СП7

 

Не підтримувати проект Рішення НКРЗІ від 14.08.2018 № 429 «Про затвердження Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги і визнання таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 28 листопада 2017 року № 606». Таке рішення після конструктивної дискусії прийнято на засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні 30 серпня ц.р.

 

 СП6

 

Вів засідання Перший заступник Голови СПО  об’єднань профспілок Олександр Шубін.

 

Рішення було прийнято за результатами обговорення інформації представників ПАТ «Укртелеком», членів Робочої групи СПО об’єднань профспілок з розгляду документів щодо питань зміни діючих тарифів (цін) для населення (електроенергія, газ, послуги транспорту та зв’язку), що надходять від центральних органів виконавчої влади та державних колегіальних органів, та Голови Профспілки працівників зв’язку України Миколи Стародуба.

 

Зазначимо, що це рішення СПО об’єднань профспілок не тільки правомочне, але і логічне.

 

У чому суть питання? Справа у тому, що у червні поточного року ПАТ «Укртелеком» звернулось до НКРЗІ з пропозицією перегляду Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги, затверджених рішенням НКРЗІ  від 28 листопада 2017 року, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України.

 

Уповноважені представники профспілкової Сторони 2 серпня 2018 року взяли участь у засіданні Робочої групи з розробки Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги, у ході якої розглянуто пропозиції ПАТ «Укртелеком» щодо перегляду Граничних тарифів. Представники СПО об’єднань профспілок висловили позицію про недоцільність перегляду Граничних тарифів.

 

Тут треба сказати, що механізм формування та встановлення тарифів,  процедура зміни Граничних тарифів визначається Порядком регулювання тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги, затвердженим рішенням Національної комісії з питань регулювання зв’язку України від 22 квітня 2009 року.

 

 Необхідно також зазначити, що консолідованими рішеннями СПО об’єднань профспілок 10 жовтня 2016 року не підтримано проекти рішень НКРЗІ на підвищення вказаних тарифів. І ось оновленим пакетом документів ПАТ «Укртелеком» запропоновано поетапний перегляд Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні  послуги на 2018-2019 роки в межах України:

 

При цьому, за інформацією ПАТ «Укртелеком», в структурі загальних витрат питома вага витрат на оплату праці працівників з відповідними нарахуваннями становить 47 %.

 

Ще один переконливий аргумент проти підвищення тарифів. Наразі продовжується зменшення кількості абонентів, які користуються послугами ПАТ «Укртелеком», а з новим підвищенням Граничних тарифів – ця тенденція лише поглибиться. Доречи, зважаючи на соціальне значення Граничних тарифів їх збільшення неодмінно призведе до додаткового навантаження на бюджети усіх рівнів та домогосподарства, особливо, у сільській місцевості.

 

Слід зауважити, що постійний перегляд тарифів в бік збільшення вчергове негативно вплине на імідж ПАТ «Укртелеком», примусить користувачів до пошуку альтернативи таким послугам та призведе до втрати доходів підприємства.

 

Додамо, що з метою розгляду звернення НКРЗІ стосовно пропозицій ПАТ «Укртелеком» щодо перегляду Граничних тарифів, 22 серпня ц.р. проведено засідання  Робочої групи СПО об’єднань профспілок з розгляду документів щодо питань зміни діючих тарифів (цін) для населення (електроенергія, газ, послуги транспорту та зв’язку), що надходять від центральних органів виконавчої влади та державних колегіальних органів. Три з присутніх на засіданні члени Робочої групи підтримали підвищення Граничних тарифів, мотивуючі таке підвищення покриттям собівартості послуг, реконструкцією мережі та підвищенням рівня заробітної плати працівників. Два з присутніх на засіданні члени Робочої групи висловилася проти підвищення, посилаючись на додаткове грошове навантаження на користувачів послуг. Ще два члени Робочої групи в оперативному порядку (електронною поштою) висловилися проти підвищення Граничних тарифів, застерігаючи, що таке підвищення зменшить кількість абонентів, що користуються телефонним зв’язком, та негативно відобразиться на бюджетних організаціях.

 

Крім того, Професійна спілка працівників агропромислового комплексу України та Професійна спілка працівників охорони здоров’я України не підтримали проект Рішення НКРЗІ «Про затвердження Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги і визнання таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 28 листопада 2017 року
№ 606». А Професійною спілкою авіапрацівників України запропоновано прибрати підвищення тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги від 1 листопада 2018 року, так як пропонується їх підвищення виключно для населення; зберегти градацію цін на абонентну плату за користування телефонним апаратом (за місяці) між  абонентами місцевої телефонної мережі міст, райцентрів та абонентами місцевої телефонної мережі сіл, селищ міського типу, а також зменшити розмір підвищення тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги.

 

 Під час засідання було також обговорено низку інших важливих питань, серед яких: «Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо антисоціального проекту Закону «Про зайнятість населення» (нова редакція Мінсоцполітики), «Про рішення НТСЕР щодо збереження трудового потенціалу в редакції, яку схвалила Президія НТСЕР».

СП4

 

СП2

 

 

Прес-центр ФПУ