yak-rozrahuvati-1---300-refinansuvannya

 

Коментар заступника Голови ФПУ, першого заступника Голови СПО об’єднань профспілок Кондрюка С.М.:

 

-         Якою є заборгованість із заробітної плати?

 

- Офіційна статистика говорить, що на сьогодні заборгована зарплата складає майже 1 млрд.грн. Фактично 120 тис. громадян України на сьогодні не можуть реалізувати своє конституційне право на своєчасне отримання зарплати на економічно активних і працюючих підприємствах.

За нашими оцінками, загальна кількість працівників, яким несвоєчасно платять зарплату, перевищує 200 тис. осіб.

 

- Як держава і ФПУ захищають право працівників на своєчасне отримання зарплати?

 

- Скажу декілька слів про відношення держави до цієї складної проблеми: якщо працівнику несвоєчасно виплатили зарплату, яким чином йому оплатити, наприклад, планову операцію, де взяти гроші на навчання дитини, де взяти кошти, щоб заплатити за оренду житла? Працівника примушують йти до банку.

Уявить собі, він прийшов до банку і банк, давши працівникові кредит, хоче, щоб працівник не тільки повернув йому гроші, але й відсотки. У тому випадку, якщо працівник несвоєчасно поверне кредит, банк обов’язково введе додатково штрафні санкції. І це вважається нормальними правилами гри. А що відбувається у відносинах працівника і роботодавця у випадку затримки останнім виплати зарплати? Роботодавець не платить зарплату і починає користуватися цими грошима на власний розсуд – він, наприклад, може купити собі пальне, або верстати, поїхати на відпочинок та ін., - фактично використовує ці гроші як безвідсотковий кредит. Хіба це справедливо?

ФПУ жорстко вимагає як і вед попередньої влади, так і від теперішньої, демократичної – за кожен день затримки зарплати працівник має отримати таку компенсацію, яка б покрила всі ті видатки, що доведеться йому понести у випадку вимушеного придбання банківського кредиту.

Існує ще одна проблема, – а як бути з підприємствами, які збанкрутілі, або є фінансово неспроможними. Тут існує рецепт: якщо ми йдемо в Європу, – там діє механізм гарантійних установ.

Повернемось знову до прикладу банків, - якщо в банку немає грошей, - вкладникам гарантується повернення грошей у розмірі аж до декількох десятків тисяч гривень з так званого фонду гарантування вкладів. Інститут гарантування виплати зарплати має діяти також чітко, як діють установи, що повертають гроші вкладникам банків.

Я впевнений, що це можна зробити вже сьогодні, використовуючи наявні ресурси, - тільки так ми зможемо захистити конституційне право громадянина на своєчасне отримання ним зарплати.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ