image-0-02-05-9275049746cf84ef52127702748bb32305e279ff3b263bf4010ab3ad39f79734-V

 

 Профспілковий комплекс лікувально-оздоровчих закладів «Миргородкурорт» на Полтавщині відсвяткував свій сторічний ювілей. Але за кулісами цього моменту – моменту визнання, овацій, пошани та вдячності кожного, від Президента до пацієнтів – за святковими кулісами курортного Палацу культури залишився довгий і складний шлях постійної кропіткої роботи задля здоров’я та відчуття гармонії кожного відвідувача.

Вікова історія визнаного кращого світового курорту нараховує мільйони вдячних гостей з 35 країн. Урочисте святкування Дня народження перлини українського санаторного лікування пройшло за участі тисяч гостей з усіх куточків країни, вдячних пацієнтів і місцевих мешканців, для яких курорт «Миргород» – фундамент усього міста.

 

На сесії Генеральної Асамблеї Всесвітньої Федерації водолікування та кліматолікування (ФЕМТЕК) у 2013 році курорт «Миргород» отримав вищу нагороду міжнародної спільноти фахівців курортної справи – звання «Кращого курорту світу». Крім того, «Миргородкурорт» має звання «Кращий лікувально-оздоровчий заклад» і «Флагман сучасної медицини», комплекс здобув перемогу у Національному рейтингу «Лідер товарів та послуг України», отримав нагороду «Золотий знак якості товарів і послуг України».

 

«Курорт «Миргород» – сонячна квітка!»

Святкова програма тривала три дні й розпочалась із молебня за мир в Україні та покладання квітів до пам'ятника засновнику «Миргородкурорту» Івану Зубковському, який на початку 20 століття вперше доручив вивчити властивості миргородської води та побудував на цьому місці лікувальне відділення на п’ять ванн. «Кожного дня біля меморіалу стоять квіти від людей, яким курорт подарував здоров’я. Завдяки цьому він отримав всесвітнє визнання», – говорить генеральний директор курорту, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Олександр Гавловський.

Виступ міського муніципального оркестру, народних артистів України, «Миргородські вечорниці», учнівський танцювальний флешмоб «Курорту – 100», світломузичне шоу, виставка-ярмарок народних умільців, майстер-класи гончарів, змагання та імпровізації вільних музикантів розважали вдячних гостей свята. Гранд-концерт «Курорт «Миргород» – сонячна квітка!» у Палаці культури тривав три години – для залу виступали Національний президентський оркестр, Національний заслужений український народний хор України імені Григорія Верьовки, оперні співаки і заслужені солісти країни.

Санаторій привітали з ювілеєм Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник Голови Володимир Саєнко, Голова профспілки працівників охорони здоров'я України Вікторія Коваль, заступник голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко, представники місцевої влади та інші. На адресу курорту звучали подяки від Президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та Голови українського Парламенту Андрія Парубія.

«Миргородкурорт» – зразковий приклад не лише для всіх профспілкових санаторіїв, але в нього є чому повчитись і найзнаменитішим оздоровницям світу. Бажаю чудовому колективу цього закладу зустріти наступні ювілейні дати з сьогоднішнім керівником, справжнім господарем Олександром Гавловським. Та продовжувати щороку доводити, що санаторно-курортна база ФПУ – одна з кращих у світі», – зазначив заступник Голови Федерації профспілок Володимир Саєнко.

Вдала стратегія санаторно-курортного комплексу та цільові інвестиції коштів в розвиток підприємства дозволили активно розвивати лікувально-оздоровчу базу. У «Миргородкурорті» суттєво розширилися напрямки реабілітації, було осучаснено обладнання, впроваджено новітні методики й ефективно застосовується більше 300 лікувальних і діагностичних процедур.

За словами генерального директора курорту, заслуженого лікаря України, кандидата медичних наук Олександра Гавловського, усе це стало можливо завдяки роботі злагодженого колективу, натхненого не лише на допомогу людям, але й постійний професійний саморозвиток: «Наші лікарі добре відомі у науковому світі своїми дослідницькими роботами, активно співпрацюють з науково-дослідними центрами не лише в Україні, а й за кордоном. Спираючись на столітній досвід та сучасні дослідження, тут розробили цілий ряд оздоровчих програм, які дозволили крім профільних гастроентерологічних створити більше десяти реабілітаційних відділень, що надають можливість ефективно проводити комплексне оздоровлення всього організму».

 

Кохання з першого ковтка мінеральної води

«Миргородкурорт» дуже різний – самих санаторіїв тут чотири, кожен має свій колектив професіоналів, спеціалізацію, унікальне медичне обладнання найкращих виробників, перевірені методики лікування та індивідуальний підхід, базис якого вироблено за роки досліджень і наукових відкриттів.

Десятки гектарів території сприймаються по-різному й кожним відвідувачем, різні враження складає курорт у своїх сезонних і навіть ранкових–вечірніх проявах. Єдиним для кожного пацієнта залишається підтверджена ефективність лікування, європейський рівень комфорту проживання та безумовна якість медичних послуг і процедур.

І майже кожен їде з Миргороду з думкою, що «обов’язково потрібно встигнути наступного разу…». Адже курорт «Миргород» – це кохання якщо не з першого погляду, то з першого ковтка мінеральної води й до останнього дня з курсу лікування, який пацієнти зустрічають вже здоровішими.

Тут, у Миргороді, обов’язково потрібно пройти всі 43 гектари парку – це також частина санаторно-курортного лікування: теренкур, тобто лікувальна ходьба. «Тропи здоров’я» на курорті вимощені брущаткою й пронизують вітіюватими поворотами всю територію. Слід відвідати старовинний собор Успіння Пресвятої Богородиці, чиї дзвони ще 100 років тому сповістили про початок будівництва оздоровниці. Пройти по тоненьким місткам у такт помірному руху чорних лебедів – господарів місцевого ставка.

І з прискіпливістю дослідити кожен мальовничий закуточок величезного курорту, пройтись березовими гаями та сосновими борами, уздовж «Млину здоров’я», квіткових садів, дизайнерських скульптур і світломузичного фонтану. Осідлати місцеву гордість – буланого коня, як завіщав Павло Чубинський. Проїхатись по «Миргороду» у справжній кареті взимку й на велорикші (повозці, що кріпиться до велосипеду) влітку. Потерти вареник на статуї козака Пацюка – на щастя. Випити кави, зустрічаючи ранок на піщаному березі річки Хорол.

Провести час наодинці з цілющою природою на повітрі, насиченому фітонцидами, відпочити в комфортабельних номерах європейської якості чи одночасно із лікуванням отримати повноцінну культурну програму – від концертів і «танцювальної терапії» до туристичних маршрутів Полтавщини.

 

Кращі методики лікування та доведена ефективність

Але, у першу чергу, коли йде мова про «Миргород» – вона про лікування. На модернізацію устаткування тут щороку витрачають близько 15 млн гривень. «Миргородкурорт» за всіми показниками є лідером санаторно-курортної сфери нашої держави. Всі його оздоровниці мають вищий рівень акредитації.

Миргородська вода, яка використовується для оздоровлення в ПрАТ «Миргородкурорт», добувається з родовища юрського періоду на глибині 700 метрів і визнана найзахищенішою від зовнішніх впливів в Україні. Мікроелементи залишаються у воді лише кілька годин, тож лише в профспілковому санаторії можливо оздоровитись справжньою миргородською водою безпосередньо з джерела.

О. Гавловський зазначає, що в усіх санаторіях комплексу успішно лікують захворювання шлунку, печінки, підшлункової залози, жовчного міхура та кишечнику. Точна діагностика, індивідуальні програми оздоровлення з урахуванням всіх виявлених захворювань, комплексний підхід, що об’єднує цілющу силу природних лікувальних чинників, збалансоване дієтичне харчування екологічно чистими продуктами, всі переваги широкого спектру фізіотерапевтичного лікування, великий вибір можливостей активного відпочинку дають неперевершені результати оздоровлення шлунково-кишкового тракту, відновлюють нормальний обмін речовин та захисні сили організму.

 

Із місцевого родовища добуваються біологічно активні лікувальні грязі, насичені найнеобхіднішими для організму мікро- та макро-елементами. Загальнокурортна Бальнеогрязелікарня неодноразово визнавалася кращою в Україні, пропонує гостям більше 100 видів процедур і щодня надає їх понад чотири тисячі. Тут можна отримати максимальний ефект від водолікування у високотехнологічних ванних комплексах і лікувальному басейні, оснащеному найсучаснішим обладнанням.

 

Крім того, «Миргорордкурорт» вважається одним з кращих у світі за ефективністю лікування цукрового діабету. Саме на базі миргородської оздоровниці створено Всеукраїнський центр санаторно-курортної реабілітації дітей та підлітків хворих на цю хворобу.

Тут успішно лікують і неспецифічні захворювання бронхо-легеневої системи, щитоподібної залози, захворювання серцево-судинної, нервової та сечостатевої систем, органів опори і руху, проводять реабілітацію після онкологічних захворювань. На «Миргородкурорті» першими в Україні створили відділення для реабілітації постраждалих від Чорнобильської катастрофи, напрацьовані найефективніші методики. Високі результати лікування на курорті після інфарктів міокарду і нестабільної стенокардії, оперативних втручань на серці та судинах.

Представники комплексу наголошують, що саме після лікування на курорті «Миргород» у сім’ях, які по кілька років страждали на безпліддя, народились десятки дітей.

 

З 28 квітня 1917 року, коли «Миргород» почав перший у своїй історії курортний сезон, пройшли ювілейні 100 років.

Сьогодні ж віковий годинник почав відбивати сто перше продовження багатої на визнання, збережені здоров’я, вилікувані хвороби, медичні звершення та щасливі серця гостей історії «Миргородкурорту» – кращої світової оздоровниці.

З днем народження, профспілкова гордосте України!

 

 

image-0-02-05-2bd52f70bfd910cd853f19821bc2c34fbd6dc3a46eb6db42c85ee36b6e8172b9-V

 

 DSC7708

 

 DSC7734

 

 DSC7735

 

 DSC7775

 

 DSC7778

 

 DSC7796

 

Тетяна Малашенко