top left ua 

 

SubotaПриватне акціонерне товариство лікувально-оздоровчих закладів профспілок «Укрпрофоздоровниця» — це справжній флагман оздоровчої галузі нашої країни. Щороку в її дочірніх підприємствах — санаторіях й оздоровчих закладах акціонерних товариств, створених за участі цієї потужної структури, — поправляють своє здоров’я, набираються сил до 350 тис. наших співвітчизників та іноземців.

Яким видався минулий рік для ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», з яким потенціалом розпочався для колективу цьогорічний лікувально-оздоровчий сезон? Про це йдеться в інтерв’ю нашого кореспондента з головою правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Миколою Суботою (на знімку).

 

— Миколо Васильовичу, як загалом можна охарактеризувати минулий рік для «Укрпрофоздоровниці»?

 

— Принаймні, він видався для нас не найгіршим. Досить сказати, що протягом 2012 року дочірніми підприємствами та акціонерними товариствами, створеними за участі ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» реалізовано 295 тис. путівок, за якими відпочили і поправили своє здоров’я 328 тис. осіб, що на 25,2% більше від запланованого. Принагідно зауважу, що в порівнянні з 2011-м виробничу програму збільшено на 20%.

 

— За рахунок чого вдалося так суттєво збільшити кількість відпочивальників?

 

— Передусім за рахунок лікувально-оздоровчих баз наших дочірніх підприємств, які поліпшуються з року в рік, що сприяє збільшенню реабілітаційних відділень, розширенню показань для санаторно-курортного лікування, впровадженню короткотермінових оздоровчих програм.

Так минулого року по системі списано 145 одиниць старого медичного обладнання та придбано нового на понад чотири мільйони гривень. Приблизно таку саму суму витратили ми на ці потреби й позаторік.

 

Ми розуміємо, що наші пацієнти приїжджають у санаторії не тільки для того, щоб попити мінеральної водички, подихати цілющим повітрям, хоч і це дуже важливо. Отож прагнемо, щоб кожен відпочивальник жив у комфортних умовах, повноцінно і збалансовано харчувався, міг після лікувальних процедур цікаво відпочити, познайомитися з природою, історичними пам’ятками, культурою і звичаями краю, в якому розташовано санаторій.

І, звичайно, високий професійний рівень медичних кадрів та культура обслуговування всього персоналу — один з найголовніших чинників, які дають змогу нашим дочірнім підприємствам працювати рентабельно.

 

— Та, наскільки мені відомо, не всім.

 

— На жаль, не всім. Спрацювали зі збитками 16 дочірніх підприємств. Чим це спричинено? Насамперед — низьким рівнем використання виробничих потужностей як оздоровниць, так і допоміжних підприємств, а значить — відсутністю попиту на їхні послуги.

Сьогодні наші співвітчизники і зарубіжні пацієнти хочуть мати якісний продукт, який пропонують лідери нашої системи — санаторії «Карпати», «Синяк», «Сонячне Закарпаття», «Скадовськ», «Ай-Петрі», «Місхор», «Лівадія», оздоровниці «Моршинкурорту»... А загалом торік рентабельно працювали 55 дочірніх підприємств, які отримали 41,6 млн. грн. чистого прибутку. До речі, кількість прибуткових лікувально-оздоровчих закладів зросла в порівнянні з 2011-м на 7 одиниць, а рівень прибутковості — на 30,8%.

У порівнянні з результатами 2011-го (16 млн. грн.) сума отриманого чистого прибутку зросла майже удвічі.

 

— У прибутках лікувально-оздоровчих закладів фігурує і така графа як «платні послуги». Про що йдеться?

 

— Це ті послуги, які не входять у вартість путівки. Зокрема, медичні, культурно-масові, транспортні, побутові тощо. Основну питому вагу — 44% — займають послуги охорони здоров’я. Зокрема, бальнеотерапія, грязетеплолікування, косметологія, різні види масажів, нетрадиційні методи лікування, консультації лікарів та інше. До речі, торік наші санаторії надали платних послуг на суму понад 75 млн. грн., що майже на 20% більше від запланованого. І перелік таких послуг розширюється щороку.

 

— Досягти європейського рівня санаторно-курортного лікування неможливо без висококваліфікованого персоналу...

 

— Справді, високий професійний рівень фахівців, які сьогодні працюють у санаторно-курортних закладах «Укрпрофоздоровниці», дає змогу працювати по-сучасному. Зокрема, успішно розв’язувати нові завдання, пов’язані з підвищенням ефективності лікування, удосконаленням медичної реабілітації та вторинної профілактики захворювань населення. Щоб якісно покращувати обслуговування, ми підвищуємо рівень заробітної плати працівників.

Серед працюючих лікарів — 5 докторів медичних наук, 34 фахівця із вченим ступенем кандидата медичних наук, а 19 присвоєно почесне звання заслужений лікар України.

Сьогодні укомплектованість медичними кадрами, зокрема, лікарями (основна діяльність) загалом у системі становить 80,2%, а молодшими спеціалістами з медичною освітою — 86,1%. Проблеми з кадровим медичним персоналом мають передусім сезонні санаторно-курортні заклади, де більшість лікарів з вузьких спеціальностей та медичних сестер працюють за сумісництвом. Скажімо, штатні посади лікарів у сезонних оздоровницях Миколаївської області заповнені лише на 38%, а на курортах Євпаторії (Крим) — на 48%.

 

— Але ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» — це не тільки розгалужена мережа санаторних закладів, які підпорядковані акціонерному товариству або створені за його участі. Це й тисячі робочих місць за різними спеціальностями. Чи не так?

 

— Причому нерідко наші санаторно-курортні заклади розташовані в такій місцевості, скажімо, поблизу закарпатських сіл, де медичним працівниками знайти роботу деінде за фахом просто неможливо.

А загалом у дочірніх підприємствах системи «Укрпрофоздоровниці» працює 10,7 тис. осіб. Ще 2,1 тис. зайнято в приватних акціонерних товариствах, які створено за нашої участі. Як у першому сегменті, так і в другому торік суттєво збільшився в порівнянні з 2011-м фонд оплати праці. У першому — на 16,2% і становив 279,5 млн. грн., а в другому — на 22,8% і сягнув 69,7 млн. грн.

 

— Дякую за розмову, Миколо Васильовичу. Успіхів вам і вашому колективу в благородній роботі!

 

Розмовляв Володимир КРАСНОДЕМСЬКИЙ.

 

ДовІдково

Сьогодні вищу категорію мають 56 санаторних закладів «Укрпрофоздоровниці», або 78,9% від загальної кількості оздоровниць, що діють. Ще 13 закладів (18,3%) — першу категорію.

ДовІдково

Торік дочірні підприємства ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» отримали 31,5 млн. грн. чистого прибутку, тим самим було перевищено запланований рівень на 3,6 млн. грн. Приватні акціонерні товариства, створені за участі «Укрпрофоздоровниці», отримали 8,3 млн. грн. чистого прибутку.

ДовІдково

У період максимального функціонування санаторіїв у системі ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» працювало 895 лікарів і 2 562 молодших спеціаліста з медичною освітою.

ДовІдково

У 2012 році дочірніми підприємствами та акціонерними товариствами, створеними за участі ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», незалежно від результатів фінансово-господарської діяльності сплачено 390 млн. грн. податків та обов’язкових платежів, що на 75 млн. грн. більше, ніж минулоріч.

 

 

газета "Голос України"

82-83 (5582-5583)
27 квітня 2013 р

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=289428