Изображение 1047

 

Сьогодні під час прес-конференції в ІА УНІАН журналісти з перших вуст почули, чого прагнуть профспілки, виходячи завтра, 17 жовтня, на багатотисячну акцію протесту в Києві.

 

На початку прес-конференції було повідомлено, що Всеукраїнська акція проходитиме у формі пішої ходи від пам’ятника Тарасу Шевченку з вул. Володимирської до КМУ і ВРУ, де відбудуться мітинги.

Щодо вимог спілчан розповів заступник голови ФПУ Олександр Шубін. Він зазначив, що все цивілізоване людство 17 жовтня щороку відзначає Міжнародний день боротьби з бідністю. В цей день профспілки не можуть мовчати про становище, в якому сьогодні перебуває більшість людей в нашій країні, зокрема представники профспілок – люди найманої праці. На жаль, рівень їхнього життя погіршується.

 

Изображение 1065

 

ФПУ висуває такі основні вимоги до ВР, Уряду і роботодавців:

- перш за все це – забезпечення розвитку вітчизняного виробництва для створення робочих місць в Україні. Нам потрібні гідні робочі місця з належною зарплатою;

- зупинити відтік робочої сили з країни, припинити економію на людині праці, встановити з 1 січня 2019 року у головному фінансовому документі країні – Держбюджеті відповідно до норм вітчизняного законодавства та міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною, – розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на рівні 5.167 грн., мінімальний рівень оплати праці – не менше 7.700 грн., мінімальний розміру пенсій – на рівні 2.840 грн.;

- не підвішувати ціни на споживчі товари, природний газ, паливо, тарифи на електроенергію, ЖКГ, транспортні послуги, та забезпечити належний захист населення, хто цього потребують;

 

Изображение 1030

 

- передбачити у Державному бюджеті України на 2019 р. – видатки на освіту на рівні 7% ВВП, охорону здоров’я – на рівні 5% ВВП, у достатніх розмірах видатки на соціальний захист, стипендії, розвиток економіки, як цього вимагає вітчизняне законодавство;

- невідкладне погашення боргів по зарплатах, що зраз досягає 2,7 млрд. грн., а також захист прав профспілок на їхнє майно.

Заступник голови Профспілки працівників охорони здоров’я України Ірина Швець поінформувала, що Профспілка медиків солідарно з ФПУ вийде завтра на Всеукраїнську акцію профспілок через критичну ситуацію з порушенням трудових прав працівників охорони здоров’я.

 

Изображение 1076

 

- Всі наші звернення до влади щодо негативних наслідків недофінансування галузі, зрівнялівки у оплаті праці, проведення реформ з порушенням законодавства було проігноровано, - наголосила І.Швець, - соціальний діалог в галузі на сьогодні відсутній. Тому медична спільнота висуває свої вимоги до влади, які були підтримані шляхом опитування нашими колегами в усіх регіонах.

В галузі зростає заборгованість по зарплатах, коштів, передбачених на фінансування медицини у Держбюджеті-2019, катастрофічно не вистачає. Спілчани зокрема будуть вимагати збереження гарантій оплати праці для медпрацівників і соціальних гарантій, а також недопущення звільнення медиків у ході проведення реформування медичних закладів.

 

Изображение 1161

 

На тому, що вимоги спілчан є об’єктивними та справедливими наголосив Олександр Рябко, заступник голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України. Він переконаний, що бідний працівник – це ганебне явище, з яким потрібно боротись, а українські працівники гідні справедливої зарплати та роботи у себе на Батьківщині. Хоча для цього наразі вони вимушені від’їзжати за кордон. Проте, збереження трудового потенціалу країни – одне з основних завдань влади, тому що саме "людський капітал" є тим фактором, що здатен забезпечити сталий розвиток економіки.

З ним згоден Ярема Жугаєвич, голова Профспілки авіабудівників України, який назвав незайнятість українців найбільшою бідою, що може стати причиною для соціальних невдоволень.

 

Изображение 1186 1

 

- Однією з головних наших вимог, з якими ми виходимо завтра, є підвищення зарплат. Також ми вимагаємо ухвалення Програми розвитку авіації, а відсутність в Держбюджеті на наступний рік державного оборонного замовлення, свідчить про те, що, на жаль, в державі й досі немає національної політики з підтримки вітчизняного виробника.

На завершення прес-конференції керівник Департаменту корпоративних прав та майна ФПУ Євген Плахін привернув увагу працівників ЗМІ та телеглядачів до проблеми наступу з боку влади на майнові права профспілок, а також окреслив шляхи щодо їх захисту.

 

Изображение 1231

 

Учасники прес-конференції висловили сподівання, що вимоги профспілок буде почуто і в результаті солідарних дій вдасться перейти до процесу конструктивного соціального діалогу.

 

Представників ЗМІ та усіх небайдужих було запрошено до висвітлення і участі у Всеукраїнській акції профспілок, яка розпочнеться завтра – 17 жовтня о 10.00 пішою ходою від вул. Володимирської, 61 по вул. Б.Хмельницького, Хрещатиком, вул. Грушевського до Будинку Уряду і Верховної Ради України.

 

 Прес-центр ФПУ