2013 117 015

 

Профспілки підготували майже 150 пропозицій щодо покращення ухваленого парламентом у першому читанні проекту нового Трудового кодексу, але вважають, що основа для роботи вже є. Про це заявив 1 червня заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець під час брифінгу для представників регіональних ЗМІ.

Сергій Українець зазначив, що зараз у окремих засобах масової інформації поширюється інформація про те, що цей законопроект погіршує становище працівників. Але, якщо уважно та об’єктивно прочитати його текст, а також проаналізувати пропозиції, які в ньому містяться, неважко зрозуміти: це не так. Було наведено такий приклад. Дехто говорить, що новий Трудовий кодекс запроваджує 12-годиний робочий день. Насправді, уточнює Сергій Українець, справа зовсім в іншому – запропоновано було ввести граничну межу роботи протягом доби. Бо без такої межі роботодавець може встановлювати будь-яку робочу добу – аж до 24 годин. Більш того, із-за надуманого не сприйняття цієї норми, автори законопроекту змушені були вилучити її з документу.

Позиція профспілок відома: новий Трудовий кодекс має відповідати інтересам людини праці. На жаль, попередня Верховна Рада не ухвалила проект документу, що знаходився у неї на розгляді, і не відкрила таким чином дорогу новому нормотворчому документу, яким зараз можна було б користуватися та удосконалювати його шляхом внесення подальших змін і доповнень.

Говорячи про законопроект в цілому і окремі його положення, він наголосив, що його впровадження має за мету покращити умови, у яких працюють люди, визначити шляхи вирішення деяких досі невизначених та проблемних ситуацій. У законопроекті норма робочого часу як була, так і залишається 40 годин на тиждень. Але зараз визначено, що години, які людина працює понад цієї норми, - це понаднормовий робочий час і вона має отримувати додаткові гроші за те, що працює більше за норму. Це чітко прописано у новому Трудовому кодексі.

Одним з нових моментів документу стало обов’язкове підписання трудового договору у письмової формі. Це дозволяє працівнику на законних підставах відстоювати свої права. Також дуже важливо, що у законопроекті прописано: у разі звільнення працівника з ініціативи роботодавця це повинно відбуватися виключно за погодженням профспілкового комітету підприємства чи організації.

Сергій Українець навів інші приклади того, яким чином у законопроекті прописані норми, що захищають соціально-економічні права та інтересів людини праці, а також відповів на запитання журналістів.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

 

2013 117 004

 

2013 117 001

 

2013 117 003