КОНДР4

 

- Яким чином профспілки можуть впливати на формування Держбюджету в сфері соціальних питань і що конкретно робиться Федерацією профспілок України у цьому напряму?

 

З таким запитанням ми звернулись до В.о. Голови ФПУ Сергія Кондрюка.

 

- Ми завжди першим питанням у дискусіях з Урядом, міністерствами соціальної політики, економіки та фінансів привертаємо їх увагу до того, що Держбюджет має формуватись на основі діючої законодавчої базі, - зазначив Сергій Кондрюк. – Якщо законом про прожитковий мінімум визначена його величина, а іншими законами встановлено розмір мінімальної заробітної плати, а також рівні оплати праці працівників бюджетної сфери, ми намагаємось добитися дотримання норм законодавчих актів. Ведучи переговори у рамках соціального діалогу зі сторонами роботодавців та Уряду, ми, на жаль, бачимо, що наші партнери не завжди визнають вітчизняне законодавство. Саме це спонукало Федерацію профспілок України звернутись до Конституційного суду з метою забезпечення реалізації базових соціальних стандартів і гарантій в частині мінімальної заробітної плати».

В.о Голови ФПУ також сказав, що велику увагу профспілки приділяють питанню соціальної справедливості та економічному забезпеченню життєдіяльності працюючій людини.

- Сьогодні для того, щоб зробити Пенсійний фонд бездефіцитним треба зробити елементарне: щоб працююча людина могла б заробити собі хоча б на мінімальну пенсію. А зараз третина працівників, які виходять на пенсію, отримують пенсію менш ніж прожитковий мінімум, - підкреслив Сергій Кондрюк. Профспілки вимагають, щоб розмір мінімальної зарплати був таким, щоб за повний трудовий стаж людина могла б заробити собі хоча б мінімальну пенсію. Тобто мінімальну заробітну плату треба збільшувати принаймні удвічі. Про це також свідчать економічні розрахунки».

У профспілок є також третій важіль впливу: якщо не вдається знайти компроміс з партнерами по соціальному діалогу, вступають у силу колективно-трудові спори. Спільний представницький орган об’єднань профспілок вирішив: якщо норми чинної Генеральної угоди стосовно мінімальної заробітної плати, базового тарифу Єдиної тарифної сітки і оплати праці працівників державної служби не будуть реалізовуватися, профспілки можуть ініціювати вступ у національний колективно-трудовий спор з Урядом і роботодавцями».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ