2013 025 005

Цього року 20 лютого в Україні вдруге відзначається День соціальної справедливості, який був започаткований у нашій державі минулого року за ініціативою Федерації профспілок України та запроваджений Указом Президента України Віктора Януковича. Про актуальні та болючі проблеми, які зараз турбують людей у сфері досягнення соціальної справедливості у суспільстві, завданнях, що стоять у зв’язку з цим перед профспілками розповів заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк на зустрічі з представниками регіональних ЗМІ, яка відбулась 8 лютого у Будинку профспілок.

У своєму виступі він зупинився на п’яти головних зонах соціальної несправедливості, які сьогодні існують в українському суспільстві і вітчизняній економіці.

Перша зона, що викликає стурбованість профспілок, - це зона тіньової зайнятості. По оцінкам експертів, у тіньовій економіці не платять соціальні внески від 30 до 60 відсотків підприємств України. Щонайменш третина української економіки знаходиться у тіні, а відтак їх працівники позбавлені елементарних прав і можливості соціального захисту. «Це зона тотального соціального демпінгу, - зазначив Сергій Кондрюк. – Тому Федерація профспілок України визначила 2013 рік роком боротьби з тіньовою зайнятістю і зарплатою, бо вбачаємо, що саме тут джерело більшості негараздів України».

Другу зону соціальної несправедливості у ФПУ вбачать у системі оплати праці. За словами заступника Голови ФПУ, ключовою проблемою української економіки є те, що 21-му році побудови ринкової економіки Україна досі має нерентабельну заробітну плату працівника. Головне завдання у цій сфері Федерація профспілок України бачить у радикальному підвищенні оплати праці, щоб мінімальна зарплата на першому етапі хоча б відповідала фактичному прожиткового мінімуму. Говорячи про несправедливість у оплаті праці, Сергій Кондрюк розповів про кричущу несправедливість, особливо, у відношенні працівників бюджетної сфери та державних установ. І підкреслив: вже багато років держава не доплачує освітянам, медикам, працівникам культури, державним службовцям. Держава, яка має турбуватися про державних службовців, навпаки зводить їх доходи до мінімуму навіть порівняно з іншими категоріями працівників.

Федерацією профспілок проводиться щотижневий профспілковий моніторинг стану погашення заборгованості з виплати заробітної плати з наданням інформації до Мінсоцполітики для вжиття відповідних заходів.

Несправедливе оподаткування створює третю зону соціальної несправедливості. Парадоксальність ситуації у тому, що бізнес в Україні платить податків з своїх капіталів менш ніж працівник з своєї зарплати. Водночас доля зарплати у структурі собівартості продукції у цілому по Україні складає лише 7-9 відсотків. Для порівняння: в інших країнах це не менше 35 відсотків. Тобто український бізнес втричі не доплачує працівникам за результатами їх праці. З метою удосконалення податкової політики ФПУ виступила з низкою ініціатив, у тому числі і на міжнародному рівні, зокрема Федерація звернулась до Міжнародної організації праці з пропозицією прийняти міжнародні рекомендації щодо адекватного оподаткування, яке було б не дискримінаційним по відношенню до працівника. ФПУ вже підтримала велика кількість профоб’єднань з різних країн.

Четверта зона – це несправедливі ціни, тарифи та якість послуг. Зараз в Україні поширена так звана енергетична бідність. На жаль, у більшості українців немає доступу до повноцінних та якісних комунальних послуг. ФПУ розгорнула велику кампанію щодо упередження можливих негативних соціальних впливів на населення у випадку зростання цін та тарифів. Багато у чому завдяки ініціативам профспілок не відбулось обвального зростання цін, яке пророкували деякі експерти. Ключове завдання тут профспілок полягає у тому, щоб домагатися відповідності цін, тарифів якості послуг і рівня зарплат працівників.

Несправедливі пенсії та пенсійна реформа – це п’ята зона соціальної несправедливості. Це напряму пов’язано з нерентабельною заробітною платою. Парадоксом української економіки є те, що працюючі люди є бідними через те, що у середньому доході українця частка заробітної плати складає менше ніж 40 відсотків, вся решта – соціальні виплати. Ключова несправедливість тут у тому, що значна частина українців не здатна заробити себі на повноцінну та гідну пенсію.

«Таким чином Федерація профспілок дійшла висновку, що головним гальмом економічних реформ є низький платоспроможний попит на внутрішньому ринку, - зазначив Сергій Кондрюк. – Українська заробітна плата, на жаль, не є інвестицією у розвиток економіки, як це відбувається у більшості розвинутих країн світу. Тому ми інформуємо владу, наших реформаторів про те, що навряд чи буде досягнуто належного соціально-економічного ефекту від їх реформ, бо скористатися результати цих реформ зможуть надзвичайно невилика кількість українських громадян».

Про соціальну несправедливість у сфері охорони праці та забезпечення її безпеки, а також у пенсійному забезпеченні розповіли керівник Департаменту охорони праці ФПУ Юрій Андрієвський та завідувач відділу пенсійного забезпечення Департаменту соціального діалогу та соціального страхування ФПУ Володимир Максимчук.

Наприкінці зустрічі представники Федерації профспілок України відповіли на запитання журналістів.

Фоторепортаж.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ