СТОЛ


Складна політична та соціальна-економічна ситуація в Україні, падіння рівня життя, законодавча неурегульованість трудових та виробничих відносин між державою, роботодавцями та працівниками, величезна заборгованість по виплатам заробітної плати викликають трудові конфлікти і спори, які треба вирішувати цивілізованим шляхом з використанням кращого європейського та світового досвіду. Про це говорили учасники круглого столу «Врегулювання конфліктів на ринку праці України в умовах євроінтеграції: нова модель вирішення трудових спорів та перспективи її впровадження», що відбувся 17 лютого у Києві.

 

СТОЛ1

 

Цей захід було організовано Регіональним Представництвом Фонду ім.. Фрідріха Еберта в Україні та Національної службою посередництва і примирення. В круглому столі взяли участь представники державних органів влади, Федерації профспілок України, Міністерства соціальної політики, НСПП, всеукраїнських галузевих профспілок та організацій роботодавців, Національний координатор МБП в Україні Сергій Савчук, керівник Шведсько-українського проекту ВТС Ірина Бонч-Осмоловська Норстрьом та інші.

Відкриваючи захід, Голова НСПП Олександр Окіс наголосив на необхідності об’єднання зусиль органів влади, профспілок та роботодавців для ефективного та цивілізованого вирішення колективно-трудових спорів. Він зазначив, що аналіз конфліктогенної ситуації в Україні свідчить про посилення соціальної напруги в окремих трудових колективах підприємств, що призвело до виникнення низки колективних трудових спорів, в яких висунути конкретні вимоги. За даними моніторингу акцій соціального протесту в Україні, у грудні минулого року проведено 1 страйк та 5 акцій соціального протесту. Загалом, протягом 2014 року проведено 16 страйків та 43 акцій соціального протесту, у яких взяли участь понад 16, 2 тис. найманих працівників. Враховуючи це, можна зробити висновок, що сучасний стан інституту колективних трудових спорівв Україні характеризується тим, що за наявності відповідної нормативно-правової бази з питань регулювання колективних трудових відносин, спрямованої на запобігання та вирішення колективних трудових спорів, повноправних представницьких органів - як від найманих працівників, так і від роботодавців, основними причинами виникнення колективних трудових спорів залишаються застарілий механізм вирішення колективних трудових спорів.

 

СТОЛ5

 

Важливість запозичення позитивного досвіду вирішення колективно-трудових спорів та відстоювання права на страйк зазначив у своєму виступі директор Регіонального Представництва Фонду ім.. Фрідріха Еберта в Україні Шефан Мойзер. Він підкреслив, що Фонд готовий і ділі ефективно та результативно співпрацювати з громадськими організаціями, перш за все, з профспілками для пошуку кращих шляхів вирішення питань соціально-економічного захисту працівників, зокрема, в трудових конфліктах і спорах.

 

КОСМ2

 

Надзвичайно важливо зараз не тільки змінювати свідомість українців, але й рішуче переходити до активних дій, до впровадження необхідних реформ. На цьому наголосив у своєму виступі перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. «Україну дуже часто звинувачують у тому, що ми весь час говоримо про реформи, але світ і власне українське суспільство цих реформ не бачать», - підкреслив він. – На моє переконання, ми втратили минулий рік. Ми можемо говорити, що було дуже багато причин, які не давали нам плідно працювати над імплементацією українсько-шведської моделі. Але рік минув і ми не маємо розділу проекту Трудового кодексу стосовно нової форми ведення колективно – договірних відносин, механізму вирішення індивідуальних і колективних трудових спорів.   По великому рахунку, у проекті Трудового кодексу реформ немає. Там є констатація теперішніх соціально-трудових відносин, а модель майбутніх відносин відсутня».

Сергій Кондрюк акцентував увагу на тому, що як раз така нова модель могла б реалізувати ідею децентралізації трудового законодавства і перенесення його у сферу трудових колективних відносин, забезпечив цивілізоване вирішення колективно-трудових спорів.

 

НИКИТ

 

Під час круглого столу також виступили заступник Міністра соціальної політики України Валерій Ярошенко, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олег Шевчук, Національний координатор МБП в Україні Сергій Савчук.

Учасники круглого столу прийняли відповідні Рекомендації, у яких зокрема відзначили, що нова модель вирішення трудових спорі в Україні, розроблена в рамках Шведсько-українського проекту ВТС у 2012 – 2013 роках, базується на об’єктивній оцінці сучасної системи врегулювання трудових конфліктів на ринку праці.

 

МАШ

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ