etiket dly

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН  (9 - 13 вересня 2019 року) І. ДІЯЛЬНІСТЬ ФПУ, СПО ОБ’ЄДНАНЬ ПРОФСПІЛОК

 

ОФІЦІЙНО

 

ФПУ ВИБОРЮЄ ПРАВО ГРОМАДЯН УКРАЇНИ НА ЗАКОНОДАВЧУ ІНІЦІАТИВУ

 

Голова ФПУ Григорій Осовий 11 вересня звернувся листом до Президента України Володимира Зеленського з проханням розглянути пропозиції профспілок щодо законодавчого врегулювання конституційного права народу України на законодавчу ініціативу та механізму його реалізації.

У листі висловлюється вдячність за підтримку і внесення як невідкладного проекту Закону про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу) (реєстр. № 1015 від 29.08.2019).

На переконання профспілок, означені пропозиції можуть покращити правове регулювання законодавчої ініціативи народу України та визначить правовий механізм реалізації цього конституційного права.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/zagalni-novini/16208-fpu-viboryue-pravo-gromadyan-ukrajini-na-zakonodavchu-initsiativu

 

 

ВАЖЛИВО

 

ВІДБУЛИСЬ ДВОСТОРОННІ КОНСУЛЬТАЦІЇ ПО ПРОЕКТУ ДЕРЖБЮДЖЕТУ-2020

 

У рамках реалізації соціального діалогу відповідно до положень Генеральної угоди та наказу Міністерства фінансів України 12 вересня ц.р. відбулися консультації Мінфіну з профспілками та роботодавцями з обговорення пропозицій Сторін соціального діалогу до проекту Державного бюджету України на 2020 рік.

 Профспілки на нараді представляли голови галузевих Профспілок, керівники профільних департаментів апарату ФПУ, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. Від Мінфіну у зустрічі взяли участь керівники структурних підрозділів міністерства. Очолив групу заступник міністра фінансів Юрій Джигир.

Представники Мінфіну повідомили, що на даний час проект Держбюджету обраховується на основі макроекономічних показників соціально-економічного розвитку, які були розроблені та схвалені минулим Урядом. Наразі до Основного кошторису закладаються параметри, передбачені у Прогнозі економічного і соціального розвитку України на 2019—2021 роки, затвердженому Постановою КМУ № 546 від 11 липня 2018 р. Проте, у міністерстві не виключають вірогідність перегляду зазначених показників з урахуванням реформ в економічній і соціальній сферах, ініційованих новообраною владою і парламентом.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/news/61-nasha-borotba/16214-vidbulis-dvostoronni-konsultatsiji-po-proektu-derzhbyudzhetu-2020

 

КОМЕНТАР

 

М. ЧАПЛИГА: ПЕРЕДБАЧАЮ ДРУГЕ НАРОДЖЕННЯ ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ В УКРАЇНІ

 

Ухвалення неоліберального Трудового Кодексу – це давня мрія всіх урядів за часи незалежності, адже це фактично знівелює роль профспілок і убезпечить уряд від впливового подразника. Саме профспілки здатні організувати величезні маси людей на боротьбу за свої трудові права, тому метою урядів є позбавити профспілки впливу, щоб можна було безкарно звужувати права і свободи.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/zagalni-novini/16197-komentar-peredbachayu-druge-narodzhennya-profspilkovogo-rukhu-v-najblizhchi-roki-shcho-prizvede-do-spravzhnogo-narodzhennya-respubliki-v-ukrajini

 

 

II. ДІЯЛЬНСТЬ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ФПУ

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

ЗА ПІДТРИМКОЮ – ДО НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ

 

Враховуючи велику соціальну значимість питання вдосконалення трудового законодавства та необхідність прийняття нового Трудового кодексу України, Дніпропетровське обласне об’єднання профспілок звернулось до народних депутатів України від Дніпропетровщини з проханням підтримати низку постатейних поправок до проекту Трудового кодексу України, які були напрацьовані та направлені Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні до парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів та до керівництва депутатської фракції партії «Слуга народу» у Верховній Раді України.

                                                                    Прес-центр

Дніпропетровського облпрофоб’єднання

 Детальніше:

http://www.doop.dp.ua/news/263-za-pidtrimkoyu-do-narodnikh-deputativ

 

ПРОФСПІЛКИ - ЗА ГІДНУ ПРАЦЮ

 

На черговому засіданні президії облпрофоб’єднання, яке відбулося під головуванням його очільника Віталія Дубіля, одним з центральних було питання щодо відзначення 7 жовтня Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьбі з бідністю (17 жовтня).

Прес-центр Облпрофоб'єднання

 Детальніше:

http://www.doop.dp.ua/news/264-profspilki-za-gidnu-pratsyu

 

СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

 

ЗАПОРІЖЦІ ПОГЛИБЛЮЮТЬ СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

 

На виконання заходів з нагоди відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та в рамках співпраці Запорізької обласної ради профспілок та Головного управління Пенсійного фонду 10 вересня п.р. провели  засідання «круглого столу» за темою «Впровадження єдиних стандартів обслуговування в сервісних центрах та дистанційне отримання пенсійних послуг громадянами через сервіси вебпорталу Фонду».

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16203-zaporizhtsi-pogliblyuyut-sotsialnij-dialog

 

ПРОФСПІЛКИ – ДІТЯМ

 

ПІДБИТО ПІДСУМКИ ОЗДОРОВЛЕННЯ ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛКИ ТА ЇХ ДІТЕЙ ВЛІТКУ 2019 РОКУ

 

Відбулося розширене засідання президії комітету Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки.    

 

Голова обласної організації профспілки Тетяна Повханич подякувала усім головам територіальних організацій профспілки, які долучилися до участі кращих спортсменів – освітян Закарпаття у складі команди профспілки працівників освіти і науки України в XV-х міжнародних змаганнях вчителів у місті Варна (Республіка Болгарія). На цих престижних змаганнях збірна команда освітян України завоювала бронзові медалі.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16209-profspilka-pratsivnikiv-osviti-i-nauki-u-zakarpatti-uspikhi-v-ozdorovlenni-i-sporti

III.   МІЖНАРОДНІ ЗВЯЗКИ

 

СУЧАСНІ ВИКЛИКИ І ПРОБЛЕМИ ПРОФСПІЛКОВИХ КОМУНІКАЦІЙ РОЗГЛЯНУЛИ НА МІЖНАРОДНОМУ РІВНІ

 

2-3 вересня 2019 року у Брюселі (Бельгія) відбулася робоча зустріч мережі профспілкових інформаційних працівників країн пострадянського простору та Південно-Східної Європи. У засіданнях взяли участь керівники інформаційних служб України, Росії, Азербайджану, Грузії, Молдови, Хорватії, Сербії, Чорногорії, Боснії та Герцеговини, Республіки Сербська. Модераторами виступили  Года Невераускайте, ВЕРС-Брюсель,  Ганна Сальнікова , МКП-ВЕРС (Москва), Самра Ковачевич, МКП-ВЕРС (Сараево).

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/informatsijna-robota/16202-suchasni-vikliki-i-problemi-profspilkovikh-komunikatsij-rozglyanuli-na-mizhnarodnomu-rivni

 

ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ ІГ МЕТАЛ - ДО ПОЛТАВСЬКИХ КОЛЕГ

 

Цьогорічний візит делегації найбільшого профспілкового об'єднання Федеративної Республіки Німеччини - ІГ Метал - до полтавських колег вчергове став корисним майданчиком обміну практичним досвідом реалізації захисної функції щодо працівників найманої праці європейськими та вітчизняними профспілками. До слова, партнерські зв'язки полтавських на німецьких профспілок мають вже майже тридцятирічну історію.

 

          Полтавщину на початку вересня відвідали перший уповноважений профспілки ІГ Метал у м. Зінген Вінсенцо Саваріно (керівник делегації), функціонер профспілки ІГ Метал у м. Зінген Надіне Софіє Вебер, голова ради підприємства Ворлдлайн м. Констанц Лоре Марія Діцінгер, заступник голови ради підприємства Амкор м. Зінген Луіс Мануель дос Сантос де Бріто.

 

 Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/nasha-borotba/novini-chlenskikh-organizatsij/16216-na-gostini-do-druziv#

 

 

ІV. CТАТИСТИЧНІ ДАННІ

 

ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ВІДНОСИН, КОЛЕКТИВНІ ТРУДОВІ СПОРИ (КОНФЛІКТИ) В УКРАЇНІ У СЕРПНІ 2019 року

 

Упродовж січня - серпня 2019 року в результаті заходів, здійснених Національною службою посередництва і примирення у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі майже 326,7 млн. грн. від залишку загальної суми боргу (774,6 млн. грн.), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

За цей період Службою проведено 3305 примирних процедур, спрямованих на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема, 3128 узгоджувальних зустрічей, 162 засідання примирних комісій та 15 засідань трудових арбітражів.

 

Детальніше:

http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/16201-informatsiya-pro-stan-sotsialno-trudovikh-vidnosin-kolektivni-trudovi-spori-konflikti-v-ukrajini-u-serpni-2019-r

 

 

Прес-центр ФПУ