АК

 

6 жовтня, напередодні Всесвітнього дня дій за гідну працю, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий зустрівся зі студентами магістратури Академії праці, соціальних відносин і туризму. У зустрічі взяли участь ректор АПСВТ Вікторія Буяшенко, представники низки галузевих профспілок.

 

      Ще на урочистих зборах 1 вересня в АПВСТ, присвячених початку нового начального року, Григорій Осовий пообіцяв, що обов’язково зустрінеться зі студентами напередодні цього важливого для профспілок дня. Як бачимо, свою обіцянку він виконав. Не тільки зустрівся, проінформував присутніх про дії Федерації профспілок України, її членських організацій на захист конституційних, соціально-економічних та трудових прав працівників, зокрема щодо гідної праці та гідних, безпечних її умов, але й відповів на їх запитання.  

 

АК6

 

Григорій Осовий, перш за все, наголосив на важливості для України боротьби саме за гідну працю. Що таке гідна праця? Це гідна своєчасна оплата праці, створення нових високотехнологічних робочих місць, захист прав працівників на вступ до профспілок та проведення колективних переговорів. Вона передбачає ліквідацію дискримінації, дитячої та примусової праці, створення системи соціального захисту для тих, хто не має роботи. Сучасні складні соціально-економічні умови в країні вимагають від профспілок активізувати свої дії, підвищити їх ефективність, шукати нові шляхи вирішення гострих проблем, що турбують зараз людину праці.

 

АК2

 

Голова ФПУ зазначив, що профспілки сьогодні знаходяться в двох колективно-трудових спорах (конфліктах) на національному рівні – з Урядом та СПО обєднань роботодавців. Профспілки вимагають від Уряду вирішити питання щодо цін на газ та тарифів на послуги ЖКГ, реформування системи оплати праці, від роботодавців – вирішити проблему з заборгованістю по зарплаті.

 

АК1

 

З метою вирішення цих проблем ФПУ, її членські організації розвивають та поглиблюють соціальний діалог з Урядом та роботодавцями. Але вони також залишають за собою право на інші форми та інструменти захисту інтересів працівників. «Для ефективного захисту людини праці ми будемо використовувати весь свій арсенал законних засобів впливу», - наголосив він. Серед таких заходів – масові акції протесту.

Як сказав Григорій Осовий, з метою привернути увагу урядових структур до проблем гідної праці в Україні, інформування органів влади та широкої громадськості про вимоги і дії профспілок ФПУ та її членські організації проведуть 7 жовтня – У Всесвітній день дій за гідну працю – акцію біля Верховної Ради та Кабінету міністрів України. Він також наголосив, що за рішенням Президії ФПУ попереджувальна масова акція протесту у Києві відбудеться 20 жовтня, саме в той день, коли у парламенті будуть розглядати проект Державного бюджету на 2017 рік. Ця акція відбудеться під гаслом «Європейським цінам і тарифам – європейські зарплати!»

 

АК3

 

Голова ФПУ проінформував, що мав зустріч з Прем’єр-міністром України. І підкреслив: Володимир Гройсман виказав готовність сідати за стіл переговорів та вирішувати нагальні проблеми, що турбують профспілки та працівників.

Профспілковий лідер побажав студентам – майбутнім фахівцям – бути в авангарді боротьби за права та інтереси людини праці, шукати та пропонувати нові форми та шляхи вирішування питань її соціально-економічного захисту.

 

Григорій Осовий також відповів на запитання присутніх на зустрічі.

 

Прес-центр ФПУ