IMG 9695

 

У вересні цього року відбудеться презентація Концепції соціального розвитку України. Про це заявила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час зустрічі з представниками регіональних друкованих ЗМІ у прес-центрі Федерації профспілок України, яка відбулася 28 серпня.

 Говорячи про підсумки восьми місяців своєї роботи на посаді Міністра соціальної політики України, Наталія Королевська зробила акцент на тому, що за цей період ситуація з вирішенням соціальних питань змінилася на краще. «Ми стабільно завершуємо восьмий місяць цього року, - підкреслила вона. - Уже закінчили фінансувати всі пенсії за серпень у повному обсязі, завершили фінансувати абсолютно всі соціальні державні допомоги. Пенсійним фондом України з початку року пенсій виплачено на 166 млрд. гривень, що на 9,6% більше, ніж за цей період у 2012 році. Нам вдалося перевиконати план надходжень до Пенсійного фонду. Акумульовані за 7 місяців 1,4 млрд. гривень. - це ресурс для подальшого підвищення пенсій. Станом на 27 серпня власні доходи Пенсійного фонду склали 106,6 млрд. грн. - на 6,7 млрд. грн. більше аналогічного показника 2012 року. Зараз йдемо з перевиконанням плану і, якщо така динаміка збережеться до кінця року, то ми зможемо говорити про більш суттєве збільшення пенсій. Ми цей ресурс акумулюємо і нікуди, окрім як на підвищення пенсій, він не буде витрачений».  

Наталія Королевська нагадала, що останнім часом були внесені зміни до пенсійного законодавства, які дозволили зробити більш справедливою пенсійну систему. Що стосується всіх видів соціальної допомоги, то виплачено понад 25 млрд. гривень. І це на 21% більше, ніж за відповідний період минулого року.

Міністр констатувала, що економічна ситуація в країні не проста. Але на відміну від деяких країн Євросоюзу, де пішли на скорочення соціальних програм, в Україні не тільки в повному обсязі виконуються всі соціальні програми, а й планується їх збільшення в 2014 році. Міністерство гарантує, що до кінця нинішнього року всі соціальні зобов'язання будуть виконані.

«Ми також маємо позитивну динаміку по ряду основних показників, - зазначила Наталія Королевська. - Незважаючи на те, що вона не велика у процентному відношенні, за кожною сотою часткою відсотка - живі люди, які отримали соціальну допомогу держави, Наприклад, середня заробітна плата в Україні в липні 2013 року порівняно з липнем 2012 року зросла на 9 відсотків, у тому ж липні 2013 року порівняно з червнем цього року - на 1,4 відсотка. Ця позитивна динаміка дає підставу говорити про те, що є перспектива і ситуація повністю контролюється».

Торкнувшись ситуації щодо заборгованості по заробітній платі, міністр сказала: «Якщо на 1 березня цього року заборгованість становила 1 млрд. 103 мільйони гривень, то, завдяки наполегливій щоденній роботі, створенню оперативного штабу, моніторингу за процесом погашення боргів, ми вийшли на 1 серпня із заборгованістю у 985 млн. грн. Ми бачимо стійку тенденцію до зниження її обсягу. Також була активізована робота Державної інспекції праці і ми змогли запобігти виникнення заборгованості завдяки своєчасним сигналам профспілкових організацій, інших громадських організацій, самих працівників. Була проведена робота з підприємствами. У результаті ми спільно не допустили виникнення боргів у відношенні 212 тис. працівників на загальну суму 517 млн. грн. Такий оперативний режим роботи дозволив нам змінити ситуацію і працювати зараз саме на запобігання проблеми».

Також залишається гострою проблема безробіття і зайнятості населення. «Ситуація дійсно не проста, - зазначила Наталія Королевська. - Однак рівень зареєстрованого службою зайнятості безробіття за цей період скоротився з 2 до 1,6 відсотка. Ми часто чуємо заяви політиків, мовляв, ось досягнення - 0,4 відсотка. Але, повірте, кожна десята, кожна сота відсотка - це десятки тисяч працевлаштованих людей. Вона дається, як кажуть, кров'ю і потом. І взагалі, я вважаю, щоб не погіршити ситуацію, зберегти позитивну динаміку - це вже дуже важливо. На моє глибоке переконання, соціальна політика має об'єднувати суспільство і політиків, а не роз'єднувати. «У цій справі ми прагнемо будувати конструктивні та плідні взаємини з соціальними партнерами - роботодавцями та профспілками », - підкреслила Наталія Королевська.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

IMG 9707