middle 57fc36b3547129c3b239fbbe86f16209

 

Незважаючи на складні соціально-політичні умови, Федерація профспілок України та її членські організації активно працюють на виконання своєї головної функції – забезпечення соціально-економічного захисту людини праці. Про це заявив В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий.

Протягом останніх місяців ФПУ та Будинок профспілок були у центрі уваги суспільства, зазначив профспілковий лідер. Цей будинок, де, виконуючи свої службові обов’язки та не залишаючи свої робочі місця, працювали співробітники ЦК галузевих профспілок та центрального апарату ФПУ, став епіцентром силового протистояння. «При цьому головною нашою функцією був і залишається захист трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників, - підкреслив Григорій Осовий. – Більш того, Федерація профспілок приймала колегіальне рішення про надання мітінгувальникам місця для розташування, обігріву, харчування та медичної допомоги. І нам було приємно послухати на останньому засіданні Ради, яке відбулось 27 лютого, що група народних депутатів, коменданти Майдану і комендант Будинку профспілок висловили щиру подяку за те, що ми стояли пліч-о-пліч з людьми. Ми дуже добре розуміли, що серед протестуючих було чимало членів профспілок різних професій і з різних регіонів. І це був наш обов’язок – не залишати їх в тих складних умовах, у яких вони діяли, відстоюючи право на те, щоби влада поважала громадську думку».

Григорій Осовий сказав, що відношення ФПУ до тих подій було акумульовано в рішеннях колегіальних органів Федерації. «Ми підтримали євроінтеграційний курс нашої країни, - зазначив він. - При цьому ми зажадали від Уряду чіткої і аргументованої позиції, етапності цього процесу, наслідків для економіки, конкретних підприємств».

Профспілковий лідер заявив також, що ті події змусили ФПУ та її членські організації більш уважно подивитися і на себе. «Треба було дати відверту відповідь на запитання: наскільки ми відповідаємо тим завданням по соціально-економічному захисту людини праці, - зазначив Григорій Осовий. – Критикуючи владу, ми також зробили критичну оцінку і нашої діяльності. Якщо країна не рухається вперед, то є за це немала відповідальність і профспілкового руху. Тому на засіданні Ради ФПУ було вирішено провести глобальний аналіз нашої діяльності та провести кардинальну її модернізацію. Ми маємо виявити той потенціал, якій дійсно допоможе реально захищати законні права та інтереси працівників. Для цього треба підвищувати ефективність соціального діалогу. Безумовно, необхідна розробка нової стратегії профспілкового руху, яка відповідала би тим трансформаціям, що відбуваються в сфері економіки та суспільному житті України».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ