001

Другий день профспілкового саміту був присвячений обговоренню такого явища як «міжнародна міграція», яка має істотний вплив на соціально-економічний розвиток усіх країн. За даними МОП, 150 млн людей щорічно переміщаються в пошуках кращого життя з країн з низьким рівнем розвитку до високорозвинених країн.

Необхідність міграції робочої сили зумовлена нерівномірністю нагромадження капіталу, існуванням безробіття як постійного джерела надлишкових робочих рук в одних країнах і недостачею робочої сили в інших.

Ще одна категорія мігрантів - це біженці, які постраждали внаслідок війни. Основний потік біженців наразі приходиться на Європу. Адже до 1-го мільйону осіб, що переміщуються всередині Європи, додалося біля 5-ти мільйонів (за останні два роки) зовнішніх мігрантів. Правда, високопосадовці в Єврокомісії заявляють, що основною проблемою Європи є не наплив мігрантів, а відсутність солідарності задля прийняття спільних правил вирішення проблем з їх розселенням, що призводить до суттєво нерівномірного навантаження на окремі європейські країни. Як наслідок, масовий наплив мігрантів загрожує існуванню Шенгенської угоди, а протиріччя між країнами ЄС щодо розселення мігрантів поглиблюють розкол в ЄС.

Значний приплив мігрантів створює серйозне фінансове навантаження на країни ЄС: у 2015 році на вирішення проблем міграції Єврокомісія виділила 2,4 млрд євро і, вочевидь, ці витрати будуть зростати. Для облаштування мігрантів також виділяються кошти урядами окремих країн.

Мігранти створюють додаткове соціальне навантаження та тиск на ринки праці.

Україна не фігурує як кінцева точка прибуття біженців мігрантів та, наразі, не є країною-транзитером на шляху до ЄС, але ситуація може змінитися по мірі закриття кордонів теперішніми країнами-транзитерами і відповідними змінами у потоках нелегальної міграції.

Разом з тим, внаслідок спрощення найму польськими роботодавцями українських працівників до Польщі подалися сотні тисяч наших громадян. Польща сьогодні є однією з найпопулярніших держав для українських заробітчан, більше 95% трудових мігрантів у Польщі – родом із України. За деякими оцінками, зараз у Польщі працює до 1-го мільйона осіб. Проте зі збільшенням потоку заробітчан до Польщі, зростає і кількість зловживань щодо українських робітників. Невиплата заробітної плати та елементарне недотримання умов та оплати праці призводять до того, що українські заробітчани часто почуваються безправними і не знають, куди звертатися за допомогою.

Щоб спільними зусиллями відстоювати свої права, українці створили у Польщі свою незалежну профспілкову організацію – Профспілку українських трудових мігрантів «Трудова солідарність». Створенню профспілки передувала тривала співпраця з польськими профспілками та робітничими активістами, обмін досвідом між українськими профспілковцями та колегами з Всепольського порозуміння профспілок у сфері захисту трудових прав. Формування незалежної профспілкової організації у Польщі розпочалося більше року тому, зараз завершено її організаційне оформлення. У червні цього року профспілка пройшла офіційну процедуру реєстрації.

У Франкфурті польські колеги закликали українські профспілки до співпраці на цій ниві. У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий підтримав необхідність об’єднання зусиль і запропонував, щоб Міжнародне бюро праці, ЄС через відповідні проекти, а також ЄКП надали технічну допомогу профоб’єднанням. Він акцентував увагу на особливостях української міграції, яка носить як історичний аспект - до 1939 року Західна Україна перебувала у складі Польщі і до цього часу чимало українських родин мають тісні зв’язки з родинами з Польщі, так і різким зростанням внутрішньо переміщених осіб внаслідок анексії Росією Криму, військовими діями на сході України.

Чимало виступаючих під час дискусії наголошували, що трудова міграція забезпечує безперечні переваги як країнам, що приймають робочу силу, так і країнам, які її постачають. Разом з тим, міжнародна міграція робочої сили породжує й гострі соціально-економічні проблеми. Незважаючи на значні грошові перекази заробітчан, вони не компенсують втрату трудового потенціалу країн, що направляють мігрантів і це негативно позначається на можливостях відновлення і росту національних економік. У зв’язку з цим розвинуті країни мають надавати економічну допомогу країнам масової еміграції, укладаючи відповідні угоди з країнами-експортерами робочої сили.

Завтра профспілковий саміт продовжить свою роботу.

0002

 

 Інф. з Франкфурту