КАБМИН

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман провів засідання створеного восени минулого року Національного комітету з промислового розвитку України. У заході взяв участь Голова СПО обєднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Зазначимо, що цей Комітет було створено Урядом за пропозицією профспілок та роботодавців у жовтні 2016 року з метою створення високотехнологічної індустріальної моделі вітчизняної промисловості, нарощування виробництва товарів з високою доданою вартістю, конкурентоспроможних на зовнішньому ринку, створення нових робочих місць, забезпечення сталого промислового розвитку країни шляхом вдосконалення організаційно-інституційної системи управління промисловістю. Головою Комітету є Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Відповідно до постанови Кабінету міністрів України затверджено склад Експертної ради Комітету, до якого включено Голову Федерації професійних спілок України Григорія Осового.

Відкриваючи засідання, учасниками якого стали керівники центральних органів влади, голови промислових об’єднань та наукових установ, Глава Уряду підкреслив, що промисловість - ключовий рушій розвитку економіки. Саме ступінь розвитку промисловості може дати відповідь на питання, який ресурс Україна зможе реінвестувати в розвиток кожного громадянина.

«Восени ми утворили цей Комітет і нам важливо створювати продукт і представляти його на зовнішніх ринках», - підкреслив Володимир Гройсман і додав, що саме Національний комітет має закласти основи інституційного розвитку вітчизняного виробництва.

В свою чергу Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів зазначив, що нещодавно Міністерство економічного розвитку й торгівлі представило Експортну стратегію, яка окреслює, що саме і де Україна може представити. «І зараз ми говоримо про формування ланцюгів додаткової вартості, яке тягне зміну підходів і впровадження інновацій та інвестицій, а також зближення з приватним бізнесом», - сказав Степан Кубів.

Голова ФПУ Григорій Осовий проінформував учасників засідання про забезпечення промисловості трудовими ресурсами. «Аналіз, який було проведено Робочою групою НТСЕР, показав, що відтік кадрів з промисловості має місце в продовж останніх років, - зазначив він. – Тільки за останніх п’ять років промисловість втратили близько одного мільйона робочих місць. На жаль, останні події пов’язанні з блокуванням в зоні АТО, теж відчутно вдарило по робочих місцях».

Тому питання номер один, підкреслив Григорій Осовий, не тільки залучення інвестицій, на чому акцентували увагу члени Комітету, але і залучення кваліфікованих працівників і спеціалістів. Аналіз показує, що зараз у підготовці кадрів відбувається зміна пріоритетів у бік гуманітарних професій, а не виробничих. Це призводить до браку кваліфікованих кадрів у виробництві. До того ж, рівень цієї кваліфікації далеко не завжди відповідає рівню самого виробництва та вимогам часу.

Тому мова йде про те, щоб закони про освіту, професійно-технічну підготовку кадрів, які зараз знаходяться у парламенті, мають бути перенацілені на якісні параметри, наголосив Голова ФПУ.

Другий аспект, на якому акцентував увагу Григорій Осовий, - це мотивація праці. Він підкреслив, що запровадження мінімальної зарплати на рівні 3200 грн., це тільки перший крок до корінного реформування системи оплати праці. Вже на червень ми будемо готові представити своє бачення і свою позицію, як перейти від реформи мінімальної зарплати до більш значущих змін в системі оплати праці, наголосив Голова ФПУ.

Третій аспект, - це те, що необхідно створити таку провідну організацію, яка займалася питаннями регулювання, моніторингу, прогнозування і балансування ринку праці, трудових ресурсів. «Бо це ресурс, брак якого може привести до негативного розвитку економіки країни, незадовільному становищу її громадян», - сказав Григорій Осовий

Підсумовуючи засідання Володимир Гройсман підкреслив, що світ сьогодні є надзвичайно конкурентним. «Добре коли ми маємо підтримку від наших зовнішніх партнерів. Але це все треба буде віддати. Як? Заробити - на зростанні економіки та за рахунок доданої вартості. Ми це розуміємо. Як власне розуміємо й те, що наші потенційні конкуренти також інвестують в те, аби нам щось не вдалося, аби ми залишилися сировинним придатком. Але треба на все дивитися з державницької позиції - позиції розвитку власного виробництва, а не імпорту. Я наполягаю на тому, аби давати переваги нашому виробнику. Я наполягаю на локалізації виробництва в Україні. Для мене важливо, аби в Україні були робочі місця і створювалася додана вартість. І це моя вимога», - сказав Володимир Гройсман.

 

Прес-центр ФПУ