58446479

 

Президенту України Порошенку П.О., Голові Верховної Ради України Турчинову О.В., Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. та головам депутатських фракцій у Верховній Раді України

 

Шановні керівники держави, народні обранці!

Федерація професійних спілок України звертається до вас з приводу критичної ситуації, яка склалася навколо майна Федерації професійних спілок України та суб’єктів господарювання, створених за участю ФПУ.

Однією з чільних складових політики держави є соціально орієнтований напрям розвитку суспільства. Не останню роль у цьому процесі відіграють програми з оздоровлення та збереження трудового потенціалу громадян, які працюють на шкідливих виробництвах і де є ризики професійних захворювань та травматизму. А це майже 3 млн. працюючих, 2 млн. інвалідів праці, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи. Практично кожна дитина шкільного віку та студентська молодь потребує профілактичного оздоровлення.

Система профспілкових санаторно-курортних та оздоровчих закладів є сьогодні єдиним у державі цілісним комплексом, який забезпечує повний цикл надання лікувальних та реабілітаційних послуг найширшого спектру, і складає основу санаторно-курортної галузі економіки. Профспілкові заклади є найбільш доступними для трудящих за ціною/якістю та охоплюють усі регіони і кліматичні зони України.

За роки незалежності України курортні та туристичні заклади профспілок були самодостатніми, існували без державної фінансової підтримки. Виключно за рахунок сумлінної та наполегливої праці трудових колективів збережено курортні рекреації та природні лікувальні заклади. У системі профспілкових закладів зайнято майже 30 тисяч працюючих, яким вчасно та офіційно сплачується заробітна плата, дотримуються всі соціальні гарантії щодо відпусток, лікарняних, пільг та компенсацій, що сьогодні, як ніколи, дуже важливо для членів родин працівників курортів. Лише за останніх два роки в системі ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» було сплачено понад 780 млн. грн. податків та інших обов’язкових платежів до Держбюджету, а ПрАТ «Укрпрофтур» – близько 85 млн. грн. При цьому в профспілкових санаторно-курортних закладах у 2012-2013 проліковано і оздоровлено майже 700 тис. осіб, охоплено туризмом та екскурсійним обслуговуванням 780 тисяч.

У поточному році у зв’язку з анексією Криму та проведенням антитерористичної операції на сході країни профспілкові оздоровниці прийняла на тимчасове проживання сотні біженців та військових, пролікували десятки учасників Євромайдану.

Однак протягом останніх років за вказівками попередньої влади органами прокуратури і судовими інстанціями вчиняються дії щодо примусового вилучення майна ФПУ та передачі його державі в особі Фонду державного майна України.

У результаті судових розглядів частину санаторно-курортних закладів, готелів, туристичних баз вже визнано власністю держави в особі ФДМУ. Хоча не наведено жодних документально підтверджених фактів про участь держави у створенні об’єктів власності ФПУ.

Зазначаємо, що відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Це відповідає міжнародним договорам, до яких приєдналася Україна.

Проте практика відкриття виконавчих проваджень, у ході яких планується вилучити майно у профспілок та передати його до державної власності продовжується. Такі дії викликають обґрунтовану підозру щодо особистої зацікавленості певного кола осіб, які в подальшому мають намір приватизувати дані об’єкти.

Останнім часом у провідних ЗМІ, мережі Інтернет стали з’являтися явно замовні публікації про нібито неспроможність профспілок управляти санаторіями. Їх зміст, акценти, обвинувачення свідчать про відверті спроби дискредитувати ФПУ як власника об’єктів суспільно необхідної соціальної діяльності.

Нині ситуація щодо профспілкового майна ще більше загострюється у зв’язку з останніми суспільно-політичними подіями в країні. Анексія території Автономної Республіки Крим, прийняття ряду незаконних нормативно-правових актів органами влади Криму вже негативно вплинули на всю систему санаторно-курортних та туристичних закладів. Сотні тисяч працівників України та членів їх сімей втратили можливість для оздоровлення у поточному році.

Питання неможливості здійснювати навіть оперативний контроль над підприємствами, які знаходяться на території Криму, постає щодня гостріше і вимагає прийняття швидких та правильних управлінських рішень. Однак на законодавчому рівні питання економічної діяльності та управління профспілковим майном на тимчасово окупованій території АР Крим не врегульовано. З цією метою було внесено на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в аспекті законодавчого закріплення за профспілками їхнього майна, у тому числі, яке розташовано на окупованій території Криму, що посилило б правову позицію стосовно захисту майна в міжнародних судах. На жаль, процес обговорення законопроекту проходив на рівні емоцій депутатів, а не виваженої правової оцінки, в результаті чого рішення не прийнято.

Зрозуміло, що ФПУ вживатиме всіх заходів для захисту свого майна як законний власник, майнові права якого офіційно підтверджено державою та буде відстоювати своє право на вільне володіння, користування та розпорядження майновими об’єктами, з метою задоволення суспільних інтересів громадян.

Відомо й те, що 18-19 лютого ц.р. пожежею було фактично знищено центр профспілкового руху України – Будинок спілок у м. Києві, – внаслідок чого Федерація профспілок України та більше двадцяти її членських організацій втратили робочі місця, залишилися без документів, оргтехніки та без даху над головою. Однак спроби «погорільців» розпочати роботи з відновлення Будинку профспілок отримують спротив столичної влади і замість підтримки профспілки натикаються на перепони, а в засобах масової інформації з’являються все нові заяви про необхідність знесення будівлі. Також досі не звільнено від присутності сторонніх осіб приміщення Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України (Жовтневий палац), у зв’язку з чим Палац не має змоги проводити концертно-театральні заходи, відновлювати пошкоджене майно та фактично перебуває на межі банкрутства.

Під час масових заворушень у м. Одеса 2 травня 2014 року їх учасниками було захоплено Будинок профспілок Федерації професійних спілок Одеської області. Внаслідок пожежі, яка виникла в зазначеній будівлі, було пошкоджено приміщення та майно, зокрема розтрощено та розграбовано офісну техніку, меблі профспілкових організацій. При бездіяльності правоохоронних органів у зазначеній будівлі загинули десятки людей. На звернення ФПУ до в.о. Президента України та Прем’єр-міністра України щодо об’єктивного розслідування причин цих подій та сприяння у відновленні споруд, належної реакції, на жаль, не отримано. Досі немає відповіді й від Генерального прокурора України.

Шановні керівники держави, народні обранці, очільники політичних сил!

Просимо вас на ділі довести, що ви готові і спроможні виправити помилки попередньої влади, дотримуватися законів та будувати демократичну й правову державу, в якій поважається та захищається право кожного, навіть одного громадянина, а тим більше – численних громадських об’єднань.

 

Президія Федерації професійних спілок України