DSC07831

 

18 травня у м. Берлін (Німеччина) відбулась урочиста церемонія відкриття 3-го Всесвітнього конгресу Міжнародної конфедерації профспілок (МКП). Лозунг 3-го конгресу МКП – «Зміцнюємо вплив трудящих».

Міжнародна конфедерація профспілок (колишня назва МКВП) – найбільша міжнародна демократична організація, яка представляє інтереси 176 мільйонів трудящих з 161 країни і об'єднує у своїх лавах 325 національних профцентрів. ФПУ є членською організацією МКВП з 2005 року, а також співзасновником та членом МКП з 2006 року.

Конгресу передувало засідання Генеральної ради МКП, на якому були підбиті підсумки підготовки до конгресу, вирішено остаточні процедурні та організаційні питання.

У 3-му Всесвітньому конгресі МКП беруть участь понад 1500 профспілкових делегатів з 161 країни світу. Серед них представницька делегація Федерації профспілок України на чолі з в.о. Голови Григорієм Осовим. Конгрес продовжить свою роботу до 23 травня.

З вітальним словом до делегатів та гостей конгресу звернулись президент МКП Міхаель Зоммер, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер та Адміністратор Програми розвитку Організацію Об'єднаних Націй Хелен Кларк.

Теплими спогадами була сповнена зустріч в.о. Голови ФПУ Григорія Осового з Генеральним директором Міжнародної організації праці (МОП) Гаєм Райдером, який у 2005 році очолив місію Міжнародної конфедерації вільних профспілок (МКВП) у якості Генерального секретаря організації, щоб оцінити зрілість і готовність українських профспілок поповнити ряди найдемократичнішого, найвпливовішого та найпотужнішого міжнародного профцентру усіх часів. У ті дні разом з місією, яка відвідала низку членських та первинних організацій ФПУ постійно був тодішній перший заступник Голови ФПУ Григорій Осовий. Місія МКВП не була марною: саме завдяки відвертому спілкуванню більшістю голосів членів статутних органів ФПУ було рекомендовано прийняти до лав МКВП.

Григорій Осовий та Гай Райдер обговорили поточний стан профспілкового руху в Україні, трагічні події лютого та травня – людські жертви і загибель у вогні будинків спілок ФПУ та Федерації профспілок Одеської області. Генеральний директор МОП висловив свою готовність, користуючись своїм високим авторитетом, усіляко сприяти профспілкам України у вирішенні їхніх проблем. У зустрічі взяв участь директор Благодійного фонду «Відродження Будинку профспілок», голова Профспілки будівельників та виробників будівельних матеріалів України Василь Андреєв, який проінформував МОП в особі Гая Райдера про поточний стан справ зі збору коштів на відбудову Будинку спілок як символу Євромайдану.

У перерві між засіданнями конгресу відбулася зустріч в.о. Голови ФПУ з заступником Генерального секретаря МКП Яапом Віненом. Предметом зустрічі стала ініціатива української делегації з підготовки та ухвалення резолюції конгресу щодо ситуації в Україні. Яаап Вінен визнав нагальну необхідність ухвалення такої резолюції, яка стане важливим внеском у зняття напруги як в Україні, так і у Східній Європі в цілому.

Питання майнових об’єктів та долі територіальних профоб’єднань і галузевих організацій профспілок у Республіці Крим, які офіційно залишаються у складі як ФПУ, так і її членських організацій було обговорене під час робочої зустрічі Григорія Осового з головою Федерації незалежних профспілок Росії Михаїлом Шмаковим. Під час зустрічі Григорій Осовий наголосив, що питання членства має вирішуватись індивідуально кожним працівником з дотриманням прав і свобод, гарантованих нормами міжнародного права.

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ

 

DSC07834