ПОЛ2

 

Дуже небезпечне явище. Наступ на законні права профспілок на їх власність не тільки продовжується, але і набуває, прямо скажемо, все більш нахабного і загрозливого характеру. Ми вже писали про спроби захопити санаторій «Лермонтовський» в Одесі, забрати у профспілок власність в Чернігові, Полтаві, Закарпатті, інших регіонах. Профспілки активно чинять опір цьому тиску. Як ми повідомляли в минулому номері газети, представники профспілкових організацій 15 областей провели 12 квітня в Полтаві масову акцію протесту проти наступу на права профспілок на їх власність. У чому ж суть протистояння, які його причини і витоки, які перспективи вирішення проблеми? Про це – в матеріалі нашого спеціального кореспондента Олексія ПЕТРУНІ.

 

 

Звідки «ноги ростуть»?

Почнемо здалека. Але тільки так ми зможемо зрозуміти процеси  зазіхання  на профспілкове майно, що відбуваються зараз в Полтаві і не тільки там.

  Справа в тому, що у 1992 і 1994 роках Верховною Радою України були прийняті постанови щодо майна загальносоюзних громадських організацій, згідно з якими таке майно до законодавчого визначення субєктів права власності було визнано державним.

         На цій підставі, попередня влада, ігноруючи положення Конституції України, Цивільного кодексу України, міжнародного права відносно непорушності та захисту права власності та історичний факт стосовно того, що Українська республіканська рада профспілок та утворена у 1990 році  Федерація незалежних профспілок України, як правонаступниця майна Укрпрофради, ніколи не були загальносоюзними організаціями, розпочала масштабний наступ на майнові права ФПУ та її членських організацій. Зокрема, це стосується позбавлення обласного профспілкового осередку його цільового приміщення, де за адресою вул. Ляхова,1 розташований навчально-методичний центр – єдине місце в регіоні, куди прості люди ще можуть вільно прийти, поскаржитись на порушені соціальні та трудові права і безоплатно отримати реальну допомогу

Ця будівля була зведена в 1974 році як навчальний центр з підготовки профспілкових кадрів і активу за рахунок внесків членів профспілок, добровільно консолідованих на здійснення адміністративної та господарської діяльності профспілкових органів області за їх прямим призначенням – на соціально-економічний та правовий захист працюючих. В той час облпрофрада представляла інтереси 25 галузевих професійних спілок, які об’єднували до 1 млн. членів.

Незважаючи на це, господарські суди різних інстанцій, відверто знехтувавши статтею 34 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (цит.: «Стаття 34. Власність профспілок, їх об’єднань. Профспілки, їх об’єднання можуть мати у власності кошти та інше майно, необхідне для здійснення їх статутної діяльності. Право власності профспілок, їх об’єднань виникає на підставі: придбання майна за рахунок членських внесків, інших власних коштів, пожертвувань громадян, підприємств, установ та організацій або інших підставах, не заборонених законодавством; …»), по суті націоналізували в облпрофради приміщення – Будинок спілок (вул. Соборності, 37), котрим профспілки області користувалися з 1948 року. В зв’язку з чим 19 обласних галузевих профорганів та облпрофрада були вимушені працювати в приміщенні по вул. Ляхова,1, утримуючи його за рахунок кооперування коштів з профспілкових внесків обласних профорганізацій, але й дане приміщення за рішенням суду було визнано державною власністю.

При цьому профспілкова громадськість розцінює дії державних органів щодо неправомірного позбавлення профспілок їхнього майна, як  спосіб ослаблення профспілкового руху в країні та його захисної ролі в сучасних умовах. Важко уявити, щоб у будь-якій країні Європи, куди рухається наша країна, так цинічно і відверто порушувалися права, силою, незаконно відбиралося майно правозахисної громадської організації.

Складається враження - профспілки активно підштовхують до вибору інших, більш радикальних способів захисту своїх прав та інтересів, які в надзвичайно складний і важкий для країни час можуть похитнути крихкий мир у суспільстві, що вкрай необхідний для країни, яка стала на шлях масштабних реформ.

 

 

ПОЛ4

 

 

Що робиться і що робити?

 

У цих складних умовах профспілки Полтавщини все ж зберігають витримку та дотримуються принципу розумного компромісу. І звертаються до всіх можливих інстанцій, щоб вирішити проблему – до Кабміну, облради, облдержадміністрації, Уповноваженому ВР з прав людини…    

Як відомо, Профспілки, згідно з Конституцією України та відповідним Законом, ведуть свою роботу через соціальний діалог з обласною державною адміністрацією, обласною Радою, Спілкою роботодавців. Але розпорядження Кабінету міністрів України №13-р від 11 січня 2018 р. про передачу в оперативне управління Генеральної прокуратури України будівлі в Полтаві по вул. Ляхова,1 грубо руйнує механізм соціального партнерства та порушує права профспілок.  

Позбавлення профспілок майна, яке необхідне для здійснення статутної діяльності є прямим втручанням державних органів в їх роботу та порушенням Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», є проявом відвертої антипрофспілкової кампанії, спрямованої на підрив активності профспілкових організацій та їх дискримінацію перед суспільством.

Враховуючи викладене, з метою дотримання принципу верховенства права, недопущення порушень прав власності, закріплених законодавством, та захисту законних прав і інтересів членів профспілок, президія Полтавської обласної ради професійних спілок звернулась до керівників фракцій Полтавської обласної ради з проханням та вимогою розглянути це питання на засіданні обласної ради , враховуючи що обласна рада являється соціальним партнером профспілок по Територіальній угоді .

Облрада профспілок запропонувала керівникам фракцій використати депутатський авторитет та можливості фракцій для скасування неправомірного рішення Кабінету міністрів України щодо передачі майна профспілок, створеного працею і коштами спілчан, в оперативне управління прокуратури. «Розраховуємо на відповідну реакцію, розуміння й підтримку партнерів по соціальному діалогу в рамках Чотиристоронньої угоди про співпрацю між Полтавською обласною радою, Полтавською облдержадміністрацією, Полтавським обласним об’єднанням організацій роботодавців та Полтавською облпрофрадою», - наголошується у зверненні.

 

ПОЛ1

 

 

Прості люди, трудовий народ, десятки тисяч профспілкових активістів ще впевнені, що сьогодні правда, справедливість, законність – це не порожній звук, в країні діють Конституція і закони, поважаються права людини. Переконані, що справедливе рішення можливо знайти всередині країни, щоб не судитись з власною державою в Європейському суді з прав людини.

Спілчани щиро вірять, що верховенство права, справедливість і повага до Закону залишаються нормою життя в нашій країні. Відмова держави від посягань на майнові права соціального партнера була б дійсно державницьким рішенням та посприяла б збереженню атмосфери спокою та злагоди в регіоні.

 

Всіма можливими заходами впливу…

 

Але тільки зверненнями та очікуванням відповідей облпрофрада не обмежується. Тому приклад – масова акція проти наступу на законні права профспілок, яка відбулась 12 квітня в Полтаві. Учасники акції протесту передали свої вимоги в облпрокуратуру, господарській суд Полтавської області та облдержадміністрацію.

У вимогах зокрема говориться, що учасники акції профспілок Полтавщини «Проти свавілля органів державної влади» обурені ситуацією з профспілковим майном, що триває у Полтавській області. Вони констатували: позбавлення профспілок майна, яке необхідне для здійснення їх статутної діяльності, є грубим втручанням державних органів в роботу профспілок і порушенням Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Учасники акції звернулися до очільників Полтавщини з вимогами оперативно і ефективно вирішити проблему. Було заявлено, що рейдерство Кабінету міністрів, Генеральної прокуратури та судів примушує представників профспілок Полтавщини і низки солідарних сусідів - територіальних профспілкових організацій України, які на виконання Постанови Ради ФПУ були направлені на підтримку профспілок Полтавської області   –  учасників акції протесту, до припинення соціального діалогу сторін-партнерів. «Повністю усвідомлюємо небажаність негативних наслідків протистояння в умовах триваючої російської агресії і вимагаємо від вас відповідної реакції», - говориться у заяві учасників акції.

 

ПОЛ3

 

 

А облпрокуратурі було запропоновано  відмовитися від чужого майна і довести на ділі, що верховенство права, справедливість і повага до Закону залишаються нормою життя. «Відмова Вашого відомства від посягань на майнові права профспілок була б дійсно державницьким рішенням і посприяла б збереженню атмосфери спокою та злагоди в регіоні , зростанню авторитету прокуратури і судової системи», - підкреслювається в документі.

Боротьба за профспілкове майно продовжується. І не тільки у Полтаві. Будемо надіятися та вірити, що здоровий глузд та верховенство права все ж переможуть. А профспілки, зі свого боку, безумовно, зроблять для цього все від них залежне.

 

Полтава – Київ