deti3

 

 

Лічені дні залишилися до початку літньої оздоровчої кампанії. Що необхідно зробити під час підготовки до цього важливого періоду, як вирішити нагальні проблеми? Про це мова йшла на засіданні відповідної координаційної ради Івано-Франківської облдержадміністрації.

     Як зазначалося, влітку на Прикарпатті планується оздоровити 82 тисячі дітей і підлітків. Ця робота потребує немалих зусиль скоординованих дій органів виконавчої влади, профспілкових організацій, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

     За даними райдержадміністрацій, міськвиконкомів цього року в області буде задіяно 763 заклади оздоровлення та відпочинку. Їх левова частка (635) – це пришкільні табори з денним перебуванням. Якість такої форми оздоровлення вимагає набагато кращого в силу об”єктивних причин.

     Вкрай важливо для профспілкових організацій, як буде організована робота позаміських стаціонарних оздоровниць. До їх відкриття слід провести належний ремонт приміщень, поновити меблі і кухонний інвентар, підібрати кваліфікованих кухарів, медпрацівників, вихователів. З цими категоріями фахівців, робота яких потребує відповідної підготовки, необхідно провести навчання.

     Та чи не найбільше успіх дитячої оздоровчої кампанії залежить від її фінансування. За попередніми підрахунками оздоровлення запланованої кількості дітей потребуватиме 19,5 млн.грн. Частина цих коштів передбачена в місцевих бюджетах. Але це далеко не всі необхідні фінансові витрати. 5,7 млн.грн. планується для дитячого оздоровлення в цьогорічному бюджеті облвідділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

     В поточному році буде запроваджена нова схема розповсюдження соцстрахівських путівок. Путівки на суму на суму 2,2 млн.грн. будуть виділені для застрахованих осіб лише за 10% їх вартості. Решта коштів в сумі 3,5 млн.грн. будо використано, так як це робилося в попередні роки: на оплату харчування дітей, медичного та культобслуговування. А близько 70% вартості такої путівки необхідно покривати за рахунок працюючих батьків. Зрозуміло, що без допомоги адміністрацій, профкомів тут не обійтись. В минулому році з бюджету профспілок області було виділено понад 2 млн.грн. на дитячу оздоровчу кампанію. Можна сподіватися, що цьогоріч профспілки докладуть не менших зусиль.

     Тепер покладається велика відповідальність на комісії із соціального страхування в трудових колективах, які, як правило, очолюють профспілкові працівники та активісти. Їм треба провести значну підготовчу роботу, визначити, кому з трудівників виділити пільгові 10- відсоткові соцстрахівські путівки, аби задовольнити потреби працівників з різним рівнем достатку.

     Оздоровлення дітей було і залишається нагальною справою профспілкових організацій. Адже ця справа великої державної ваги.

 

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області