dsc03097

16 травня 2014 року члени консультативної ради при Голові ФПУ розглянули пропозиції щодо перерозподілу квот представників профспілкової сторони в органах соціального діалогу. Вів засідання в.о. Голови ФПУ Григорій Осовий.

Узгоджену позицію з цього питання розробили повноважні представники репрезентативних об’єднань профспілок на національному рівні під час двох робочих засідань, що відбулись 29 квітня та 14 травня.

Їм вдалося досягти таких принципових домовленостей:

- кількість представників від того чи іншого репрезентативного профоб’єднання в органах соціального діалогу має визначатися у відповідності з діючим законодавством, а саме – пропорційно до їх чисельності;

- до складу Національної тристоронньої соціально-економічної ради мають увійти представники від усіх Всеукраїнських об’єднань профспілок, що отримали свідоцтво про репрезентативність (на сьогодні за даними Національної служби посередництва і примирення такими є шість організацій: Федерація профспілок України, Федерація профспілок транспортників України, Конфедерація вільних профспілок України, Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок, Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність» і Федерація професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України).

Також було затверджено Порядок розподілу квот між репрезентативними профоб’єднаннями, який має стати універсальним документом для визначення профспілкового представництва в органах соціального діалогу (на випадок зміни кількості репрезентативних профоб’єднань та з інших причин).

За рішенням повноважних представників, профспілкова квота до НТСЕР склала – 20 представників,

- до Правління Пенсійного фонду України делеговано 3 представників;

- до Правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування від безробіття – 5 представників;

- до профспілкової сторони Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності пропонується включити 15 осіб від усіх репрезентативних профоб’єднань;

- до Наглядової ради того ж фонду – 5 осіб;

- до Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань – 15 представників профспілок;

- до Наглядової ради – 5.

Консультативна рада при Голові ФПУ погодила напрацьовані розрахунки по розподілу квот між репрезентативними об’єднаннями профспілок, що входять до складу профспілкового Спільного представницького органу на національному рівні, та рекомендувала їх остаточне затвердження з урахуванням пропозицій партнерів.

ІАЦ