28 05

Компанія Tesla продовжує ігнорувати вимоги шведських профспілок щодо укладання колективного договору, повідомляє ВВС.

Шведська профспілка металістів IF Metall не перший місяць бореться з американським автовиробником за укладання колективних договорів, що є стандартом у цій країні. Колективні договори із профспілками є основою шведського ринку праці, охоплюючи майже 90% робочої сили країни.

Цьогорічний конфлікт розпочався 27 жовтня після того, як 130 співробітників шведських ремонтних майстерень Tesla зажадали укласти трудову угоду, яка гарантує «хорошу заробітну плату, гарні пенсії та хороше страхування для персоналу».

Керівництво компанії проігнорувало вимогу робітників, що відбувається не вперше. Компанія Tesla, як і раніше, чинить опір закликам дозволити 127 тис. співробітників фірми по всьому світу вступати до профспілок. Минулого тижня глава Tesla, мільярдер Ілон Маск, назвав «шаленими» потенційні наслідки протистояння між його компанією та профспілками.

На знак солідарності з ремонтниками вісім інших шведських профспілок оголосили про свої власні дії проти Tesla. Наприклад, докери у всіх шведських портах перестали вивантажувати нові електромобілі, а з 20 листопада до акції протесту приєдналася профспілка працівників сфери обслуговування та зв'язку (Seko).

Після того, як працівники пошти перестали доставляти номерні знаки для електромобілів, Tesla подала до суду на Шведське транспортне агентство з проханням накласти на нього штраф у розмірі 96 тисяч доларів, якщо уряд країни не забезпечить доставку номерних знаків для нових автомобілів.

Оголошуючи свої дії, глава профспілки Seko Габріелла Лавеккія заявила, що бій IF Metall був «також нашим боєм» і що Tesla відмовляється грати за «правилами гри, прийнятими у Швеції».

«Звичайно, це абсолютно неприйнятно. Боротьба, яку зараз веде IF Metall, є важливою для всієї шведської моделі колективного договору», — сказала Лавеккія.

У профспілці IF Metall заявили, що у працівників підприємства Tesla нижча зарплата і їм пропонується менше пільг, ніж передбачено галузевим стандартом. У заяві йдеться, що, хоча деякі великі американські компанії, у тому числі Amazon, опираються укладенню колективних договорів, більшість з них зрештою їх дотримуються.

«Ми переконані, що навіть Tesla зрозуміє, що немає вагомих причин підтримувати майже догматичне опір підписання контрактів», - заявили в профспілці металістів.

В інших країнах Європи антипрофспілкові зусилля Маска виявилися марними. Вони не завадили понад 1000 працівникам Tesla на заводі в Бранденбурзі у Німеччині приєднатися до профспілки IG Metall.

За матеріалами сайту bbc.com