290509-europa-europees-parlement-verkiezngen-ANP-9856580 4 0a

 

21 листопада члени Президії Національної тристоронньої соціально-економічної ради зустрілися з представниками Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) для обговорення перспектив співробітництва.

Зустріч відбулась на виконання попередніх домовленостей, досягнутих під час візиту до Брюсселю Секретаря Національної ради О.О. Шубіна.

Від профспілкової сторони у ній взяв участь Осовий Г.В. - заступник Співголови Національної ради, в.о. першого заступника Голови ФПУ, а також Мірошниченко О.В. - заступник Співголови Національної ради від сторони роботодавців, виконавчий віце-президент Всеукраїнського об'єднання організацій роботодавців "Конфедерація роботодавців України", представники Міністерства соціальної політики України, співробітники Секретаріату Національної ради.

Делегацію ЄЕСК під час перемовин очолив Анджей Адамчик - член ЄЕСК, голова комітету зі співробітництва зі східними сусідами.

Закордонних партнерів цікавив стан соціального діалогу в Україні, ситуація на економічно активних підприємствах та подальше пожвавлення співпраці між НТСЕР і  ЄЕСК. Під час розмови зазначалося, що до середини 2000 років контакти між структурами велись достатньо активно, згодом вони трохи послабшали, але набули нового імпульсу після жовтневої зустрічі у штаб-квартири комітету у Брюсселі.

- Ми поінформували європейських колег про те, як сьогодні працює Національна рада, які визначено пріоритети у її діяльності та результати, яких вже досягнуто в роботі НТСЕР, – сказав Г.В.Осовий. Йшлося про рецесію в українській економіці та як наслідок загострення соціальних проблем, а саме: затримка з виплатою зарплат, скорочення робочих місць та ін.

Особливу увагу було акцентовано на діях НТСЕР з метою стабілізації ситуації, що склалася і поінформовано, що Голова НТСЕР Голова ФПУ Ю.М.Кулик звернувся з листом до Прем’єр-міністра України з пропозицією провести робочі зустрічі з представниками галузевих профспілок для детального аналізу стану вітчизняної економіки та опрацювання шляхів вирішення існуючих проблем.

Другим питанням, що обговорювалося – розробка проекту Меморандуму про співпрацю між Нацрадою в Європейським соціально-економічним комітетом. Сторони підтвердили готовність до такої роботи, а також визначили термін підготовки документу – вирішено до кінця поточного року завершити підготовку тексту Меморандуму, щоб на початку наступного року його підписати.

 

Для інформації:

Європейський економічний і соціальний комітет (ESC) – консультативний орган ЄС. Головною метою його діяльності є підготовка рекомендацій Європейському парламенту, Раді ЄС і Єврокомісії в розвитку соціального діалогу в ЄС, а також з третіми країнами.

З ЄЕСК проводяться консультації перед ухваленням більшості документів стосовно стану внутрішнього ринку, освіти, захисту прав споживачів, навколишнього середовища, регіонального розвитку і соціальних питань.

Комітет забезпечує представництво у структурі управління ЄС інтересів різних економічних та соціальних груп населення – підприємців, профспілок, фермерів, роботодавців, споживачів та ін.).

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ