lead

З нагоди 1 травня Інтернаціонал Освіти, глобальний захисник голосу вчительської професії, закликає уряди всіх країн світу профінансувати системи державної освіти повною мірою і гарантувати трудові права та належні умови праці вчителям і працівникам сфери освіти.

Добре забезпечені ресурсами, інклюзивні та справедливі якісні системи державної освіти є необхідною умовою для просування прав людини, рівності та рівноправності, миру, демократії, соціальної та кліматичної справедливості, – вважають у Інтернаціоналі Освіти.

«Більш справедливе, інклюзивне, демократичне і стійке майбутнє неможливе без чіткого та необхідного виконання зобов’язань в сфері освіти», – наголосив Генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Девід Едвардс.

Глобальна нестача вчителів ставить під загрозу право на освіту в усьому світі. Широко розповсюджена політика неконкурентоспроможної заробітної плати, непосильного робочого навантаження та зростаючої нестабільності унеможливлює залучення та утримання вчителів, яких так сьогодні потребує світ.

Пандемія Covid-19 викрила неспроможність хронічного недофінансування основних державних послуг, включаючи освіту. Після пандемії освітяни в усьому світі повинні допомогти своїм учням одужати і надолужити згаяний час, маючи ще менше ресурсів, ніж раніше.

Незважаючи на те, що уряди багатьох країн заявляють про свою підтримку державної освіти, насправді вони скоротили освітні бюджети. З початку пандемії фінансування освіти скоротилося в 65% країн з низьким і середнім рівнем доходу і в 33% країн з доходом вище середнього і високим рівнем доходу.

Професія вчителя досягла переломного моменту. Досвідчені педагоги залишають улюблену професію, все менше кандидатів прагнуть їх замінити, а глобальна нестача вчителів досягає загрозливих масштабів. Цей дефіцит позбавляє учнів права на навчання, позбавляє їх світлого майбутнього, на яке вони заслуговують.

Детальніше:https://pon.org.ua/novyny/11111-profspilky-osvity-zaklykaut-uriady-krain-finansuvaty-v-osvitu.html

Профспілка працівників освіти і науки України