5247 p 02 img 0003-300x197

 

День Перемоги — 9 травня — є всенародним святом в Україні. Відповідно до Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років» День Перемоги визначається як день «торжества безсмертного подвигу народу — переможця над фашизмом, всенародної пам'яті про його боротьбу за свободу і незалежність Батьківщини».

 

Кожного року 9 травня відбувається артилерійський салют в столиці України Місті-герої Києві, в Містах-героях Одесі, Севастополі, Керчі та в обласних центрах. У кожному селі і місті жителі України віддають данину пам'яті полеглим воїнам, вшановують живих учасників Великої Вітчизняної війни.

 

Для більшості українців, і для багатьох інших народів, об'єднаних тоді в СРСР, Велика Вітчизняна війна була боротьбою за право на вільне життя, за свою землю, за мирне майбутнє. Це була справедлива, визвольна, священна війна проти підступного і жорстокого ворога, який виношував плани перетворити на рабів слов'ян та інші народи.

 

На українській землі війна залишила тисячі братських могил, в яких поховані воїни всіх національностей. Їх імена висічено на обелісках, стелах, меморіальних плитах. Це наші народні святині. Тільки завдяки солдатському подвигу, полководницькому таланту воєначальників Червоної Армії, самовідданості працівників тилу була досягнута Велика Перемога над фашизмом. У 1945 році після закінчення Великої Вітчизняної війни Україна була включена до складу членів Організації Об’єднаних Націй.

 

Цього року народ України святкуватиме 70-річчя звільнення України від німецько-фашистських загарбників. І сьогодні подвиг захисників та визволителів залишається невичерпним джерелом патріотизму для майбутніх поколінь, вірного служіння своєму народу. Ми схиляємо голову перед тими, хто віддав своє життя заради того, щоб ми жили в мирі й злагоді.

 

Сьогодні українське суспільство, кожен регіон стоїть перед новим викликом - зберегти для наших нащадків єдину й незалежну державу, нашу землю. Наше основне завдання сьогодні - робити все можливе для збереження єдності в нашому суспільстві, для зростання економічної та військової сили нашої держави, щоб не допустити на території України нової війни і людських жертв. Щоб нікому з громадян України більше не довелося брати участь у визволенні своєї землі від будь-яких посягань!

Нас повинні об'єднати саме пам'ять і гордість за наше минуле.

Зі святом вас, дорогі фронтовики, і вічна пам'ять нашим героям!

ІАЦ