index

Д А Й Д Ж Е С Т Н О В И Н

( 7 - 14 серпня 2018 р.)

 

Випуск № 2,

14 серпня 2018 року

 

Профспілки занепокоєні зростанням заборгованості з виплати заробітної плати

 

СПО об’єднань профспілок, занепокоєний зростанням заборгованості з виплати заробітної плати в Україні, зокрема працівникам сфери охорони здоров’я, звернувся до Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат з вимогою терміново провести її засідання та вжити заходів щодо забезпечення своєчасної виплати трудових доходів працівників (лист від 08.08.2018 № 01-13/624-спо).

 

Спільна з Уповноваженим ВР України з прав людини протидія наступу органів влади на майнові права профспілок

 

9 серпня за участі радника Голови ФПУ Кондика П.М. і керівника департаменту правового захисту апарату ФПУ Ляха Д.О. відбулась робоча зустріч з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Степаненко О.А. та радником Уповноваженого з прав людини Лариною Т.О. з питань реалізації Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим та ФПУ від 24.07.2018, під час якої було обговорено план подальших спільних дій з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини у питаннях протидії наступу органів влади на майнові права профспілок та законодавчому врегулюванню цієї проблеми, а також стосовно підготовки плану заходів, спрямованих на реалізацію Меморандуму.

 

Допомога ФПУ профкому ДП «Білоцерківське лісове господарство»

 

7 серпня Департаментом правового захисту ФПУ на прохання Профспілки працівників лісового господарства України з виїздом на місце було надано юридичні консультації голові та членам профкому ДП «Білоцерківське лісове господарство» з питань правомірності притягнення до дисциплінарної відповідальності та звільнення за порушення трудової дисципліни, взято участь у засіданні профкому ДП «Білоцерківське лісове господарство» при розгляді питання щодо надання згоди на звільнення головного лісничого Охріменка В.І.

 

За наполяганням профспілок підвищиться зарплата для працівників електроенергетичної галузі

 

7 серпня 2018 року на відкритому засіданні НКРЕКП схвалено проекти рішень щодо перегляду тарифів на виробництво, передачу, розподіл та постачання електричної енергії у зв’язку із збільшенням заробітної плати працівникам.

 Зазначене рішення прийнято на неодноразові звернення профспілок з метою збереження кваліфікованого кадрового потенціалу компаній та забезпечення надійної роботи Об’єднаної енергетичної системи України, а також забезпечення якісного та надійного електропостачання споживачам. Комісія зобов’язала енергокомпанії спрямувати збільшення фонду оплати праці на підвищення заробітної плати виробничо-технічного персоналу.

Середньозважене зростання заробітної плати для працівників електроенергетичної галузі становитиме 10,3 %.

Зазначене рішення не призведе до збільшення тарифів на електричну енергію для населення.

 

СПО об’єднань профспілок не підтримав проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення державного гірничого нагляду».

 

 Мотивація профспілок - редакція окремих його пунктів на цей час не відповідає положенням Конвенції МОП №81, яка ратифікована Законом України. Без належного нагляду та нормативного регулювання у цій сфері будуть виникати високі ризики, як для роботодавців, так і для працівників.

Висновок СПО об’єднань профспілок щодо проекту акту, опрацьовано з урахуванням зауважень і пропозицій до нього всеукраїнських профспілок працівників атомної енергетики та промисловості, вугільної промисловості, трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості, Конфедерації вільних профспілок України.

 

У ФПУ обговорено проблемні питання роботи друкованих профспілкових засобів масової інформації

 

У рамках реалізації заходів Стратегії інформаційної діяльності ФПУ на 2018-21 рр. відбулась нарада з проблемних питань роботи профспілкових засобів масової інформації.

 

Мета, яка ставилася, - це не лише розібратися в ситуації, а й напрацювати алгоритм спільних подальших дій спрямованих на підвищення ефективності роботи профспілкової преси. Запропонувати в умовах кризових явищ в економіці шляхи, як профспілковим виданням не втратити свого читача і вистояти проти економічних негараздів.

Участь у нараді взяли представники членських організацій ФПУ відповідальні за інформаційну роботу, керівники прес-служб, редактори друкованих профспілкових ЗМІ. Нараду проводили заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий і керівник Прес-центру ФПУ Юрій Работа.

 

Від  Мінсоцполітики до СПО об’єднань профспілок надійшов на погодження проект постанови Уряду «Про внесення змін до Положення про централізований банк даних з проблем інвалідності».

 

Нагадаємо, що фінансування розвитку та технічного супроводження Централізованого банку даних з проблем інвалідності (далі – банку даних) здійснюється за Державною цільовою програмою «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» на період до 2020 року і на 2018 рік із загального фонду Держбюджету на вказану програму передбачено 3 млн.грн.

Вказаний проект розроблено за ініціативи Мінсоцполітики на заміну діючій редакції Положення для врегулювання питань про функціонування та ведення централізованого банку даних з проблем інвалідності, зокрема тому, що Постановою КМУ від 14.03.2018 № 238 впроваджено нову систему забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, окремих соціальних груп населення.

 

10 серпня у рамках засідання президії Чернівецької облпрофради підписано Угоду про співпрацю між Управлінням Держпраці у Чернівецькій області та Чернівецькою обласною радою профспілок на 2018 – 2020 роки.

 

Голова облпрофради Володимир Шкварковський та перший заступник начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Гордей, які підписали Угоду, наголосили на плідні конструктивні взаємини і партнерську співпрацю між обома структурами, спрямовані передусім на об’єднання зусиль щодо забезпечення конституційних прав громадян на належні, безпечні та здорові умови праці, дотримання роботодавцями  прав і гарантій застрахованих осіб, постраждалих на виробництві.

 Квінтесенцією нового спільного документу є сприяння збільшенню кількості та покращенню якості робочих місць з гідними та безпечними умовами праці. Особлива увага зосереджуватиметься на посиленні ефективності державного нагляду і громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю, колективно-договірного регулювання трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

 Як зафіксовано в Угоді, облпрофрада та регіональне управління  Держпраці забезпечуватимуть відкритість і гласність у своїх взаємовідносинах, зокрема шляхом інформування одна одної та громадськості через засоби масової інформації про результати співпраці.

 

Прес-центр ФПУ