v maks  

 

  Керівники та профактив обкому профспілки працівників держустанов, зустрілися з головою Долинської районної державної адміністрації Русланом Франківим, керівником виконавчого апарату районної ради Іваном Данилівимю. Зокрема, вони обговорювалися актуальні проблеми реформування органів влади на сучасному етапі, забезпечення зайнятості державних службовців, що вивільняються за результатами її проведення,  поліпшення умов та оплати праці, співпраці щодо соціального захисту трудівників.                        За участю членів обкому профспілки  було проведено засідання Долинського райкому профспілки працівників держустанов, на якому розглядалося питання про хід виконання Угоди між районною державною адміністрацією, районною радою та райкомом  профспілки, поліпшення соціального діалогу в трудових колективах.         У доповіді голови райкому профспілки Наталії Ілиняк відмічалося, що проведенню тісної співпраці профспілки з  місцевими органами влади сприяли укладена Угода на районному рівні  та  колективні договори у трудових колективах держустанов. Представники районної організації профспілки беруть також активну участь у районній соціально - економічній раді. Така співпраця сприяла тому, що в держустановах з первинними профорганізаціями погоджуються питання з організації праці, реорганізації установ, скорочення чисельності чи штату працівників тощо. Незважаючи на те, що на державному рівні припинено фінансування служби фахівців із соціальної роботи у районі  за фінансової підтримки сільських рад збережено 8 таких посад. В окремих колективах адміністрації перераховують первинним профорганізаціям кошти на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу відповідно до статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».                                                                            

   На засіданні райкому профспілки також відмічалося про необхідність вирішення на державному рівні  підвищення рівня оплати праці державних службовцям та посадовим особам органів місцевого самоврядування, яка на сьогодні є вкрай низькою. Після активного обговорення цього життєво важливого питання було прийнято відповідні звернення профактиву Долинського району  Президенту України, Голові Верховної Ради України, Прем’єр – міністру України, народному депутату України Анатолію Диріву.         Також відбулося навчання профактиву.  На «круглому столі» йшлося про суспільно-політичну ситуацію та дії галузевої профспілки, первинних профорганізацій  по соціально-економічному захисту працівників держустанов, з якого виступила Ніна Гушпіт - голова обкому профспілки. Працівники обкому профспілки провели з профактивом тренінг з питань дотримання законів України про профспілки, про колективні договори, Статуту профспілки працівників держустанов, мотивації профспілкового членства, залучення до профспілки нових працівників, діяльності комісії (уповноваженого) із соціального страхування державних установ та організацій, ролі   профспілки в організації їх роботи.                                                                 

       У «круглому столі», тренінгу активну участь взяли голови профкомів, профорганізатори, члени райкому профспілки та ревізійної комісії районної організації профспілки. На завершення пройшли практичні заняття з планування діяльності первинних профорганізацій, роботи з документами у організаціях профспілки. Профактивістам району були роздані методичні матеріали обкому профспілки з питань, що розглядалися на дні профактиву.

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області