201123 01 091

Нещодавно на одному з ТЕЛЕГРАМ-каналів з’явилася нібито заява та вимоги від членів всеукраїнських профспілок ФПУ, оприлюднена через відеозапис групою осіб на чолі з генеральним секретарем Конфедерації профспілок України Сергієм Капліним – організації, яка не входить до складу ФПУ, що стало продовженням кампанії рейдерства проти Федерації профспілок України.

Основні вимоги цієї заяви не відповідають дійсності, їх авторство не відоме. Слід констатувати, що цей черговий випад агресії проти ФПУ і її членських організацій не містить нічого нового.

Нажаль, заява та вимоги – це спроба принизити в черговий раз роль і місце ФПУ, свідомо перекручуючи факти. Такі питання як підтримка ЗСУ, мобілізованих працівників, розміщення на об’єктах профспілок внутрішньо переміщених осіб, реабілітація військових в профспілкових санаторіях, – це все ФПУ робить  з перших днів війни.

Інше питання – модернізація діяльності профспілок відповідно до сучасних вимог і членства ФПУ в міжнародних профоб’єднаннях. Це завдання ще було визначено 7-м З’їздом ФПУ. Зараз працюють робочі групи, Статутна комісія, Контрольно-ревізійна комісія, які напрацьовують відповідні зміни до регламенту і статутних норм, і найближчим часом будуть представлені для обговорення на широкий загал.

Все це стосується внутрішньо профспілкової діяльності ФПУ, її виборних органів і врегульовано статутними нормами на демократичних засадах. Тому кожна членська організація як і ФПУ сама визначається щодо проведення власних інституційних заходів та трансформації.

У  профспілках не можуть утворюватися ніякі позастатутні структури на кшталт слідчих комісій, відбуватися призначення профспілкових лідерів. А тим більше втручання сторонніх осіб і організацій у самоврядність профспілок, що є порушенням закону.

У цій заяві здійснюється замах на представництво профспілок у соціальному діалозі, яке визнано міжнародним співтовариством і діяльність яких регулюється окремим законом в Україні про соціальний діалог. Автори звернення підміняють визначені законом органи соціального діалогу придуманими, такими як «Рада лідерів профспілок».

Складається враження, що всі ці потуги зроблені в інформаційному просторі, переслідують виключно корисливі мотиви, а саме відібрати яким завгодно чином майно і  кошти ФПУ та її членських організацій.

І разом з тим, жодного слова у заяві про забезпечення трудових прав, соціальних гарантій, підвищення оплати праці, безпеку праці тобто щодо того чим традиційно займаються і виборюють справжні профспілки – НЕМАЄ.

Прикрим є той факт, що заява оприлюднена  з посиланням на адресу Будинку профспілок ФПУ і до цього причетний керівник всеукраїнської профспілки.

Просимо взяти до уваги, що подібні провокації можуть відбуватися як на рівні всеукраїнських профспілок, так і територіальних профоб’єднань.

Закликаємо виявити пильність і давати рішучу відсіч таким діям.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ