IMG 7667 1

 

Чи є підстави для підвищення ціни на газ для населення? Як подолати бідність серед працюючих? Як буде модернізовано найкрупніше профоб’єднання країни – Федерація профспілок? Яка позиція ФПУ та її членських організацій щодо подій в Криму? Як буде відбудований після пожежі Будинок профспілок в Києві? На ці та інші питання давали відповідь учасники прес-конференції «ФПУ: модернізація діяльності профспілок у сучасних умовах» за участю керівництва Федерації профспілок України, що відбудлась 7 березня у прес-центрі Інформаційної агенції «Укрінформ».

 

У заході взяли участь В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк і голова Профспілки працівників державних установ України Тетяна Нікітіна.

Під час спілкування учасників прес-конференції з представниками ЗМІ наголошувалось, що зараз перед профспілками України, які потребують кардинальної і глибокої модернізації, повстають дуже серйозні та відповідальні завдання. Це у першу чергу пов’язано з тими перетвореннями, які відбуваються в країні. Тому завдання та дії профспілок мають відповідати викликам часу.

 

Було підкреслено: Федерація профспілок України, членські організації ФПУ однозначно виступають за територіальну цілісність України і засуджують будь-які сепаратистські дії на території України і вимагають негайного припинення військової агресії РФ на терітрії АР Крим. ФПУ підтримала ініціативу профспілкових організацій щодо перерахування коштів сім’ям загиблих учасників Євромайдану, доручила представникам профспілок у фондах загальнообов’язкового соціального страхування ініціювати надання членам сімей загиблих і постраждалим учасникам Євромайдану безоплатного лікування та оздоровлення у санаторно-курортних закладах профспілок. Підприємство ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» здатне забезпечити належні умови для їхнього перебування в санаторно-курортних закладах.

 

У виступах представників профспілок та їх відповідях на запитання журналістів зазначалось, що розбудова нової політики держави має бути прозорою і спиратись на публічний діалог із суспільством та профспілками, як наймасовішою громадською організацією. Проте лунають окремі публічні виступи новопризначених чиновників щодо беззастережного погодження з умовами кредитування МВФ. З цього приводу ФПУ оприлюднила свою принципову позицію відносно того, що газ українського видобутку - є національним здобутком.

 

У виступах Григорія Осового та Сергія Кондрюка говорилось про те, що через несправедливий розподіл результатів праці, заниження ціни праці, дискримінаційні умови оплати в бюджетних галузях, масштабне молодіжне безробіття, тотальну корупцію в органах влади виникли масові невдоволення людей. Тому Рада ФПУ поставила завдання терміново визначити зони соціальної несправедливості в системі соціально-трудових відносин, та перспективи економічного і соціального розвитку країни на основі забезпечення конкурентної економіки, гідно оплачуваної праці, високопродуктивних робочих місць, що має стати основою Генеральної угоди на новий термін. Також Рада ФПУ вважає за необхідне ініціювати відновлення діяльності Міністерства праці та соціальної політики.

 

 

Як сказав заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк, Федерація профспілок України переконана, що в Україні є всі можливості для підвищення заробітної плати удвічі, а то й утричі. «Підвищення заробітної плати удвічі-втричі є абсолютно можливим для українського бізнесу і це є однією з головних вимог профспілок, - підкреслив він. - Середня зарплата українця сьогодні є щонайменше в два рази, а в середньому в 5-15 разів меншою, ніж у сусідніх країнах за абсолютно однакову працю». За його словами, на вчорашній зустрічі з міністром соціальної політики Людмилою Денисовою профспілки запропонували новій владі провести діагностику соціальних хвороб та визначити зони соціальної несправедливості, дискримінації у сфері праці і якнайшвидше сформувати дорожню карту для подолання цієї несправедливості.

 

Водночас заступник голови ФПУ наголосив на неприйнятності заниження соціальних стандартів, зокрема прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. «За оцінками ФПУ, для того, щоб людина змогла заробити собі мінімальну пенсію, мінімальна зарплата у країні повинна становити починаючи із 2015 року 2542,69 грн», - уточнив Сергій Кондрюк.

 

Одним з найважливіших завдань профспілок було названо активне та ефективне використовування механізмів колективних договорів та розв’язання колективно-трудових спорів для посилення захисту трудових прав працівників і недопущення в цих складних умовах скорочень працівників, затримок виплат зарплати, економії на заходах із безпеки та охорони праці. ФПУ пропонує у рамках підготовки нової Конституції України надати право законодавчої ініціативи та частково передати державну функцію контролю в сфері праці профспілкам. Це парадокс, коли багатомільйонна громадська організація, якою є ФПУ (до речі як і інші), не мають права голосу в парламенті або вимушені «здаватися у полон» політикам, щоб мати такий голос. Доречи, на квітневій Раді ФПУ буде презентовано нову стратегію глибинної модернізації діяльності профспілок в сучасних умовах.

 

Голова Профспілки працівників державних установ України Тетяна Нікітіна проінформувала представників ЗМІ про ті процеси, які зараз відбуваються у сфері держслужби, проблеми, які виникають щодо оплати їхній праці, нових законодавчих ініціативах, що можуть погіршити фінансування працівників органів державної влади. Вона наголосила на тому, що профспілки намагаються брати активну участь у вирішенні цих та інших проблем, які стосуються держслужбовців.

 

 

Важливим питанням, зазначив В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, є відновлення повноцінної діяльності ФПУ, яка втратила значні матеріальні ресурси через пожежу у столичному Будинку профспілок. Більш ніж тисяча працівників залишилися без робочих місць, десятки організацій втратили своє майно і документи.

 

 

Григорій Осовий сказав, що зараз ФПУ власними зусиллями проводить експертизу стану будівлі із залученням фахівців «Київпроекту». «Попередній візуальний огляд свідчить про можливість її відбудови, - пояснив він. - Зараз є низка ініціатив як з боку нашої організації, так і громадськості щодо створення благодійного фонду, який буде найближчим часом презентований». За його словами, сума попередньої оцінки відновлення будівлі профспілок становить 100 млн. грн.

 

«Рада ФПУ прийняла рішення звернутися до Голови Верховної Ради, В.о. Президента України Олександра Турчинова щодо створення за участю ФПУ урядової комісії для об'єктивного розслідування обставин пожежі та руйнування Будинку профспілок унаслідок застосування силових дій проти мітингувальників 18-19 лютого нинішнього року та сприяння для його відновлення, - резюмував Григоій Осовий. - ФПУ ініціює благодійний проект під гаслом: «Відродимо Будинок профспілок – символ Євромайдану!» та закликає усіх небайдужих до участі у відбудові відомою в усьому світі будівлі на майдані Незалежності в Києві, яка є не тільки обличчям головної площі столиці, а й «серцем профспілкового руху України».

 

  Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

IMG 7671

 

IMG 7668 1

 

IMG 7673

 

IMG 7685