АКЦ6

 

Перед учасниками мітинга протесту у Кабміна 27 травня виступила представник Київської міської Профспілки працівників охорони здоровя Анжела Мартинюк. Вона зокрема сказала:

 

«Шановні співвітчизники! Дозвольте від імені 90-тисячної армії медичних працівників столиці окреслити проблеми галузі, які сьогодні нас турбують і які з року в рік не вирішуються владою.

Загальновідомим є факт, що стан справ в охороні здоров’я відображає стан справ в державі. Всі ми бачимо, що справи в нас кепські. Так, за роки незалежності України медицина пережила 20 міністрів охорони здоров’я та більше 15 спроб реформування.

Медики не можуть в повному обсязі задовольняти потреби пацієнтів, оскільки держава забула про останніх, не забезпечила належним чином ні ліками, ні засобами медичного призначення, ні вакцинами. Більшість недоліків, які має медична галузь, є наслідком недостатнього фінансування медицини з боку влади. Урядом виділяється на медицину не більше 3,4 відсотка від внутрішнього валового продукту. А Всесвітня Організація охорони здоров’я рекомендує виділяти на охорону здоров’я не менше 10 відсотків від ВВП.

Витрати на галузь постійно зменшуються, хоча в умовах війни наша галузь є фактично галуззю національної безпеки. В медичних закладах практично не поновлюється медобладнання, а те, що закуповується, не відповідає сучасним вимогам. Не виділяються у повному обсязі кошти на харчування хворих у лікарнях, на ремонт, на повірку медичного обладнання».

 

ІАЦ