IMG 4db8e78a1d79ff5d2bf6834d6817ffb6 V

15 листопада 2023 року відбувся Пленум Кіровоградської обласної організації профспілки працівників культури України, який розглянув питання роботи профспілкових організацій всіх рівнів в умовах воєнного стану та початку звітно-виборної кампанії в обласній організації Профспілки.

З інформацією виступила голова обласної організації Зоя КАДУК, яка, зазначила наступне: «Не зважаючи на те, що період після попереднього  Пленуму був насичений цілим комплексом стресових факторів, які змінили  звичну роботу профспілкових організацій та вплинули на систему захисту трудових прав,  статутні зобовʼязання  продовжували виконувались в повному обсязі. Обласний комітет, працюючи офлайн чи онлайн,  не залишав поза увагою ані профспілкові організації, ані членів Профспілки, переймався усіма їх проблемами.

Профспілковці консультували, забезпечували методичними рекомендаціями, надавали інформаційно-розʼяснювальну допомогу. Розʼяснення з найбільш актуальних питань постійно розміщалися на власній Фейсбук-сторінці. У військовий час цей вид інформаційної роботи став альтернативою діяльності з навчання профспілкового активу, яке, практично, стало індивідуальним. З урахуванням ситуації з COVIDом, та триваючої війни, останні два роки традиційні виїздні семінари-навчання профактиву, на жаль, не проводились. Зараз Кіровоградська область також постійно піддається ворожим обстрілам, що ускладнює проведення навчальнихсемінарів. Після закінчення воєнного стану вони обовʼязково будуть відновлені, як однин з найнеобхідніших напрямів профспілкової роботи.

IMG 270adf40672f2e91879b33097eb027f3 V

Війна змусила спрямувати свої зусилля, перш за все, на допомогу ЗСУ та постраждалим від  російської збройної агресії. За період дії  воєнного стану обласною організацією в цілому для підтримки Збройних Сил України на спецрахунок Мінфіну було перераховано майже сто вісімдесят тисяч гривень. Крім того, членам Профспілки за цей час надано матеріальної допомоги (профспілкової виплати) на суму більше пʼятисот семидесяти тисяч гривень.  Інші види допомоги надавались на громадських засадах у співпраці з волонтерськими центрами – це одяг, продукти харчування, плетіння сіток,  проведення концертів і вистав для внутрішньо переміщених  осіб та їх дітей. Члени Профспілки також приймали активну участь в акціях «Автомобіль для ЗСУ», «Пташка (дрон) для військових» та інших», - зазначила голова Кіровоградського обкому Зоя КАДУК.

Учасники Пленуму  обговорили проблеми, які турбують профспілкові організації.  Зокрема, наголошувалось, що на жаль, у більшості територіальних громад соціальні гарантії, встановлені законодавством для працівників культури, зменшені до мінімальних.

Вкрай болючою залишається робота на неповні ставки. Має місце застосування відпусток без збереження зарплати та переведення на простій з оплатою 2/3 тарифної ставки, яка, на жаль, залишається мізерною.

Велика кількість чоловіків, які працюють у театрально-видовищних закладах Кіровоградщини, було мобілізовано до лав ЗСУ, що створило проблеми у роботі установ, особливо в обласній філармонії. Піднімались і питання  необхідності врегулювання профільним Міністерством питань  роботи за сумісництвом, роботи родичів в одному закладі, проведення під час воєнного стану атестації педагогічних працівників сфери мистецької освіти.

IMG 7b174a41f65 171123

Вже сьогодні  в окремих громадах загострюється питання фінансування видатків на виплату заробітної плати працівникам культури в грудні 2023 року, а також  виникають пропозиції  про скорочення в 2024 році бюджету на культуру на 10 % в порівнянні з 2023 роком, мотивуючи, що ПДФО забрали до держбюджету. Вважаємо це недопустимим, враховуючи те, що  мінімальна зарплата має підвищитись в 2024 році.

Учасники Пленуму визначили пріоритетні завдання в діяльності  обласної, районних, первинних профспілкових  організацій, серед яких - захист трудових та соціально-економічних прав членів Профспілки, прозорість роботи профкомів та постійне інформування членів Профспілки,  контроль за дотриманням чинного законодавства, допомога ЗСУ, надання фінансової, гуманітарної допомоги, організаційне зміцнення профорганізацій, посилення ролі колективних договорів, підготовка і проведення звітно-виборних зборів та конференцій. За результатами обговорення Пленумом прийняті відповідні рішення.

  IMG f446f4263adcff4d690382c2ae73135a V

                                               Кіровоградська обласна організація

                                               Профспілки працівників культури України