2014-06-18 169

 

17 червня відбулась скайп-конференція за участю заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого, керівництва Федерації профспілок Волинської ласті і голів районних комітетів профспілок, які зібрались в обласному Навчально-методичному центрі профспілок Волині.

Йшлося про актуальність профспілкового навчання в сучасних умовах, коли Федерація профспілок України, її членські організації працюють над зміцненням своїх ланок та розробляють Стратегію модернізації ФПУ.

Під час обміну думками зазначалося, що до такої масштабної роботи потрібно залучати науковців, фахівців профспілкових організацій, а також молодь, для якої можливість підвищення власного професійного та освітнього рівнів може стати одним з мотиваційних чинників вступу до профспілок.

Констатувалося те, що допоки нам не вдалося створити налагодженої системи поповнення профспілкових кадрів, яка включає в себе профільне навчання фахівців за направленнями профспілкових організацій. За статистичними даними, на сьогодні кількість звільнених працівників в більш ніж 74 тис. первинних профспілкових організацій, об’єднаних в ФПУ, становить лише 1 тис. голів, тобто на 43 організації лише одна особа займається професійно профспілковою роботою.

Однією з причин того, чому так відбувається є невиконання постанов, які ухвалюються вищими профспілковими органами, зокрема щодо відрахування 5 % від членських внесків, що збираються профспілкою, на навчання та підвищення кваліфікації працівників. Виходячи з того, що одним з головних завдань профспілок є формування власної ідеології, яка базується на обстоюванні і захисті інтересів людини праці, профспілкам потрібні освічені фахівці, які свідомо вступають до лав профспілок.

- Тому ми поставили собі за ціль - відродити навчальні центри профспілок, - сказав Є.Драп’ятий, - звісно, на це потрібні кошти, - проаналізувавши досвід діяльності міжнародних профоб’єднань ми зробили висновок, що у абсолютній більшості вони до 45 % своїх коштів витрачають на навчання. Це дає підстави для створення надійного кадрового тилу, що в решті-решт зміцнює профспілки.

Учасники спілкування дійшли спільної думки про те, що в умовах зниження життєвого рівня громадян, зростання безробіття, порушення роботодавцями трудових прав працюючих і утиску прав самих профспілок, потрібно єднатися для більш результативного захисту членів профспілок, вдосконалення організаційної структури й фінансового зміцнення діяльності профспілок.

- Усі наші рішення мають розглядатися через призму того, наскільки вони покращують умови життя та роботи членів профспілок – резюмував Є.Драп’ятий.

 

 Інформаційно-аналітичний центр ФПУ