Zdanie-kabmina

 

У непростій ситуації завдання соціальної сфери – забезпечити максимальний та ефективний захист найуразливішим категоріям громадян. Про це сказала Міністр соціальної політики Наталія Королевська під час селекторної наради на тему: «Забезпечення ефективної планової роботи закладів та установ соціальної сфери».

Насамперед Міністр наголосила на позиції Міністерства щодо тих подій, які сьогодні відбуваються у Києві та регіонах. «Вже понад місяць ми працюємо у посиленому режимі. Сьогодні в Україні досить непроста економічна ситуація. Все це піднімає соціальну температуру у суспільстві. Завдання соціальної сфери у цих обставинах я бачу тільки в одному – гарантувати максимальний та ефективний захист найуразливішим категоріям громадян, які найбільше потребують допомоги», – сказала вона.

Наталія Королевська відзначила, що передусім йдеться про пенсіонерів, інвалідів, малозабезпечених та багатодітних родин тощо. «Усі ці люди повинні бути впевнені в тому, що держава виконає свій обов’язок і не залишить їх наодинці з проблемами», – сказала вона.

Інформуючи про нинішній стан із державними виплатами, Міністр повідомила, що пенсії фінансуються вчасно. За 11 місяців ПФУ було виплачено пенсій на суму майже 227 млрд. гривень, що на 15,3 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Крім того, за її словами, вже зібрані і передані заявки на фінансування першого траншу соціальних допомог за грудень. Очікується, що вже сьогодні Мінфін почне перерахунок коштів, і на наступному тижні люди їх отримають. Водночас Наталія Королевська відзначила, що загалом різні види державної допомоги на дітей отримують понад 3,7 млн. сімей.

«На їхню виплату у 2013 році передбачено кошти у сумі 39,8 млрд. грн., що майже на 20 % більше ніж минулого року. На сьогодні вже виплачено допомоги у сумі 35 млрд. 860 млн. грн.», – сказала вона.

Наталія Королевська нагадала, що у грудні поточного року було підвищено прожитковий мінімум. Відповідно на 6,2% зросли розміри державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства. Середній розмір пенсії на 1 грудня досягнув 1525 гривень, що на 41 гривню більше, ніж у попередньому місяці.

Окрім того, щоб уникнути можливих відхилень від графіків фінансування соціальних допомог у січні 2014 року через тривалі вихідні дні, Міністр доручила органам соцзахисту вже до кінця грудня подати заявки на потреби в коштах на січень.

У той же час Наталія Королевська звернула увагу учасників наради на те, що в окремих регіонах лунають заклики стосовно зупинки роботи усіх установ. Однак, за її словами, за жодних умов від цього не повинні постраждати найбільш уразливі громадяни.

«Жодні перешкоди не повинні зривати процес фінансування державних допомог та пенсій, а також стабільної роботи будинків-інтернатів для престарілих та хворих із психічними захворюваннями та інших соціальних закладів. Наша робота – це захист і допомога мільйонам наших співгромадян. І наш громадянський обов’язок – виконати цю роботу за будь-яких умов», – сказала вона.

 

Прес-служба Мінсоцполітики