ЗНГ1 1                       

                                                                    (1-8 лютого 2019 р.)

 

                                                          I. ПРОФСПІЛКОВІ НОВИНИ

 

КРУГЛИЙ СТІЛ. ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БІДНОСТІ: ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК

 

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий та заступник Голови ФПУ Олександр Шубін виступили з інформацією про позицію ФПУ на Круглому столі «Енергетична бідність в Україні та ЄС: як гармонізувати підходи та політику», що відбувся 7 лютого в Українському кризовому медіа-центрі.

 

Круглий стіл організували проект «Громадська синергія», що фінансується ЄС та виконується Міжнародним фондом «Відродження», Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна -ЄС,  коаліція громадських організацій «Енергетичні реформи» і Федерація профспілок України.

Профспілкова сторона презентувала проект «Синхронізація реформ в енергетичному секторі та політики соціального захисту для протидії бідності». В проекті містяться конкретні і конструктивні пропозиції з вирішення проблеми (див. тут).

 Вашої увазі пропонується відеорепортаж про цю подію:

 https://www.youtube.com/watch?v=YI8u82cEZ6s&fbclid=IwAR24N4XT4qgPEfLa54r9NIkI85JyPXNeF5YSR1IQz10ETAipwETyZ2skOYA.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15328-kruglij-stil-virishennya-problemi-energetichnoji-bidnosti-pozitsiya-profspilok

 

 

НАЗУСТРІЧ РАДІ ФПУ. ПРОПОЗИЦІЇ ПРОФСПІЛОК ЗАКАРПАТТЯ

 

До Голови ФПУ Григорія Осового надійшов лист Закарпатської обласної ради профспілок, яким пропонується при підготовці матеріалів до засідання Ради ФПУ 28 березня 2019 року розглянути наступні питання:

 

- щодо поліпшення виконавської дисципліни та організаційно-фінансового зміцнення профспілкових органів та внесення відповідних змін до Статуту ФПУ;

- затвердження нового Положення про первинну профспілкову організацію, як низову ланку соціального діалогу;

- розробки спільно з Мінюстом механізму спрощеної реєстрації профспілкових організацій в органах юстиції (щодо зміни структури профспілок, зміни керівника профоргану, зміни назви профорганізації тощо);

- відновлення оздоровлення працюючих та їх дітей за кошти Фонду соціального страхування;

- здійснення фінансування освітньої галузі відповідно до потреб, врахування при розрахунку освітньої субвенції витрати на виплату винагороди педагогічним працівникам, надбавки за престижність педагогічної праці, інших доплат, передбачених законодавством;

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15317-nazustrich-radi-fpu-propozitsiji-profspilok-zakarpattya

 

"ПРОФІНФОРМ" ІНФОРМУЄ

 

На численні прохання читачів «Бібліотечки голови профспілкового комітету» редакція оголошує про випуск додаткового накладу № 11-12/2018 «Методичні рекомендації щодо використання первинними профспілковими організаціями коштів роботодавця на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу».

Замовити «Бібліотечку» можна за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. (з поміткою «Замовлення Бібліотечки №11–12/2018»). Мінімальна кількість замовлення – 10 примірників.

Довідки за тел.: (044) 528-70-49.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/informatsijna-robota/15306-bibliotechka-golovi-profspilkovogo-komitetu-11-12-2019

 

 

 

II. ДІЯЛЬНСТЬ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ФПУ

 

НАРАДА В МІНЕНЕРГОВУГІЛЛЯ ЗА УЧАСТІ ПРОФСПІЛОК

 

В Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України наприкінці січня ц.р. відбулася нарада з таких питань:


- виплата заробітної плати на державних вугільних підприємствах за 2018 рік;
- обсяг видобутого вугілля за 2018 рік та за січень 2019 року, напрямки його реалізації та розрахунки за його постачання;

- про укладення договорів про розподіл електричної енергії та її постачання , заборгованість за спожиту електроенергію та шляхи вирішення можливості погашення заборгованості.

- в нараді взяв участь голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов. В ході наради голова Профспілки порушив питання стосовно створення Державного підприємства «Національна вугільна компанія» і наголосив, що дане державне підприємство було створено з порушенням норм чинної Галузевої угоди.

Голова Профспілки вручив листа з приводу даного питання Міністру Ігорю Насалику.

(лист додається).

 

Профспілка працівників вугільної

промисловості України

 

ЗАЯВА ПРОФСПІЛКИ БУДІВЕЛЬНИКІВ

 

Січень 2019 року розпочався не з росту виробництва, а із вибухового зростання кількості смертельних нещасних випадків в будівельній галузі, - зазначається у Заяві Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

 Робота на будівельних майданчиках завжди мала характер підвищеної небезпеки. Тому саме суворе виконання правил безпечної роботи роботодавцем і робітниками має стати ознакою будівельної галузі. Наразі, біля 60 будівельників щороку гине на будовах України, ще біля 200 отримують тяжкі травми на робочому місці. Чотири із п’яти робітників не мають офіційного трудового договору із своїм роботодавцем, тому більшість нещасних випадків називають невиробничими, люди залишаються поза захистом трудового законодавства, - наголошує Профспілка і звертається до правоохоронних органів із вимогою взяти розслідування смертей працівників під особливий контроль з метою визначення причин та винуватців нещасних випадків.

Профспілка звертається до Держпраці про справедливе розслідування і недопущення звинувачення робітників в їх смертях на роботі.

Текст Заяви додається

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15301-zayava-profspilki-budivelnikiv

      

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК РІВНЕНЩИНИ У СПІВПРАЦІ З ОТГ

 

Соціальний діалог : влада, роботодавці ,профспілки продовжує свій розвиток на Рівненщині.

 

До нього долучаються все більше місцевих громад. У багатьох випадках ініціює цей непростий процес на організаційному рівні Федерація профспілок області. Так було і в Олександрійській об’єднаній громаді, де наприкінці минулого року пройшли попередні перемовини щодо створення координаційної ради профспілкових організацій, в яких взяли участь голова Олександрійської ОТГ Микола Шустов, голова ФПО Микола Шершун, профактивісти та представники роботодавців.

Перше, що зробили, провели попередні консультації,  обрали голову координаційної ради профспілкових організацій. Нею стала Світлана Яковець, голова первинної профспілкової організації Заборольської ЗОШ І –ІІІ ст. ЇЇ як ініціативну і активну спілчанку рекомендували освітяни шкіл громади.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15299-federatsiya-profspilok-rivnenshchini-u-spivpratsi-z-otg

 

 

ПИТАННЯ МОНЕТИЗАЦЇЇ НАДАННЯ ПІЛЬГ І СУБСИДІЙ РОЗГЛЯНУТО ПРЕЗИДІЄЮ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКПРОФРАДИ

 

Відбулося засідання Президії Київської міської ради профспілок, яку провів Голова Міськпрофради Валентин Мельник.

 

За запрошенням, участь у засіданні Президії Міськпрофради взяли представники Ощадбанку: заступник начальника Управління організації продажів Андрій Гутовський та начальник відділу продажів Інна Кобець.

На порядку денному було розглянут питання:

Про надання пільг і субсидій на оплату комунальних послуг у грошовій формі (монетизації житлових субсидій), перший етап якої розпочався з 1 січня 2019 року (доповідач - Гутовський А.Є. – заступник начальника Управління організації продажів Ощадбанку) та ін..

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15312-pitannya-monetizatsjiji-nadannya-pilg-i-subsidij-rozglyanuto-prezidieyu-kijivskoji-miskprofradi

 

В ЦЕНТРІ УВАГИ - СУБСИДІЇ

 

Тема житлових субсидій сьогодні є однією найгарячіших. Саме про них йшла мова під час організованої Обласним об’єднанням профспілок наради в Будинку профспілок за участі представника облдержадміністрації, що відбулась в рамках реалізації діючої Територіальної угоди, якою передбачається взаємодія соціальних партнерів, зокрема, у питаннях соціального захисту населення.

 

Люди, зазначив, відкриваючи зустріч, заступник голови Дніпропетровського Облпрофоб’єднання Юрій Чернов, найчастіше звертаються до профспілок стосовно останніх новацій у цій сфері, анонсованої урядом монетизації субсидій, збільшення проблем з їх оформленням та суттєвого обмеження з цього року кількості їх отримувачів. Він також звернув увагу й на те, що днями на ці актуальні питання звернула увагу і Верховна Рада України, в особі її Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, який спільно з урядовцями, представниками влади, Ощадбанком та Федерацією профспілок України обговорили ситуацію з призначенням та наданням населенню житлових субсидій та перспективою їх монетизації.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15311-v-tsentri-uvagi-subsidiji

 

Напередодні засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради, де будуть підбиті підсумки виконання сторонами соціального діалогу Територіальної угоди за 2018 р., в Дніпропетровському облпрофоб'єднанні відбулися наради з керівниками галузевих профспілок промислової та бюджетної сфер.

 

«Проведений під час цих нарад обмін думками, - розповів голова облпрофцентру Віталій Дубіль, - дозволить нам виробити спільну позицію профспілок області під час наступного діалогу з органами влади і роботодавцями і сконцентрувати увагу на питаннях, які найбільше турбують трудові колективи та профорганізації, членів профспілок. Подібні зустрічі, зокрема, з «промисловими» профспілками минулого року ми проводили неодноразово і це сприяло вирішенню ряду важливих для трудових колективів проблем.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/15320-v-osnovi-ekonomika

 

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ТРУДОВИХ ДОХОДІВ ТА БЕЗПЕКА ПРАЦІ

 

Ці дві тези стали основними у спільній роботі профспілок Черкащини та територіального Управління Держпраці.

 

Як член колегії Управління Держпраці у Черкаській області голова Федерації профспілок Черкаської області Шевченко Петро Васильович долучився до обговорення підсумків роботи Управління в 2018 році.

В обговоренні виступаючі привернули увагу до необхідності підвищення відповідальності перед працівником не тільки роботодавця, але й органів виконавчої влади, на території яких функціонує суб’єкт господарювання, ролі комісій безпеки життєдіяльності при органах влади, удосконалення системи періодичних медичних оглядів.

Особливого значення ці питання набувають під час формування нових об’єднаних територіальних громад. Важливо на старті їх діяльності забезпечити нагляд за легалізацією праці, умовами виробничого середовища.

У своєму виступі Шевченко П. В. поінформував учасників колегії про роботу профспілок області щодо попередження порушень прав працівників у сфері парці, виробничого травматизму, участі технічного інспектора парці Федерації профспілок області у 85 спеціальних розслідуваннях, судових засіданнях.

Також акцентував увагу учасників колегії на необхідності впровадження ризикоорієнтованого підходу у сфері безпеки та гігієни праці, ліквідацію причин травматизму на робочих місцях. Від профспілок області подякував за співпрацю, проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів для працівників.

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

ОБ’ЄДНАВШИ ЗУСИЛЛЯ, БУДЕМО МАТИ РЕЗУЛЬТАТ

 

За ініціативи голови Громадської ради при обласній державній адміністрації (ОДА) та лідера Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Ігоря Москаленка відбулася зустріч членів президії Громадської ради з головою Чернігівська ОДА – Олександром Мисником.

 

 На початку зустрічі Ігор Москаленко доповів про результати роботи Громадської ради за два роки. Далі, у форматі відкритого діалогу, керівники комітетів Громадської ради інформували голову ОДА про проблеми, що чекають вирішення не один рік. Зокрема, мова йшла про включення культурної спадщини Чернігова та області до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО; функціонування РЛП «Ялівщина»; проблеми реформування охорони здоров’я; покращення системи захисту інформаційного простору прикордонних районів тощо.

 

Детальніше:

http://fpo.cn.ua/2019/01/16/persha-zustrich-z-novopryznachenym-ochilnykom-oblderzhadministratsiji/

 

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛПРОФРАДА ЗВІРЯЄ НАПРЯМКИ РОБОТИ

 

Запорізькою обласною радою профспілок 31 cічня ц.р. проведене IV засідання ради. На засідання були запрошені члени ради, члени постійних комісій, голови первинних профспілкових організацій, районних та координаційних комітетів, профспілковий актив.

 

У роботі взяли участь Крайній В. Г. – заступник голови ради обласної федерації роботодавців України, народний депутат України; Омелянович Р. А. – керівник апарату Запорізької міської ради; Кравцов А. О. – заступник начальника управління Запорізької облдержадміністрації; Пасько О. А. - заступник начальника управління Запорізької облдержадміністрації.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/15316-zaporizka-oblprofrada-zviryae-napryamki-roboti

 

      

III. ФПУ У МІЖНАРОДНОМУ ПРОФСПІЛКОВОМУ РУСІ

 

ЧАС ВИМАГАЄ ВІД ПРОФСПІЛОК ЕФЕКТИВНОГО ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ТРУДЯЩИХ

 

4-6 лютого 2018 року для юристів профспілок відбувся семінар-тренінг на тему: «Щодо   використання   міжнародних   трудових   стандартів   та їх наглядового механізму України».

 

Захід проводиться під егідою Міжнародної організації праці у рамках Проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» спільно з Бюро МОП з діяльності трудівників (АСТКАУ).

На відкритті перед учасниками виступили: Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, фахівці МОП: Оксана Вольфсон – департамент міжнародних трудових норм, Віктор Хюго Рікко – департамент з питань діяльності трудящих, Дмитро Лях, керівник департаменту правового захисту ФПУ та ін..

Усі вони побажали учасникам семінару плідної праці з вивчення напрацьованих у міжнародній практиці інструментів захисту прав працівників та дієвого їх використання у профспілковій роботі.

Завдання профспілкових юристів полягає у тому, щоб міжнародні зобов’язання, що виникли у зв’язку з ратифікацією Україною Конвенцій МОП та низки міжнародних нормативно-правових актів, мали своє практичне застосування та посилили захисний арсенал профспілок і найманих працівників.

У тренінгу беруть участь юристи ФПУ та КВПУ, фахівці професійних об'єднань, які очолюють юридичні відділи на центральному, галузевому та обласному рівнях.

 

Департаменту правового захисту ФПУ

 

ДЕЛЕГАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ УКРАЇНИ БЕРЕ УЧАСТЬ У КОНГРЕСІ ІЗРАЇЛЬСЬКИХ КОЛЕГ

 

3-7 лютого 2019 року на запрошення керівництва Профспілки державних службовців Ізраїлю делегація Профспілки працівників державних установ України бере участь у роботі та заходах, передбачених в рамках VIII-го Конгресу Профспілки державних службовців Ізраїлю.

 

Профспілку працівників державних установ України на Конгресі представляє її Голова Юрій Піжук та голови Херсонської регіональної організації Профспілки Людмила Татаринова і Полтавської регіональної організації Профспілки Ірина Богуш.

В рамках візиту робочою програмою передбачені участь української делегації у засіданнях Конгресу, робочих груп, зустрічі з первинними організаціями міст Іерусалим та Назарет, а також інших заходах для іноземних делегацій.

Заходи відбуваються в рамках договору про співпрацю між Профспілкою державних установ України та Профспілкою державних службовців Ізраїлю.

 

Докладніше на сайті Профспілки працівників державних установ України

http://www.ppdu-ua.org/

 

 

 

Прес-центр ФПУ