20221201 01

Відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН, щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає день людей з інвалідністю. А в Резолюції Комісії з прав людини цю дату визначено днем рівних прав і можливостей.

Ця дата не є святом, вона покликана привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя. У цей день підкреслюється важливість надання державної підтримки, створення належного безбар’єрного середовища та сприяння максимальній інтеграції осіб з інвалідністю в суспільне життя.

Підвищення якості та доступності реабілітаційних послуг є одним із найважливіших напрямів державної соціальної політики та завдання для системи соціального захисту, яке забезпечується шляхом реалізації державних та місцевих програм. Актуальність та ефективність цієї роботи закріплено у Державній програмі щодо забезпечення осіб з інвалідністю засобами реабілітації. В умовах повномасштабної війни України з рф, питання надання соціальних гарантій, доступності соціальних та реабілітаційних послуг особам з інвалідністю є пріоритетними напрямками діяльності облвійськадміністрацій, органів соціального захисту і профспілок.

Згідно з Державною програмою щодо забезпечення осіб з інвалідністю, у 2023 році такі особи отримують в користування допоміжні засоби реабілітації (протезно-ортопедичні вироби, крісла колісні, шведські стінки, інші засоби), їм надаються реабілітаційні послуги, у т.ч. дітям з інвалідністю, громадяни отримують фінансову допомогу.

Виділяються кошти для санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю, грошова компенсація замість санаторно-курортного лікування, у тому числі забезпечується надання комплексних реабілітаційних послуг через мережу Центрів реабілітації на місцях.

Інвалідність – не вирок, тому все залежить не від погляду суспільства на проблему, а від активності, бажань та можливостей самої людини. Цей день акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті, а також є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства, — вважають у Федерації профспілок України та громадських організаціях, що працюють з особами з інвалідністю.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ