БАЗ

 

Приємна новина: спортивний об'єкт Федерації професійних спілок України «Навчально-спортивна база олімпійської підготовки «Святошин» урядовим рішенням включена до реєстру об'єктів підготовки олімпійських збірних. По-перше, для цієї спортбази це велика честь і велика відповідальність. По-друге, і це теж дуже важливо в нинішніх економічних умовах, таке рішення передбачає пільгове оподаткування.

Як можна оцінити цю подію і яка зараз ситуація на базі? З цими запитаннями наш кореспондент звернувся до заступника директора УСБОП «Святошин» до Михайла Каптенка.

 

БАЗ2

 

- За останні три місяці на нашій базі відбулися кардинальні зміни, - говорить він. - В першу, чергу ми змінили саму стратегію розвитку об'єкта, надали їй більше динаміки, ефективності та конструктивізму. Зрушили з місця вирішення багатьох проблем, які висіли, як то кажуть, мертвим вантажем, не один рік. Зокрема провели ремонт фасаду готелю для спортсменів, тренажерного залу, сауни, а головне - знаменитого спортивного комплексу, де свого часу проводила тренування і турнірні ігри жіноча гандбольна команда київського «Спартака», яка становила основу збірної СРСР і яку очолював великий тренер Ігор Турчин. Ось, до речі, на фронтоні комплексу збереглися викарбувані фігури гандболісток.

 

БАЗ7

 

Михайло показує на фігури, які розташовані над входом в комплекс. Ми йдемо з ним по території бази. Тут є готелі для спортсменів, спортивні майданчики, тренажерні зали, сауна, їдальня, адміністративний будинок і чудове футбольне поле, яке попросив в оренду чемпіон України з футболу - команда донецького «Шахтаря».

Але про поле - трохи пізніше. А зараз ми входимо в сам спортивний комплекс, де починають тренування члени збірної України з вільної боротьби.

- Ми запросили на проведення підготовчого процесу до чемпіонатів світу та Європи, інших відповідальних змагань борців української збірної з вільної боротьби, яку очолює головний тренер Руслан Савлохов, - продовжує Михайло Каптенко. - Вільна боротьба традиційно відіграє велику роль в перемогах української збірної на Олімпійських іграх. Чимало чемпіонів Олімпіад, світу і Європи були виховані у нас в країні. Тому для нас велика честь приймати у себе прославлених тренерів і спортсменів. Їм також подобається тренуватися на нашій базі. Наш колектив намагається створити всі необхідні умови для тренувального процесу і відпочинку спортсменів - нинішніх і майбутніх чемпіонів.

 

БАЗ1

 

-Можна сказати, що ви не тільки зберігаєте традиції, що закладені при створенні цієї бази і її діяльності в попередні роки, але і успішно ці традиції розвиваєте.

- Безумовно. Ми створюємо для спортсменів всі умови, щоб вони тут залишилися на постійній основі. Це стосується і спорткомплексу, і тренажерного залу, і їдальні, і готелю.

- А які ваші плани?

- Чесно скажу, досить амбітні. Хочемо на базі нашого комплексу створити повноцінний Центр олімпійської підготовки. І в цьому ми відчуваємо постійну підтримку Федерації профспілок України.

- Ймовірно, є і проблеми?

- Як же без них. Наближається опалювальний сезон. Уявляєте, скільки потрібно тепла, скільки потрібно коштів, щоб обігріти такі комплекси, такі приміщення. Створюють проблему також високі податки на оренду землі, яку займає спортивна база ... Але, думаю, за допомогою Федерації ми зможемо вирішити всі проблеми. До того ж, сподіваюся, нам все-таки тут допоможе і внесення бази до реєстру об'єктів підготовки олімпійських збірних.

У цей момент ми увійшли в зал, де стоять гандбольні ворота, а на підлозі розстелені борцівські килими. Спортсмени готувалися до розминки. А перед початком тренування ми попросили поділитися своєю думкою про базу та про те, як тут приймають спортсменів, головного тренера збірної України з вільної боротьби Руслана Савлохова.

 

БАЗ3

 

- Я з національної збірної України з 1992 року, офіційно головним її тренером став з 2002 року і з тих пір очолюю тренувальний процес, - зазначив він. - У нас є великі успіхи, є олімпійський чемпіон, чемпіони світу. Раніше 80 відсотків підготовки проводили в Криму. Але його анексія позбавила нас цієї можливості. І ми, звичайно ж, були в пошуку гідної спортивної бази. Спасибі профспілкам, що запропонували нам свою базу, створили необхідні умови. Думаю, це допоможе нам виростити нових чемпіонів.

– Умови нормальні?

- Цілком. Але, чесно кажучи, можуть бути ще краще. Адже фактично з радянських часів, з часів тріумфальних виступів гандболісток Ігоря Турчина, тут мало що було зроблено для розвитку бази. Добре ще, що якось зберегли те, що було. І ось тепер, ми ж це бачимо, відбуваються кардинальні зміни. Якщо так буде і далі, ми готові тут залишатися і тренуватися. Це ж унікальне місце. За цими доріжками ходили свого часу олімпійські чемпіони, чемпіони світу та Європи. І до сих пір тут відчувається їх позитивна аура. Особисто для мене це спортивна Мекка. Ви ж бачите - навіть чемпіон України з футболу донецький «Шахтар» тренується саме тут.

 

БАЗ4

 

Дійсно, треба зауважити, що «Шахтар», який грає свої домашні ігри в Харкові, ось вже три роки тренується на базі «Святошин». А в цьому році вже взяв в оренду тутешнє футбольне поле, пообіцявши побудувати ще одне.

 

БАЗ5


Хочеться побажати колективу «Навчально-спортивної бази олімпійської підготовки «Святошин», всім спортсменам, які тут тренуються реалізації задуманого, нових успіхів і досягнень.

 

Репортаж вів Олексій Петруня
фото автора