thumb

 

Із вогню та в полум’я: що висвітлила пожежа квітня-2015 у зоні відчуження та озвучена державним чиновником ініціатива скоротити межі цієї радіаційно небезпечної режимної території.

 

Інформаційна відкритість як найкращий засіб безпеки, а стосовно Чорнобиля й поготів, і досі є за сімома печатями. Тривалий час замовчували справжні причини і наслідки квітневої атомної катастрофи 1986 року, і через 29 років відчувається дефіцит гласності й реальної оцінки того, що тепер відбувається у зоні відчуження.

Без відповідей залишається клубок запитань і щодо недавньої тутешньої масштабної пожежі: чому вогнище, що розпочалося 25 квітня, не було ліквідовано у самому його зародку і дедалі розповсюджувалося? Чому ніхто на рівні Держагентства з управління зоною відчуження своєчасно не забив на сполох, що радіаційну територію охоплює масштабна пожежа, яку, в основному, гасили працівники без спеціальних засобів радіаційної безпеки (респіраторів або так званих «пелюсток») та забивали полум’я дідівським методом — хлопавками? І хто ж насправді погасив пожежу наприкінці квітня, що вже було вийшла з-під контролю, та загрожувала своїми глобальними розмірами? До того ж, міною сповільненої дії могли б стати не убезпечені належно проти загорання 12000 гектарів торф’яників.

І про таке. Чому, обпікшись на гарячому, представники Міністерства екології і природних ресурсів України і надалі педалюють у ЗМІ проект зі створення у зоні відчуження Чорнобильського біосферного заповідника? І в чому реально полягає функція держави в особі міністерства з управління зоною відчуження або її ревізією та виконання нею своїх зобов’язань перед працівниками згідно з законом?

Брак достовірної інформації, відсутність постійного діалогу, професійного управління спричинили неперервний деструктивний процес — щорічний дефіцит бюджетного фінансування.

Про ситуацію, що склалася, її справжні причини та можливі наслідки — радіаційні, екологічні, соціально-економічні розкажуть профспілкові лідери зони відчуження і Чорнобильської АЕС — Микола Тетерін і Максим Орлов на прес-конференції в УНІАН

21 травня 2015 року об 11 год. 30 хв. (вул. Хрещатик,4, конференц-зал).

Конт. тел.: 067-408-47-18.

Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями.