А 

 

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий прокоментував події в ряді країн Європи, де відбулись акції протесту проти зазіхання на права людей праці.

 

Нагадаємо, що увечері 13 грудня демонстранти спробували прорватися в будівлю угорського парламенту, і поліція застосувала проти них сльозогінний газ. Поліція оточила парламент, на вулицях посилені наряди поліції, знаходиться спецназ, багато доріг перекрито. Дев'ять поліцейських постраждали.

Справа у тому, що 12 грудня парламент прийняв закон, який його противники назвали законом «про рабську працю». Так, з 1 січня 2019 року роботодавцям дозволяється збільшувати кількість понаднормових трудових годин на рік з 250 до 400 годин (оплачувати їх можна протягом трьох років), вводити шестиденний робочий тиждень, і т.п. Влада заявляє, що гнучке трудове законодавство залучить інвесторів, зокрема - німецькі автомобілебудівні компанії. Противники реформи намагалися зірвати голосування по цьому закону, розкидали папери, включали сирени, блокували сходи. Коли це не вдалося - на вулиці вийшли тисячі протестуючих. Багато з них демонстративно вставали на коліна, показуючи, що стали рабами. Інші демонстранти поводилися агресивніше. Вони почали штурм урядових будівель, закидали поліцію димовими шашками. На акції протесту в Будапешті 12 і 13 грудня вийшли близько 3 тисяч чоловік.

А Загальна конфедерація праці (ЗКП), один з провідних профспілок Франції, закликала «жовті жилети» об'єднати зусилля з профспілками і перенести протестні акції з вулиць на виробничі лінії.
- Кращий спосіб протестувати - вийти на страйк, - сказав глава ВКТ Філіп Мартінез. - Я знаю, що це складно, так як мова йде про гроші. Ми повинні збільшити протести в компаніях. Ми повинні страйкувати всюди.
З 17 листопада французи виходять на акції протесту, вимагаючи зупинити зростання цін на автомобільне паливо. 4 грудня прем'єр-міністр країни Едуар Філіп оголосив про піврічний мораторій на підвищення податків на паливо, проте 8 грудня люди знову вийшли на демонстрацію.
10 грудня у час прямого звернення до нації президент країни Еммануель Макрон пообіцяв, що з початку наступного року мінімальна зарплата зросте на 100 євро, а понаднормові години роботи не оподатковуватимуть. Крім того, в кінці року буде виплачена спеціальна премія, що не обкладається податками. Тим, хто заробляє менше 2 тис. Євро на місяць, нададуть податкові відрахування. Також він пообіцяв реформувати всю державну систему.

«Коли соціального діалогу немає, вирішує вулиця, - зазначив у коментарі Голова ФПУ Григорій Осовий. - Під впливом соціальних і буржуазних революцій на початку ХХ століття налякані уряди і капіталісти сіли з стіл перемовин з трудівниками для пошуку мирного співіснування. У 1919 році було підписано Версальський договір, утворено на тристоронній основі Міжнародну організацію праці, почалося змагання між капіталізмом і соціалізмом за соціальну державу та державу добробуту. Однак з роками забувається з чого розпочалися революції і бунти . Зростає нерівність, бідність, несправедливість, а тому влада і політики намагаються переключити людей на інші суспільні проблеми. І це їм вдається. А тому тих хто дійсно готовий до самопожертвування у боротьбі за свої трудові і соціальні прав 7-10 % . Цього замало для кардинальних дій. Це об’єктивна реальність. Можна, звичайно, парламентським шляхом, однак шлях туди тільки заможнім і відчайдушним. Та й ті там з часом звикаються».

«Історія від Шевченка, Лесі Українки , Івана Франка до сучасної доби визвольного руху є свідченням великої сили і волі українського народу до перемін. Однак у цьому загалі потрібне усвідомлення кожного « Хто ж , як не Я» на противагу тим « Моя хата скраю», - підкреслив профспілковий лідер.

 

Прес-центр ФПУ