Кондрюк

 

Якщо підрахувати, скільки можна було купити на мінімальну зарплату 1218 гривен в грудні 2013 року, коли такій її рівень було встановлено, і зараз, ми побачимо: ті, хто вважався злиденними тоді, зараз є багатіями. Про це сказав перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюку своєму виступі на Всеукраїнському форумі «Нові виклики та можливості розвитку України в рамках асоціації з Європейським Союзом». Він відбувся 20 лютого з ініціативи Федерації профспілок України при підтримки соціальних партнерів та Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості.

«У грудні 2013 року ми вважали, хто є бідним, хто ні, стартуючи саме з цієї величини – 1218 гривень, - зазначив він. – Зараз падіння вартості трудових доходів фактично понад третину привів до того, що цифра у вигляді конкретної заробітної плати чи пенсії не відображає реальної ситуації. Нам говорять, що держава не залишить в біді малозабезпечених. Запитання: а що є межею малозабезпеченості? Вигадана як на сьогодні цифра 1218 гривень, яка зараз навіть наполовину не покриває того, що вона покривала два роки тому назад».

«Про яку соціальну справедливість можна говорити, коли і «попередніки», і сьогоднішня Верховна Рада затверджують державний соціальний стандарт прожиткового мінімуму на сьогодні на 500 гривень менше ніж розрахункова величина за структурою голодного 2000 року? – підкреслив Сергій Кондрюк. – Про що тоді можна говорити стосовно інших соціальних стандартів, які формуються на цієї величині? Більш того, людина, якої призначена мінімальна зарплата 1218 гривень, на руки цю суму не отримує. Держава і тут бере податки. Тому у свій час Федерації профспілок України вдалось домогтись від Конституційного суду визнати, що в структуру прожиткового мінімуму має включатись податок з доходів фізичних осіб, а відтак мінімальна заробітна плата має бути відповідно збільшена. На жаль, цього не відбувається».

Заступник Голови ФПУ також наголосив на тому, що у сучасних умовах при вирішенні питань стосовно забезпечення соціальної справедливості треба бути більш рішучими, динамічними та ефективними. Це необхідно для втілення в життя тих ідеалів соціальної справедливості, які були озвучені рік тому і заради яких гинули люди під час Революції Гідності.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ