2013 174 003

 

Президія ФПУ на засіданні 3 жовтня своєю постановою створила організаційний комітет з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка та схвалила план заходів ФПУ з нагоди цієї події. Очолив оргкомітет заступник Голови ФПУ Є.М.Драп’ятий.

А напередодні у ФПУ відкрилася виставка, присвячена цій визначній даті. Про ідею експозиції нам розповів її збирач.

 

- Євгене Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про мету цієї експозиції і постанови Президії та Ваше особисте ставлення до постаті Тараса Григоровича Шевченка.

 

- Відомо, що наступний 2014 рік в Україні згідно з Указом Президента оголошений Роком Тараса Шевченка. 9 березня 2014 року ми відзначатимемо 200 років від дня народження національного генія. 

Указ про відзначення та рішення Президента України Віктора Федоровича Януковича є ще однією знаменною віхою у ствердженні української державності на яскравому прикладі жертовного служіння народу та Україні визначних постатей, однією із яких є Тарас Шевченко. Так саме, ствердження і будівництво держави на живому прикладі життя Кобзаря, - особистості, яка взяла на себе Хрест свого народу –зневаженого, покріпаченого, без права творити власну долю, свою власну країну.

У моєму житті, як, впевнений і в житті багатьох українців Тарас Григорович Шевченко займає особливе місце. Представлену тут експозицію я збирав майже останніх 35 років свого життя. Адже, без коріння дерево не росте, як і рід, і народ без коріння не розвивається. І моє ставлення та пошану до Тараса Шевченка я перейняв від діда, який був бібліотекарем «Просвіти», а потім воював, дійшов до Берліну і після війни як і більшість односельчан працював у колгоспі. На виставці є книги позаминулого та минулого століть та інші експонати, а це і світлини, і значки, і малюнки, і речі, пов’язані з Кобзарем та історією українства. Я зібрав їх, коли жив у Львові, Сімферополі, Ялті і Києві, та під час відряджень у Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, Полтаві, Миколаєві, Севастополі, Черкасах, Чернігові.

Шевченко багато зробив для самопізнання українського народу. Він пропустив скрізь себе всю нашу історію і підняв ті пласти, які були багатьом невідомі. Пригадайте строки Шевченка:

Прочитайте знову
Тую славу. Та читайте
Од слова до слова,
Не минайте ані титли,
Ніже тії коми,
Все розберіть... та й спитайте
Тойді себе: що ми?..
Чиї сини? яких батьків?
Ким? за що закуті?..

І спитайте тоді себе.

Шевченко був обдарований Богом малювати, писати, творити і просто бути джерелом духу. У нього була своя місія. Шевченко став для нас пророком. Він був нашим і є нашим Апостолом. Його покликання - оберігати людей. «Я на сторожі їх поставлю слово» - писав поет.

 
-        В чому на Ваш погляд полягає зв'язок між місією Великого Кобзаря та діяльність профспілок із захисту 
простої людини праці?
 

- Ім’я Тарас означає нескорений, – той, кого ніколи не можна підкорити. Це людина, яка ніколи не змириться з несправедливістю. Тому Шевченко для профспілок дуже важливий приклад того, що ми теж ніколи не змиримось з несправедливістю. Шевченко ніколи не хотів бути рабом становища. Він не міг терпіти, що люди були кріпаками. Сьогодні профспілки також не хочуть, щоб наші люди працювали за мізерну зарплатню, від якої залишається лише мінімум на існування, а не на гідне, достойне життя. В тому наша місія збігається.

Профспілки відіграють виключну роль у суспільстві, захищаючи права людей праці та інших людей, як це робив Шевченко. Тому частину цих експонатів, що представлені на виставці, я передам музею профспілок, над створенням якого ми зараз працюємо.

Постановою Президії ФПУ про відзначення 200-т річчя від дня народження Тараса Шевченка затверджено організаційні і культурно-освітні заходи, що планує провести ФПУ. В профспілкових освітніх закладах і навчальних центрах пройдуть наукові конференції, шевченківські читання, диспути. Активну участь у культурних заходах візьмуть творчі колективи наших будинків культури і клубів та аматорські колективи підприємств, організацій та установ.

До ФПУ вже звернулися громадські організації про проведення низки спільних заходів зокрема, організації і вишиття Рушника Кобзареві «Обніміться, брати мої», де візьмуть участь наші територіальні профоб’єднання. Заплановано проведення ряд заходів спільно з органами влади і місцевого самоврядування, з Товариством «Знання України» та «Просвітою», іншими громадськими організаціями. Ми хочемо, щоб кожен трудовий колектив провів урочистості з нагоди ювілею Кобзаря.

Враховуючи, що у нас діє система профспілкового туризму «Укрпрофтур» розроблюються туристичні маршрути «Шляхами Кобзаря по рідній Україні». Молодіжною Радою ФПУ та молодіжними радами членських організацій регіонів заплановано сфотографувати усі пам’ятники і пам’ятні знаки, встановлені на честь Тараса Шевченка в Україні.

Завершити хочу словами Т.Г.Шевченка як побажання: «А всім нам вкупі на землі єдиномишліє подай і братолюбіє пошли».

Повна версія інтерв’ю з Є.М.Драпятим буде опублікована у наступному випуску газети «Профспілкові вісті», що вийде в світ 17 жовтня 2013 р.

 

Фоторепортаж

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

 2013 174 002

 

2013 174 006

 

 

2013 174 013

 

2013 174 017

 

2013 174 015