зокрема, йшлося про те, як змінилося Суспільне після 24 лютого 2022 року, як медіа працює, долаючи труднощі та про співпрацю з європейськими суспільними мовниками. «Суспільне - це інституція, яка розвертає свою роботу в бік людини й суспільства. Не зважаючи на постійне недофінансування ми намагаємося створити максимально комфортні умови для наших працівників. Так, на сьогодні у нас не самі високі заробітні плати, проте ми працюємо над їх підвищенням. Грейдингова система оплати праці дозволяє нам працювати у цьому напрямі.» - зазначив пан Микола.

Щодо розбудови кореспондентської мережі в громадах, голова правління наголосив, що у жовтні команда Суспільного відвідала міста Рівненщини, Одещини, Черкащини, Полтавщини та Дніпропетровщини з метою розбудови мережі кореспондентів у громадах України та запросила активних мешканців, блогерів і тих, хто вболіває за свою громаду і готові стати її голосом на платформах медіа, долучитись до роботи мовника. Їм запропоновано безоплатне навчання мультимедійній журналістиці, а за його результатами буде обрано штатних кореспондентів Суспільного, які розповідатимуть про події у своїй громаді. Вже сьогодні, гіперлокальні кореспонденти компанії на Сумщині, Чернігівщині та Харківщині висвітлюють події й фіксують злочини російської армії у своїх і навколишніх громадах.

Директорка з управління персоналом Компанії Вікторія Сидоренко розповіла, як на початку повномасштабного вторгнення приклад незламності показали «Суспільне Харків» і «Суспільне Херсон»: перші працювали під постійними обстрілами, а другі не побоялися мовити з окупації. «Нині 85 співробітників Суспільного служать у ЗСУ. На жаль, один із них, оператор Миколаївської філії Василь Філімон, досі перебуває в полоні, а троє колег загинули. Саме команда, люди, які працюють, дали нам можливість вистояти у тих можливостях, які були», - зазначила пані Вікторія.

Крім того, вона розповіла, що нині в Компанію повертаються з фронту ветерани. На Суспільному вже працює 12 колишніх учасників війни, впроваджуються програми підтримки військових, ветеранів та їхніх родин шляхом співпраці з громадською організацією Veteran Hub, Міністерством у справах ветеранів України.

Під час розмови Сторони окреслили основні засади співпраці, обговорили питання доцільності постійного переукладення строкових контрактів, грейденгову систему оплати праці та перегляд вилки посадових окладів в системі грейдів, преміювання працівників, колективно-договірне регулювання відносин, фінансування Компанії, роботу філій тощо.

Підсумовуючи результати зустрічі, учасники домовилися і в подальшому продовжувати практику особистого спілкування керівництва Профспілки та НСТУ з метою ефективного вирішення соціально-вагомих питань працівників  Суспільного мовника, особливо під час війни.

2

Профспілка працівників культури України