IMG 1a43dfee7db53a4519745309042773ec V

20 грудня відбулось засідання Виконкому  (офлайн+онлайн) під головуванням Голови ОПХО Сергія Тесленка.

 

На початку засідання Сергій Тесленко нагородив голів членських організацій ОПХО Грамотами Федерації профспілок України за активну роботу в оздоровчий кампанії дітей у 2023 році: Ларису Успенську, голову обласної організації професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового населення України, Світлану Шабельну, голову первинної організації працівників вугільної промисловості України Харківського машинобудівного заводу «Світло шахтаря», Івана Чепеля, голову Харківського обласного комітету працівників нафтової та газової промисловості.

Зі словами вдячності за вагомий внесок у профспілковий рух України та Харківщини, Голова ОПХО привітав ювілярку - голову Харківської обласної організації профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Ларису Онуфрієнко. Від імені Федерації профспілок України, він вручив Ларисі Вікторівні Почесний знак ФПУ За розвиток соціального партнерства”, а також відзначив заслуги керівниці Подякою Голови Об’єднання профспілок Харківської області.

З першим питанням «Про підсумки колдоговірної кампанії 2023 року та завдання на 2024 рік» доповідала завідувач відділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці Наталя Гриценко, яка відзначила, що основною і найбільш результативною формою соціального діалогу, яка впливає на рівень і якість життя працівників, є укладання та виконання колективних договорів і угод. На сьогодні існує гостра необхідність удосконалення трудового законодавства для забезпечення ефективної реалізації колективних договорів під час воєнного стану. Розуміючи всю складність соціально-економічної ситуації в державі, намаганням влади різними шляхами, в тому числі прийняттям законодавчих актів, зменшити або взагалі скасувати участь профспілок у захисній функції спілчан профспілкові виборні органи продовжують працювати, виконуючи статутні завдання щодо ведення соціального діалогу та колективно-договірної роботи. Усвідомлюючи необхідність спільних дій та втілення ефективних форм співпраці для сприяння громадськості у реалізації конституційного права на участь у місцевому самоврядуванні за для забезпечення соціально-економічного розвитку області укладена Угода про співпрацю між Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області та Об’єднанням профспілок Харківської області.

Аналіз свідчить про значне скорочення кількості членських організацій, членів профспілок, і як результат, діючих колективних договорів, призупинення дії їх окремих положень за ініціативою роботодавця згідно із Законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

IMG 8bf23c32b4fa4b6f53b5b4bfc0bab25f V копия

В області серед підприємств, установ та організацій, профспілкові комітети яких входять до складу ОПХО, 89,7% колективних договорів діють на підприємствах, установах та організаціях державної/комунальної форми власності, 10,3% колективних договорів – в організаціях недержавної форми власності.

Дія колективних договорів поширюється на 283,2 тис. працівників, у тому числі понад 271,7 тис. членів профспілок, що становить 95,9 %.

На багатьох підприємствах, установах та організаціях області, які були в окупації або зазнали значних руйнувань, втрачені господарсько-фінансові документи, в тому числі колективні договори.

В цих умовах активно проводилась правороз’яснювальна робота через соціальні мережі, відповідні WEB-сайти ОПХО і окремих членських організацій, сторінках у Facebook.

Незважаючи на воєнний стан більшість членських організацій провели засідання своїх колегіальних органів та семінари  щодо колективно-договірної роботи, акцентувавши увагу на новому Законі України «Про колективні угоди та договори».

На засіданнях профкомів за участю представників адміністрації розглядаються питання захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Через військову агресію рф та погіршення фінансової ситуації ряд норм колдоговорів до кінця дії воєнного стану призупинено: виплата усіх видів матеріальної допомоги, окрім допомоги на поховання працівників і ветеранів (пенсіонерів) підприємств та оплати ритуальних послуг, надання всіх видів оплачуваних  додаткових відпусток, виплати працівникам, які звільняються у зв’язку з виходом на трудову пенсію, термінів виплати заробітної плати, фінансування культурно-масових і спортивних заходів та інші.

Активізація колективно-договірної роботи та в умовах воєнного стану є незамінним інструментом регулювання соціально-трудових відносин, який надає можливість пом’якшити негативні соціальні наслідки для працівників, - наголосила Наталя Олександрівна.

Жваво обговоривши результати колдоговірної кампанії у 2023 році, члени Виконкому затвердили організаційні заходи на 2024 рік, зосереджуючи увагу на максимальному забезпеченні захисту соціально-економічних прав і гарантій членів профспілок.

З другим питанням «Про план роботи Об’єднання профспілок Харківської області на I півріччя 2024 року» до присутніх звернувся завідуючий відділом організаційно-статутних питань та зв’язків з членськими організаціями ОПХО Анатолій Голєніщев. Члени Виконкому ОПХО, уважно вивчивши заплановані заходи, внесли свої пропозиції та затвердили план  роботи ОПХО на наступне півріччя.

IMG 8908c34e575fb18766283142eb49fbef V

З питанням «Про внесення змін до бюджету Об’єднання профспілок Харківської області на 2023 рік» ознайомила поважну аудиторію головний бухгалтер Об’єднання профспілок Харківської області Валентина Шептура. Було затверджено скоригований бюджет Об’єднання профспілок Харківської області на 2023 рік у зв’язку з внесенням змін до його статей.

«Про наповнення Фонду «Відродження Палацу Праці» та затвердження витрат на виконання ремонтно-відновлювальних робіт будівлі Палац Праці» доповідали генеральний директор підприємства „Палац Праці” ОПХО Леонід Ступак та головний бухгалтер ОПХО Валентина Шептура. Витрати на відновлення будівлі Палац Праці затвердили одноголосно.

Леонід Андрійович також довів до присутніх питання та узгодження умов надання в оренду приміщень Палацу Праці. І це питання було підтримано членами Виконкому ОПХО.

В засіданні виконкому брали участь представники військової частини 3017 Національної гвардії України, які від імені командування бригади вручили Подяку Голові ОПХО Сергію Тесленку за плідну співпрацю та надану допомогу у закупівлі запчастин для військової техніки.

Наприкінці засідання Сергій Тесленко розповів про сьогоднішню діяльність Федерації профспілок України, а також окреслив завдання та виклики, які переживає профспілковий рух України у надскладний воєнний час. Завершуючи, він привітав усіх присутніх із новорічними святами, що наближаються, подякував за плідну працю та побажав миру, здоров’я, щастя та благополуччя.

Об’єднання профспілок Харківської області

http://opkho.com.ua/