УСП

Спільне засідання Платформи громадянського суспільства Україна - ЄС відбудеться 8 - 9 листопада у Києві. Про це заявили учасники засідання Української сторони ПГС, яке відбулося 23 вересня у готелі "Турист". Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, який є координатором УС ПГС.

Було обговорено порядок денний цього заходу, орієнтовно визначено місце його проведення. Також розглянуто проект Регламенту робочих груп, проект «Громадська синергія». А представник Урядового офісу з питань євроінтеграції Михайло Руденко проінформував про стан підготовки зустрічі представників УС ПГС з Віце-прем'єр-міністром Іванною Климпуш-Цінцадзе та заступниками міністрів, які відповідають у своїх відомствах за процеси євроінтеграції. Наступне засідання УС ПГС заплановано на середину жовтня.

А перед обговоренням питань порядку денного засідання Координатор УС ПГС, Голова СПО об'єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий проінформував присутніх про участь представників ПГС у засіданні Парламентського Комітету асоціації Україна – ЄС.

УСП1

Як ми повідомляли (див. http://www.fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/10838-grigorij-osovij-vzyav-uchast-u-roboti-parlamentskogo-komitetu-asotsiatsiji-mizh-ukrajinoyu-ta-es), 20 вересня у Верховній Раді України відбулося четверте засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та Євросоюзом (ПКА), у якому взяли участь Григорій Осовий як Співголова і координатор української частини Платформи громадянського суспільства між Україною та ЄС, Альфредас Йонушка - член Європейського економічно-соціального комітету, Співголова ПГС Україна–ЄС від сторони ЄС, Василь Андреєв – член української частини ПГС та інші її представники від громадянського сектору.

Під час засідання було обговорено стан імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та перспективи завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ("нідерландський формат"), приділено увагу перспективам запровадження безвізового режиму з країнами ЄС, проведення в Україні реформ відповідно до Угоди, енергетичне та секторальне співробітництво між Україною та ЄС тощо.

УСП2

Григорій Осовий наголосив на важливості посилення ролі громадських організацій у проведенні демократичних перетворень в країні, що потрібно врахувати під час проведення конституційної реформи шляхом доповнення Основного закону держави окремим розділом про громадянське суспільство. Говорячи про перспективи співробітництва України і ЄС в енергетичному секторі, профспілковий лідер приділив увагу диверсифікації постачань енергоресурсів і переходу до ринкового ціноутворення на енергоносії за умови посилення прав споживачів, а також прозорого формування рахунків, як це передбачено енергетичною стратегією ЄС.

УСП3

Нагадаємо, що Представництво ПГС сформовано на нових засадах з делегуванням до складу платформи трьох представників від профспілок, трьох — від роботодавців, і трьох представників громадянського суспільства, які мають проводити моніторинг реалізації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, надавати оцінку щодо стану виконання Угоди, а також власні бачення та пропозиції Раді Асоціації. Одне з пріоритетних завдань УС ПГС також у співпраці із паритетною стороною у країнах ЄС, яку представляє Європейський соціально-економічний комітет.

Згідно тексту Угоди ПГС Україна - ЄС «складається з представників громадянського суспільства України, з однієї сторони, і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК), з іншої сторони, як форум для проведення ними засідань та обміну думками».

Під час проведення першого в цьому році засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, яке проходило 11 лютого в м. Брюсель, координатори сторін Національної Платформи обрали Голову ФПУ Григорія Осового очільником УС ПГС на наступні 10 місяців.

Додамо, що до складу Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС входять представники від профспілок, роботодавців та громадянського суспільства, всього 15 осіб. Профспілки в цьому органі представляють такі всеукраїнські профоб’єднання як Федерація профспілок України, Конфедерація вільних профспілок України та Федерація профспілок працівників малого та середнього підприємництва. Варто зазначити, що обрання Головою УС ПГС саме представника профспілок свідчить про важливу роль, яку відіграють профспілки у процесі становлення в Україні громадянського суспільства.

УСП4

Виходячи з того, що ПГС створена з метою забезпечення належної ролі громадськості у процесі виконання Угоди про асоціацію України з ЄС, профспілки здійснюють моніторинг стану імплементації Угоди та сприяють її реалізації у питаннях зайнятості, проведення соціальної політики, забезпечення гендерної рівності, охорони праці і здоров’я та ін.

Григорій Осовий виступив з ініціативою щодо проведення наступного засідання Платформи ГС в Києві восени ц.р., коли мине два роки після підписання Угоди про Асоціацію Україна-ЄС. «Ми маємо провести Конференцію з умовною назвою «Два роки: два кроки на шляху до євроінтеграції» за участі представників усіх органів Асоціації: Ради асоціації, Комітету асоціації та Парламентського комітету асоціації, а також запросити наших закордонних партнерів - членів Європейського економічного і соціального комітету», - зазначив Григорій Осовий, На його переконання, саме профспілки як потужна громадська інституція можуть виступити ефективними комунікаторами між суспільством і владою у вирішенні важливих соціально-економічних питань та реалізації державної соціальної політики.

УСП5

Це важливе питання було у центрі уваги під час низки засідань УС ПГС у цьому році. Під час цих засідань зокрема відбулося обговорення процедурних питань, пов’язаних із організацією діяльності української частини ПГС, затверджено План діяльності УС ПГС на 2016 рік, теми пріоритетних доповідей, Регламент УС ПГС, а також обговорено механізми взаємодії громадянського суспільства з органами влади в питаннях реалізації Угоди про Асоціацію за підсумками зустрічі заступників міністрів з питань європейської інтеграції з представниками УС ПГС. Серед пріоритетних завдань, які були запропоновані Робочими групами, – «Регулювання ринків праці в Україні та ЄС: спільні риси та відмінності. Адаптація українського трудового законодавства до законодавства ЄС»,  «Екологічна складова Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: як зробити процес імплементації максимально ефективним для України», «Зона вільної торгівлі: початок виконання, вплив на соціально-економічний розвиток. Перспективи та виклики для учасників», «Реформа юстиції та стан адаптації нашого законодавства до законодавства ЄС у сфері свобод, юстиції та прав людини», «Крим і кримські татари в контексті окупації і анексії Криму»,  «Реформа державного управління в Україні», «Розвиток областей України в контексті децентралізації та виконання Угоди про Асоціацію», «Антидискримінаційне законодавство: права вразливих груп в контексті виконання Угоди про Асоціацію», «Співпраця України та ЄС у сфері безпеки на виконання положень Угоди про Асоціацію» та інші.

УСП6

Під час засідання також порушувалось питання стосовно реалій вступу України до зони вільної торгівлі та виходу вітчизняних підприємств на європейські ринки, що потребує для них необхідної адаптації.

УПС8

Дискусія була жвавою, зацікавленою, іноді навіть гострою. Це не дивно – бо справа ця для українського громадянського суспільства нова. Треба ще засвоювати демократичні процедури європейського зразка, вчитися знаходити компроміси та порозуміння з принципових питань євроінтеграції.

УСП7

Прес-центр ФПУ